ATP, Tokió: Nick Kyrgios lett a bajnok

A linkeskedő ausztrál David Goffint győzte le a fináléban

Két olyan teniszező jutott be ennek az 500-as tornának a döntőjébe, akik számára egy esetleges győzelem pályafutásuk eddig legnagyobb sikerét jelentette volna. A piros sarokban Nick Kyrgios (6.) állt, aki nagyon meggyőző volt a héten, játszmát nem vettek el tőle. Még Gael Monfils (2.) sem, aki hamar a verseny favoritjává vált. Kyrgios a francia teniszezőt 6/4 6/4-re győzte le az elődöntőben, egy fordulóval korábban a luxemburgi Gilles Müllert verte meg 6/4 6/2-re. A kék sarokban pedig a belga David Goffin (5.) állt, aki idén élete legjobb szezonját futja. Neki még a legjobb 8 között akadtak nehézségei, mert a portugál Sousa 6/1-re nyerte meg az első szettet, de Goffin 7/5 6/2-vel fordított. Az elődöntőben aztán Marin Cilic sem tudott jobbnak bizonyulni nála. A korábbi US Open-bajnok nagy lehetőséget tékozolt el az első szettben, 3/5-ről 7/5-re fordított Goffin, majd a második szettben egy korai break döntötte el utólag a végeredményt.

Goffin sok lehetőséget elfecsérelt forrás: www.ktbs.com

Goffin sok lehetőséget elfecsérelt
forrás: www.ktbs.com

Igazán kiélezett volt a döntő. Goffin és Kyrgios első összecsapásán szinte folyamatosan volt lehetősége a fogadóknak az adott játék megnyerésére. Ez végül a belgának sikerült 3/3-as állásnál. Nem volt könnyű dolog bebiztosítani előnyét, a maláj és görög felmenőkkel rendelkező ausztrál azonban nem tudott visszakapaszkodni. Sőt, egy nagyon hosszúra nyúlt adogató játékot kellett megnyernie ahhoz, hogy ne dupla-breakkel veszítse el a nyitójátszmát (3/5-nél 0-40-re is állt). Kyrgios számára még a második szett eleje is nehézkes volt, egy az utóbb említetthez hasonló játékban közel volt a szett- és break-hátrányhoz, ami persze minden lehetett volna, csak kedvező nem. 5 break-labdát hárított, majd a következő játékban mindössze egy pontot engedett Goffin-nek. Előnyét aztán meg is tudta tartani a világranglista akkori 15. helyezettje. A döntőjátszma lett a legizgalmasabb, mert sorra harcolták ki a fogadóelőnyöket a felek. Azok kihasználásában viszont most is Kyrgios volt a jobb. Szinte a tökéletes pillanatban, 5/5-nél vette el ellenfele adogatását, aztán kiszerválta a meccset.

Végeredmény (ATP500, Tokió, kemény pálya, döntő): N. Kyrgios (AUS) [6] – D. Goffin (BEL) [5] 4/6 6/3 7/5

Az ATP World Tour egyik legnagyobb tehetsége megmutatta, hogyha a teniszre jobban odafigyel, akkor nagy dolgokra képes. Ezen a döntőn fejben is rendben volt, 11 break-labdát hárított a 12-ből, a mentalitása is meglehet tehát egy eredményesebb karrierhez. Nála azonban tényleg minden hozzáállás függvénye. Idén már két 250-es versenyt megnyert, Marseille-ben (fedett pálya) és Atlantában (kemény pálya), karrierje harmadik tornagyőzelmével pedig a jövő héten eddigi legmagasabb világranglistás helyezésével, a 14. hellyel büszkélkedhet. Na meg persze elégedetten “tehet zsebre” jutalom jeléül 310 330 amerikai dollárt.

Jövő héten a szezon utolsó előtti Masters tornáját rendezik meg Shanghaiban, ahol ott lesz minden fontos név, még a világelső Novak Djokovic is.

A kiemelt kép forrása: www.sportstarlive.com 

A hozzászólások le vannak zárva.