Babos Tímea: A negyeddöntő lett a végállomás Moszkvában

Legjobb teniszezőnket a hazaiak kiválósága, Svetlana Kuznetsova állította meg a $758,788 összdíjazású fedett pályás Premier tornán.

Timi mindkét versenyen elindult a Kreml Kupán. Párosban az orosz Pavlyuchenkova volt a partnere, akivel 16 tagú mezőnyben a negyeddöntőig jutott el. Az első fordulóban még kiejtették a 4. kiemelt An. Rodionova-Savchuk párost (7/6(4) 6/4), de utána a Kania-Kovinic kettőstől vereséget szenvedtek (4/6 4/6).

Egyéniben már több sikerélményt élhetett meg a soproni lány, hiszen megnyert egy nagyon nehéz meccset, legyőzte egy régi, jó ismerősét, majd döntőszettre kényszerített egy 2-szeres Grand Slam-bajnok versenyzőt. Babos első ellenfele a román Irina Begu volt. Vele játszotta azt a bizonyos nehéz meccset, ami nem is annak indult, miután 6/2-re nyerte meg az első szettet. A folytatás már nagyon kiélezett volt, mindkét félnek megvoltak a lehetőségei a második játszma megnyerésére, végül Begu ragadta meg az alkalmat. Hasonló fordulatok voltak a mindent eldöntő, harmadik játékrészben is, ahol Babosnak nem volt elég elsőre és másodjára sem egy break. Végül pont a legfontosabb alkalomkor, megelőzve egy újabb rövidítést, harcolta ki a két game-nyi differenciát. Timi elképesztő ütközetet nyert meg 2 és félórányi játék után, végeredmény: 6/2 6/7(2) 7/5.

Kisebb meglepetésre korábbi páros partnere, Kristina Mladenovic ellen sokkal könnyebb mérkőzést játszott. A francia ellenfél mindössze egy játékot nyert az első szettben. Számára a folytatás még jól is alakult, a második játszmában megnyerte az első két játékot, innen viszont Timi visszavette kezébe a gyeplőt (6/1 6/4). Csütörtökön pedig jöhetett a Svetlana Kuznetsova (1.) elleni negyeddöntő. A 2004-es US Open és a 2009-es Roland Garros bajnoka harcban van a szingapúri vb-szereplésért, így nem csak a hazai közönség motiválhatta őt. Az első játszmában mind a ketten magabiztosan hozták az adogatásaikat, végül a rutin döntött, az orosz javára, a tie-break kapujában. A kezdés egyébként biztató volt magyar szempontból, Timinek volt egy fogadóelőnye, de mint leírtuk, nem ő nyert fogadó játékot. Nem úgy, mint a másodikban, ahol megnyerte az első két játékot, de ezután visszaküzdötte magát Kuznetsova és újra szoros küzdelem alakult ki. Esély is volt arra, hogy aránylag magabiztosan érvényesítse a papírformát, szervált a meccsért is, de akkor nagyon rosszul játszott, a magyar teniszezőnő pedig ezt ki is használta. A második szettről végül tie-break döntött, ahol az orosz ugyanolyan rosszul teljesített, mikor az adogatásai mögött abszolválhatta volna a befejezést. Mint utólag kiderült, Timi az egyenlítéssel sajnos csak meghosszabbította a mérkőzés időtartamát. A döntőszettben már nem tudott akkora ellenállást kifejteni, nem bírta fizikálisan, így Kuznetsovának még egy elszenvedett break is belefért, mert ő kétszer vette el Babos szerváját. A végeredmény: 5/7 7/6(2) 3/6. Svetlana Kuznetsova az elődöntőben az ukrán Svitolinával (4.) játszik, a másik ágon pedig Julia Görges vár ellenfélre, aki vagy az ausztrál Gavrilova, vagy Anastasia Pavlyuchenkova (7.) lesz.

Timi ezzel a szerepléssel jelenállás szerint a jövő héten az egyéni világranglista 24. helyére kerülhet, egy hellyel javítva eddigi legjobb pozícióján (most a 26.). Következő versenye pedig természetesen a szezonzáró szingapúri világbajnokság páros tornája lesz, ahol nem más a partnere, mint a kazah Yaroslava Shvedova. Vele érte el idei legjobb eredményét, döntőt Wimbledonban, amit két szoros szettben veszített el a Williams-nővérekkel szemben.

A kiemelt kép forrása: facebook.com/huntennis

A hozzászólások le vannak zárva.