Doppingolással vádol(hat)ják a Williams nővéreket!

2016. szeptember 15.
by DGM96

Egy eddig tisztázatlan nemzetiségű hackercsoport törte fel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adatbázisát. Állítólagosan számos amerikai olimpikon doppingellenőrzéseire bukkantak rá.

Az első ezzel kapcsolatos hírt a bbc.com írta meg, miszerint a riói olimpia idején orosz hackerek törték fel a WADA honlapját. Nem sokkal később derült ki, hogy az elkövető az önmagát “Fancy Bears”-nek nevező csoport volt. A szálak eddigi tisztázatlanságát bizonyítja, hogy a banda nemzetközi csapat néven mutatkozik be a világhálón.

Bejelentésük alapján olyan híres, elsősorban amerikai sportolók adatait szerezték meg, mint Serena Williams és Venus Williams, illetve az idei olimpia egyik csillaga, a tornásznő Simone Biles (és ha már tenisznél járunk, Bethanie Mattek-Sands dokumentumaira is rábukkantak).

Venus is ott van a listán forrás: www.livetennis.com

Venus is ott van a listán
forrás: www.livetennis.com

A “vád” szerint az amerikai testvérpár 2010 és 2013 között négy alkalommal is pozitív mintát produkált, mégsem kaptak semmiféle büntetést vagy eltiltást. A WADA és több külföldi sport-sajtóorgánum (pl.: Marca, La Gazzetta dello Sport) is elismerte, hogy támadás történt. Az ügynökség azt nyilatkozta azonban, hogy a Fancy Bears által kiderített doppingszerek egy olyan adatbázisban vannak, mely által az illetékes sportolók bizonyos okok miatt felmentést kaphatnak. Ilyen például Simone Biles esete is, akinek figyelemzavaros hiperaktivitás miatt kell gyógyszert szednie.

Ennek az ügynek még “a levegőben lóg a lába”. Sok a kérdőjel, mert a NOB és még az orosz kormány is tagad mindent, rágalomként fogják fel ezt az egészet (ki-ki mi miatt), ám mint láthatjuk, a WADA tényként kezeli az offenzívát. Egy azonban biztos, legyen bármilyen nemzetiségű a csoport, céljuk megbosszulni az orosz olimpiai és paralimpiai csapat ellen kirótt szankciókat. Elmondásuk szerint “ez még csak a jéghegy csúcsa volt”.

A kiemelt kép forrása: blog.venturesity.com és www.gotceleb.com

A hozzászólások le vannak zárva.