Andy Murray újra “Lendletben”! Megnyerte Wimbledont!

A skót teniszező magabiztosan aratott győzelemmel örvendeztette meg Nagy-Britanniát. Milos Raonic nem talált rajta fogást a döntőben.

Napsütés és ritkán feltámadó gyenge szél köszöntötte a résztvevőket, illetve a közönséget az All Englend Lawn Tennis Club Centerpályáján vasárnap délután. A nap főszereplői a hazai kedvenc Andy Murray (2.) és az élete első GS-döntőjét játszó Milos Raonic (6.) voltak. Két, egymástól eltérő stílusban játszó teniszező küzdött meg egymással a torna legutolsó meccsén. Murray kitűnő lábmunkával, return-öző képességgel és alapvonal-ütésekkel rendelkezik, míg a 25 éves kanadainak hatalmasak és hatásosak a szervái, emellett dinamikusak a tenyeresei is. A felső ág “fellazulása”, azaz, Novak Djokovic kiesése után neki és Roger Federernek volt a legnagyobb esélye döntőbe jutni, a svájci veteránt le is győzte az elődöntőben. Renomé és forma alapján azonban a mérkőzés előtt még 2-szeres GS-bajnoknak számító Murray volt az esélyesebb, így a mérkőzést az határoz(hat)ta meg, hogy Raonic hány alkalommal, vagy egyáltalán tudja-e nyomás alatt tartani vetélytársát.

Murray az egész meccsen nagyon magabiztos volt forrás: twitter.com\wimbledon

Murray az egész meccsen nagyon magabiztos volt
forrás: twitter.com\wimbledon

Az első 6 játék úgy zajlott le, hogy saját szervánál tudták érvényesíteni saját játékukat, csak akkor veszítették el a kontrollt a felek, ha labdamenet közben lerövidültek, vagy második szervára kényszerültek. Aztán pont a 7. játékban, amikor Raonic adogatott, Murray elő tudott rukkolni valami jobbal, valami újjal. Kiharcolt két breaklabdát, melyek közül a másodikat sikerült érvényesítenie. Egy játékot leszámítva, később kétség sem fért ahhoz, hogy az Olimpia egyéni címvédője véghez viszi előnyét. Ehhez annyit kellett tennie, hogy nagyon jól adogasson. Így is tett: 21 első szervából indított pontból 18-at meg is nyert. Raonic nagyjából úgy játszott, mint a Federer elleni elődöntőben, de az ott bevetett játékelemek nem voltak olyan hatékonyak most a skóttal szemben.

Szorosnak tűnik a végeredmény, de Raonic lényegében tehetetlen volt forrás: twitter.com\wimbledon

Szorosnak tűnik a végeredmény, de Raonic lényegében tehetetlen volt
forrás: twitter.com\wimbledon

A második szett elején Murray nem vett vissza a lendületből. Sőt, egyre jobban fogadott. Volt, hogy 230 km/h-s szervákat adott vissza úgy Raonic-nak, hogy aztán az adott labdamenet az ő irányítása alatt, az ő kénye kedve szerint alakuljon. John McEnroe és Carlos Moyá tanítványa nehéz pillanatokat élt meg ekkor, közel volt a szett- és break-hátrány, de megfelelő mentalitásról tanúbizonyságot téve elhárította a veszélyt. Ezután kissé “leülepedett a mérkőzés. A séma az volt, hogy Murray-t egyszerűen nem lehetett kizökkenteni, míg Raonic olykor-olykor küszködött. Utóbbira a legkomolyabb példa az volt, amikor 4/4-nél két fogadóelőnye volt a skótnak, bármelyiket érvényesíti, szerválhat a 2-0-ás vezetésért. Raonic többször tudta már játszani az igazi játékát, de ritkán készítette elő a hálójátékot, Murray pedig ezt köszönte szépen, és szórta az elütés-nyerőket. Mindezek ellenére döntött a szettről tie-break. Ott azonban kirajzolódott igazán, hogy ki mennyire sebezhető. Mivel a záró játékban szinte nüanszok döntenek, várható volt, hogy, ha a kanadai továbbra is bizonytalan, alárendelt szerepben lesz. Így történt, Murray mindössze 3 pontot engedett, de egyik sem jelentett mini-break-et ellenfelének. Egy szett kellett már csak.

Túlságosan nem volt intenzív a harmadik szett, viszont megtört a jég, a játékrész közepén Raonic vehette volna el a skót szerváját. Ami ezután következett, az lényegében leírt mindent a napról: Murray 15-40-ről fordította meg a játékot. Lehetősége ezután egyikőjüknek sem volt. Break nélkül érkeztünk egy újabb rövidítéshez. A játszmában Raonic már egész jól tartotta magát, de annyira képtelen volt már újítani, hogy elveszítette az első 5 pontot. Azt lehetett érezni, hogy a világranglista 2. helyezettjét egyszerűen nem lehet ezen a napon megállítani. Kiharcolt 5 meccslabdát, melyből a másodikat értékesítette. Andy Murray ezzel a sikerrel 3-szoros Grand Slam és 2-szeres Wimbledoni bajnokká vált.

Végeredmény: A. Murray (2.) – M. Raonic (6.) 6/4 7/6(3) 7/6(2)

Egy győztes, két boldog ember forrás: twitter.com\bbctennis

Egy győztes, két boldog ember
forrás: twitter.com\bbctennis

A 29 éves Dunblane-i egy olyan folyamatot vitt ezzel véghez, ami még a salakszezonnal együtt kezdődött el. A leglassabb borítás versenyein már tavaly is relatíve rengeteget fejlődött, de idén még többet. Kreatívabb, s egyben agresszívabb lett a játéka. Akkora előrelépést tett, hogy a Roland Garros-on már esélyesként számolhattunk vele. El is jutott a döntőig, ahol még az első szettet is megnyerte, de ezután hirtelen a régi, frusztrált Murray játszott. Ki is kapott simán Djokovic-tól. Ez volt az a pont, amikor érezte ő is és a stáb is, hogy kell a változtatás. Ivan Lendl “reaktiválása” jelentette ezt. A 8-szoros GS-bajnok cseh-amerikai újra elvezette régi-új tanítványát a siker ösvényéhez, melyről nem tért le a brit. Sőt, lehet, hogy egy sikeres együttműködés kezdete ez a győzelem. Lendl tudja fegyelmezni Murray-t, aki stabil háttérrel rendelkezik: házas és családos ember már, s azt nem egyszer láthattuk már a tenisztörténelem során, hogy ez egyeseken sokat tud “dobni”. Raonic-ról is el lehet mondani hasonlókat, McEnroe hasznossága abban rejlik, hogy mentalitásban lépett előre nagyon sokat a montenegrói származású kanadai. Akár tőle is láthatunk olyan eredményeket majd, melyek igazodnak az hozzá fűzött ígéretekhez.

A kiemelt kép forrása: twitter.com\bbctennis

A hozzászólások le vannak zárva.