Wimbledon 2016: Milos Raonic 5 szettben legyőzte Roger Federert

A 25 éves kanadai színvonalas küzdelemben felülkerekedett fizikailag a 7-szeres bajnokon. A kínálkozó lehetőségekkel jobban tudott élni és bejutott karrierje első Grand Slam-döntőjébe.

Mint Milos Raonic (6.), mint Roger Federer (3.) reményteljesen nézhetett a jövőbe, miután Novak Djokovic váratlanul kiesett a legjobb 32 között. Mindketten a felső ágon vannak, így nagyobb esély kínálkozott a döntőbe jutáshoz. Az elődöntőig mindkettejük hatalmasat küzdött, egy-egy meccset 0-2-es hátrányból nyertek meg. Elmondható tehát, hogy két nemcsak játékban, hanem lelkiekben is felvértezett teniszezőt üdvözölhetett a Centerpálya közönsége, melyben, ahogyan az az elődöntőktől szokás, tele volt hírességekkel (pl.: Björn Borg, Sir Alex Ferguson, Bradely Cooper, stb.).

Raonic és Federer két éve ugyanezen a pályán, ugyanebben a fordulóban már találkoztak, de akkor egy egészségesebb Federer és egy “csiszolatlanabb” Raonic mérte össze a tudását, melynek végeredménye egy magabiztos svájci siker lett. Mára az erőviszonyok megváltoztak valamelyest. Federert kissé visszatartották az idei sérülések, a kanadaiból pedig Carlos Moya egy sokkal komplexebb teniszezőt faragott, plusz, John McEnroe is “beszállt” a stábba a füves pályás szezon erejéig. A két egykori klasszis segítségével új szintre emelkedett Raonic tenisze. Moya a technikát,  McEnroe a mentalitást és a “harapósságot” adta át a montenegrói származású “szervagépnek”. Szervagép…lehet, ez már ideje múlt megnevezés, mert sok pontot lábmunkájának köszönhetően nyert meg. A dinamikus nyitások azonban így sem maradtak el. Sok volt a 130 mph feletti szerva, melynek többsége testre ment, ez a McEnore-i szerva-röpte játék “alapanyaga”. Nagyon hatékony volt egyébként a halónál, szerva-röpte pontjainak 82%-át nyerte meg (16/19). Meglepő módon Federer volt a kevésbé kezdeményezőbb, persze ez csak relatív, a top 10 két legagresszívebben teniszező játékosa mérkőzött meg.

Előnyös pozícióból veszítette el a meccset Federer forrás: twitter.com/Wimbledon

Előnyös pozícióból veszítette el a meccset Federer
forrás: twitter.com/Wimbledon

Az első szettben mindketten kétszer annyi nyerőt ütöttek, mint hibát, de Raonic játszott élesebben. Korai breakjének köszönhetően 34 perc után már előnybe került. A másodikban már kiélezettebb volt a küzdelem, a svájci aztán átvette az irányítást. A hajrában 4 játszmalabdája volt fogadóként, de a kanadai kötél idegzettel hárította őket. Az egyenlítés így is sikerült a hamarosan 35 éves bázelinek, két pontot is szerzett a későbbi rövidítésben Raonic szervájánál. Ezután jöttek Federer percei, a harmadik szettben 1, azaz 1 hibát vétett, ütött 8 nyerőt és a szervák mögött is érinthetetlen volt. A kanadai nem volt megtörve fejben, de a felek testbeszéde nagyon azt sugalltatta, hogy a Grand Slam-rekorder kezébe került a gyeplő, akinek egy break elég is volt az állás megfordításához. Mi több, a negyedik játékrészben, arra a pontra juttathatta volna a meccset, ahonnan már csak a funkcionális mentalitás is elegendő lett volna a győzelemhez. A szett során három alkalommal is egy pontra volt a nyertes fogadó játéktól, de nem élt a lehetőségekkel. Mint kiderült, ez az elődöntőbe került. Raonic a nehéz pillanatokban már-már bajnokhoz méltó mentalitással vágott neki a labdameneteknek és tőle még soha nem látott játékkal egyenlített ki. Ha nem is fizikailag, de fejben elveszítette a kontrollt ezután Federer, Raonic pedig továbbra is maximumon felül teljesített. A döntőszett aggodalmat kifejtő jelenetet is tartalmazott: a svájci ugyanis az egyik pontnál rosszul lépett, s meghúzódott pont az a térde, amit az év elején műtöttek (ráadásul a két szett között gyúrásra volt szüksége, így ápolást is kapott). Az esés után Federer még picit a földön maradt, majd elsétált a székéhez. Sokan a legrosszabbra számítottak, de a hétszeres bajnok folytatta tovább. Komoly ellenállást azonban nem tudott tanúsítani. Raonic gond nélkül “célba ért” és egy nagyon színvonalas találkozón vált az első teniszezővé, aki wimbledoni elődöntőben győzte le a helvét veteránt.

Végeredmény: M. Raonic (6.) – R. Federer (3.) 6/3 4/6 6/7(3) 7/5 6/3

A 25 éves kanadai első GS-döntőjét Andy Murrayvel (2.) vagy Tomas Berdychhel (10.) játssza majd. Az a mérkőzés ezen cikk készülése alatt is zajlik.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/Wimbledon

A hozzászólások le vannak zárva.