ATP, Shenzhen: Tomas Berdych megvédte címét

A cseh teniszező három szettes meccsen nyert a fináléban Richard Gasquet ellen.

A kínai városban ATP 250-es versenyt rendeztek meg a múlt héten. Ez a World Tour egyik legfiatalabb tornája, hiszen az elsőt még 2014-ben rendezték meg. Elégedettek lehettek idén a szervezők, hiszen a döntőbe az idei mezőny két, talán legjobb kvalitású teniszezője jutott be: Tomas Berdych (1.) és a francia Richard Gasquet (3.).

A finalisták dolgát megkönnyítette az is, hogy a verseny korai szakaszán olyan nevek inthettek búcsút az eseményeknek, akikben lehetett volna annyi potenciál, hogy megakadályozhassák őket eredményes szereplésükben. Benoit Paire (6.), David Goffin (2.) és Bernard Tomic (4.) is idő előtt szedhette a sátorfáját. A végső összecsapás kapcsán mindkét fél mellett és ellen is voltak erős érvek, hogy ki győzhet. Gasquet kicsivel jobb formában volt a héten, hiszen szettveszteség nélkül jutott el a döntőig, míg Berdych a legjobb 8 között honfitársa, Jiri Vesely (8.) ellen hullajtott el egy játszmát. A cseh mellett szólt azonban az, hogy a legutóbbi 5 egymás ellen lejátszott meccsekből csak egyet nyert veszített el (bár, az pont egy US Open-nyolcaddöntő volt 2015-ből).

Ez volt a két teniszező 15. egymás elleni meccse a World Tour-on forrás: news.xinhuanet.com

Ez volt a két teniszező 15. egymás elleni meccse a World Tour-on
forrás: news.xinhuanet.com

A találkozó úgy kezdődött, hogy az első két játékot a fogadók nyerték meg, ezt követően viszont mind a ketten stabilan adogattak, el sem maradhatott a tie-break a szett végén. A mindent eldöntő 13. játékot Berdych kezdte jobban, miután 4-1-es vezetésre tett szert. Gasquet ezt követően viszont komoly szériát produkálva átvette a vezetést, mi több, egy adogató pontra volt attól, hogy 3 szettlabdája legyen. Ez mégsem történt meg, a cseh teniszező megállította a francia hengert, és 4-5 után már csak ő nyert pontot, éppen ezért a szettet is megnyerte. A folytatásban úgy tűnt, Berdych elegendő erőt merített játszmaelőnyéből, mert a második elején elvette Gasquet szerváját. Sőt, amikor a fonák-virtuóz a meccsben maradásért szervált, két alkalommal is egy pontra volt a vereségtől. Egy már-már maratoni hosszúságú játék után viszont 6/3 helyett 5/4-re módosult az állás. Ez a játék rá is nyomta a bélyegét a szett végkimenetelére. Berdych olyannyira nem tudta kiszerválni a döntőt, hogy love-game-mel veszítette el a szerváját. Gasquet nem produkált olyan fordítást, mint az első szett rövidítésében, de egy újabban már magabiztosan egyenlített ki. A 2010-es wimbledoni döntős azonban nem tört össze az elszalasztott lehetőség miatt. A döntőjátszma közepén break-elte a franciát és az előnyét most már végig meg tudta őrizni. Negyedik meccslabdáját kihasználva nyerte meg a 2 óra 40 perces döntőt, s védte meg címét Shenzhen-ben.

Végeredmény: T. Berdych (CZE) [1] – R. Gasquet (FRA) [3] 7/6(5) 6/7(2) 6/3

A cseh számára nem volt túl felhőtlen az elmúlt egy év. Nagyjából ugyanennyit kellett várnia egy újabb tornagyőzelemre (legutóbb 2015-ben, Stockholmban nyert versenyt). Idén eddig nem hogy megszokott konstans teljesítményét hozta, hanem talán még ahhoz képest is gyengébben teljesített (még ha Wimbledonban idén eljutott az elődöntőig). A top 10-ben egyre hátrébb csúszott, ráadásul vakbélgyulladása is lett, amire az idei US Open-je ment rá. A műtétet követően, két héttel ezelőtt, Szentpéterváron játszott először, de ott még nem ért el kiugró eredményt.

Meg kell említenünk még egy harmadik személyt a Shenzhen-i torna kapcsán. Ő pedig Janko Tipsarevic. A korábbi top 10-es szerbet pár éve még egy lábdaganat miatt műteni kellett, utána pedig kerekesszékbe kényszerült ideiglenesen. „Tipsi” azonban nem mondott le hivatásáról. Aprólékos felkészülése után visszatért a World Tour-ra, karrierjének e periódusában pedig most érte el legjobb eredményét, bejutott az elődöntőbe, ahol Gasquet-tól kapott ki (ő ejtette ki Benoit Paire-t korábban).

Ezen a héten is folytatódik az ázsiai turné, két 500-as tornát rendeznek. Tokióban illetve Pekingben szinte mindenki ott lesz, aki számít, Novak Djokovic-ot leszámítva.

A kiemelt kép forrása: www.atpworldtour.com      

A hozzászólások le vannak zárva.