Wimbledon 2016: Ki töltheti be a Djokovic után keletkezett űrt?

A hétköznapi esőzések átrendezték a torna megszokott menetét, Wimbledon történelme során mindössze 4. alkalommal voltak meccsek a “Middle Sunday”-en”. Lássuk, mi történt a hétvégén!

Felső ág

Sam Querrey először győzött le világelsőt karrierje során forrás: indianexpress.com

Sam Querrey először győzött le világelsőt karrierje során
forrás: indianexpress.com

A legfontosabb történés természetesen Novak Djokovic (1.) búcsúja volt, amiről az amerikai Sam Querrey (28.) gondoskodott. A mérkőzés még pénteken kezdődött. A wimbledoni 1-es pálya újra rossz ómennek bizonyult a szerb világelső számára, tavaly Kevin Anderson nyerte meg ellene az első két szettet, idén pedig Querrey. E két teniszezőben az a közös, hogy magasak, így nagy adogatók, ezek mellett nagy az ütőerejük is. Annyiban térnek el egymástól, hogy a dél-afrikai gyakran “összeroppan” a nagy lehetőség kapujában. Querreyvel nem történt meg ez, pedig még pénteken pechje volt, azáltal, hogy a megnyert második szett után leszakadt az ég Londonban, s mivel amúgy is már későre járt az idő, nem tértek vissza már aznap. “Nole” rajongói reménykedhettek a győzelemben, hivatkozva a tavalyi, Anderson felett aratott sikerre, amikor ugyanúgy a második napra kijövet a szerb összeszedte magát. Szombaton is ugyanígy kezdődött minden, megnyerte a harmadik szett első 5 játékát, ez megalapozta a szépítést. A következő szett őrületes csatát hozott, alig volt játék, melyben valamelyik fél nem jutott break-labdá(k)hoz. Az első game-t fogadóként Djokovic abszolválta, pont jókor, 4/4-nél, a szett kiszerválása elmaradt viszont. Ezt követően elmaradt a csata is, vagyis inkább “átkerült” a rövidítésre. A kétszeres címvédő korán kiharcolt “mini-előnye” sem volt elég, Querrey újra visszaküzdötte magát, kisebb “stagnálás” után pedig két meccslabdát harcolt ki, melyek közül a másodikat értékesítette. Érdekesség, hogy Djokovic az utolsó pontot úgy veszítette el, hogy az végig az alapvonalon zajlott. A váratlan vereséget szenvedő szerb a meccs után elmondta, hogy nincs 100%-os állapotban (vállsérülésre gyanakszik), de nem ezzel, hanem ellenfele tudásával magyarázta a történteket. Querrey óriási szériának vetett véget, a 2009-es Roland Garros óta (!) rendeznek először Djokovic nélkül GS-negyeddöntőket.

Az amerikai ellenfele a 16 között Nicolas Mahut lesz, aki honfitársát, Pierre Hugues-Herbertet győzte le négy szettben. Bárki is nyer azon a meccsen, az egyéni karrierjük eddigi legnagyobb eredményét éri el. Djokovic vereségével nagy lehetőség nyílt Milos Raonic (6.) előtt, aki a 12-szeres GS-bajnok negyedébe volt sorsolva. A kanadai Jack Sockot (27.) ejtette ki, s várhat David Goffinre (11.). Érdekes nyolcaddöntőnek ígérkezett volna a 2014-es US Open döntőseinek összecsapása, Marin Cilic (9.) és Kei Nishikori (5.) között, de a japán korábbi bordasérülése kiújult a meccs alatt, s a fájdalomcsillapítók sem javítottak a helyzeten, 6/1 5/1-es állásnál feladta a találkozót. Cilic tehát már negyeddöntős, jó eséllyel Roger Federer (3.) lesz az ellenfele ott.

Alsó ág

Tsonga krimibe illő meccsen nyert, de nem lehet, hogy túl nagy árat fizetett ezért? forrás: www.dchieftain.com

Tsonga krimibe illő meccsen nyert, de nem lehet, hogy túl nagy árat fizetett ezért?
forrás: www.dchieftain.com

Az alsó ágnak, részben, kellett játszania még a “Middle Sunday”-en is. A cseh Jiri Vesely Dominic Thiem (8.) után a portugál Joao Sousát (31.) is haza küldte, de már egy jóval simább meccsen. Honfitársa, Tomas Berdych (10.) ellen juthat be karrierje első GS-negyeddöntőjébe, aki a nagy tehetség, Alexander Zverevet (24.) győzte le 4 szettben. A cseh rangadó győztese Bernard Tomiccal (19.) vagy Lucas Pouille-el (32.) játszik a 8 között. Utóbbi kisebb meglepetésre Juan Martin Del Potrót búcsúztatta, az ausztrál pedig képességeihez mérten játszott a spanyol Bautista-Agut (14.) ellen.  A forduló legdrámaibb meccsét John Isner (18.) és Jo-Wilfried Tsonga (12.) játszotta. Az amerikai megnyerte az első két játszmát, a francia azonban arról tett tanúbizonyságot ezután, hogy miért is becézik “Muhammad Alinak”. Az még “hagyján” is, hogy kiegyenlített, de utána maratoni csata következett a mindent eldöntő, 5. szettben. Ezen a Slamen sincs tie-break a döntőjátszmában, a győztesnek két game-nyi különbséggel kellett nyernie. Isnernek ismerős volt a szituáció, hat éve, ugyanezen a tornán nyerte meg a tenisztörténelem leghosszabb meccsét Nicolas Mahut ellen, ahol az utolsó szett 70-68-ra végződött. Most “csak” 19-17-ig jutottak el, de ezúttal nem az amerikai nyert, pedig néhány játékkal előtte volt egy meccslabdája, Tsongát azonban nem tartotta vissza az, hogy nem ő szervált hamarabb. A következő fordulóban házi rangadót játszik Richard Gasquet (7.) ellen, aki négy szettben bizonyult jobbnak a spanyol Albert Ramossal szemben – jó kérdés, pürrhoszi győzelem volt-e Tsonga győzelme.  Érdekes lehet majd Nick Kyrgios (15.) és Andy Murray (2.) nyolcaddöntője is. A 2013-as bajnok szettveszteség nélkül “robog” eddig a tornán, John Millman sem tanúsított komolyabb ellenállást. Kyrgios viszont újabb, nehézkes meccsen volt túl, de nála talán belefér egy “set dropping” Feliciano Lopez (21.) ellen. A hétfői nap legjobban várt meccsét az ausztrál fenegyerek pillanatnyi mentális hozzáállása határozhatja meg.

Hétfőn minden férfi nyolcaddöntőt megrendeznek, a cikk készülésekor már néhány véget is ért. A párosítások az alábbiak:

Querrey (28.) – Mahut

Raonic (6.) – Goffin (11.)

Federer (3.) – Johnson

Nishikori (5.) – Cilic (9.)

Berdych (10.) – Vesely

Tomic (19.) – Pouille (32.)

Gasquet (7.) – Tsonga (9.)

Murray (2.) – Kyrgios (15.)

A kiemelt kép forrása: www.telegraph.co.uk

A hozzászólások le vannak zárva.