US Open 2016: A történelem megismételte önmagát egy másik Grand Slamen

Stan Wawrinka egyszerűen nem tud Grand Slam döntőt veszíteni. A svájci teniszező 3/3-al áll ebben a tekintetben, négy szettben diadalmaskodott Novak Djokovic ellen.

Egy végtelenül kipihent Novak Djokovic és egy fáradtságos küzdelmeken áteső Stan Wawrinka csapott össze a 2016-os US Open győzelemért.

Egy döntő sokszor a rekordok beállításáról, megdöntéséről szól, és ez most sem volt másképp. A három egy fontos számnak számított, hiszen Novak Djokovic harmadik US Open győzelméért, még Stan Wawrinka harmadik Grand Slam győzelméért küzdött. Ráadásul a szerb 13. Grand Slam győzelmével egyben azért is vívott egy hosszú asszót, hogy a GS győzelmek számát tekintve az örökranglistán megelőzze Roy Emersont és a harmadik helyre csússzon Pete Sampras és Rafael Nadal mögé. A svájci pedig a harmadik Grand Slam győzelem mellett azért küzdött, hogy 1970 óta ő legyen a maga 31 évével a US Open legidősebb győztese.

Mint ha mesében lennénk igaz? Hármasság ide vagy oda, ez itt már a valóság, és egy elképesztően kemény döntő kezdődött meg vasárnap késő este.

Az első szettben Djokovic játszott jobban Kép forrása: usopen.org

Az első szettben Djokovic játszott jobban
Kép forrása: usopen.org

Az első játszma könnyed adogatójátékokkal kezdődhetett volna abban az esetben, ha Wawrinka 40-15-ről nem bukja el a saját szerváját. Ez egy darabig meghatározta az első szett kimenetelét, Djokovic 5-2-re ellógott. Nem sejthettük, hogy Wawrinka egyszer csak tempót vált és visszatáncol a szettbe. A gyors szett lehetősége megszűnt, a svájci harcolt, Tiebreak lett az eredménye. A világelső 2-1-nél egy pazar elütést követően megrázta magát és már nem veszített több pontot a Tiebreakban, 58 perces játékrészt zárt le 7-1-el Djokovic.

Wawrinkának nagy lendületet adott a második játszma megnyerése Kép forrása: usopen.org

Wawrinkának nagy lendületet adott a második játszma megnyerése
Kép forrása: usopen.org

Djokovicnak ezen a mérkőzésen nem tudtak előnyként bizonyulni az adogatásai és ez a második játszmában jól látszott. Két kettős hiba a szerbtől, ami tőle abszolút szokatlan, így nehéz tartani az adogatást, break hátrányba került. Wawrinkát nem sok választotta el a gyors egyenlítéstől, azonban amennyire gyorsan megszerezte a break előnyét, annyira küzdött a saját adogatásával és 4-2-nél a negyedik break labdánál már hibázott, elbukta kisebb fórját. Djokovic ennek ellenére ebben a játszmában igen jótékony volt, hiszen rengeteg rontásának köszönhetően a lehető legrosszabb pillanatban nem tudta hozni szerváját, egyben az 5-4-es hátrány után Wawrinka egyenlített.

Wawrinkának ismét borzasztóan erős volt fejben Kép forrása: usopen.org

Wawrinkának ismét borzasztóan erős volt fejben
Kép forrása: usopen.org

Ez egy igen hektikus mérkőzés volt, akár ki került volna bármilyen előnybe, azon már nem lehetett meglepődni. Wawrinkának a harmadik játszma első játékában három break labdát kellett hárítania, mégis vezetett 3-0-ra. Úgy tűnt ez lesz az a szett, ahol Wawrinka elkezdhet dominálni, azonban hiába az előny, könnyebb rontásainak köszönhetően Djokovic visszajött a szettbe. Sokáig egyik játékos sem került break közelbe, egészen addig a játékig, amikor Djokovic ki akarta harcolni a rövidítést. De hát aki stabilabb tud maradni az talpon marad, a sorozatos hibák nem engedték meg, azt hogy Djokovic eljusson a Tiebreakig, pedig ez már bármi történhet, neki kedvezett volna.

A negyedik szettben Djokovic már nem igazán bírta Kép forrása: usopen.org

A negyedik szettben Djokovic már nem igazán bírta
Kép forrása: usopen.org

A negyedik szettől kezdődően Djokovic egyre jobban fájdalmakat érzett a lábában, Wawrinka pedig nem kímélte meg. A svájci rutinosan kihasználva a helyzeteket, olyan helyekre mozgatta ütéseiből, illetve remekül helyezte adogatásait, amit a világelsőnek már nem lenne kellemes elérnie. Djokovic hiába kérte ki kétszer az ápolási szünetet, Wawrinka mentális erejét bebizonyította, hogy semmivel nem lehet megtörni. Az első ápolási szünet után egy break labdáról megfordított játékot nyert meg, majd a második után kiszerválta a mérkőzést. A svájci egy majdnem négy órás mérkőzésen nyerte meg a trófeát.

Wawrinka újra nagyot dobbantott, megérdemelten nyerte a US Opent Kép forrása: usopen.org

Wawrinka újra nagyot dobbantott, megérdemelten nyerte a US Opent
Kép forrása: usopen.org

Wawrinkának volt olyan Grand Slam győzelme ahol nem fért kétség, hogy megállíthatatlan, itt azonban élete legnagyobb küzdése árán nyert Flushing Meadowsban. A svájci az angol Daniel Evans ellen meccslabdáról fordított, majd a fogát összeszorítva diadalmaskodott két találkozót is szetthátrányból. Wawrinka tovább folytatta parádés statisztikáját, hiszen továbbra sem vesztett Grand Slam döntőt. Wawrinka három Grand Slam győzelemnél tart, a legnehezebb kérdés a carrier slam, mivel Wimbledonban nem számít esélyesnek.

Kiemelt kép forrása: usopen.org

A hozzászólások le vannak zárva.