ATP, Stockholm: Del Potro több, mint 2 év után nyert újra tornát

A 2009-es US Open-bajnok villámléptekben halad oda, ahova igazán tartozik – már a 42. helyen áll a világranglistán.

“Tandil tornya” a riói ötkarikás játékok óta régi fényében tündököl. Legyőzte augusztus óta Djokovicot, Nadalt és Murrayt is, ráadásul csak a skót, Stan Wawrinka és David Goffin tudott nála jobbnak bizonyulni. Bár, még mindig csak felkészülési időszakban érzi magát, ebben a formában el lehetett már várni tőle, hogy tornát is nyerjen. Ennek az elvárásnak tett eleget a múlt héten a svéd főváros fedett pályás versenyén, ahol szabad-kártyásként végigsöpört a mezőnyön. John Isner, Nicolas Almagro, Ivo Karlovic, Grigor Dimitrov és Jack Sock sem vett el tőle játszmát, breakelni is csak a bolgár tudta őt, kétszer az elődöntőben.

A Sock elleni döntőnek is csak az első szettje volt igazán izgalmas. Az amerikai hamar nyomás alá került, Del Potro veszélyt jelentett a szerváira, míg fordított esetnek nyoma nem volt. Rövidítésig még így is majdnem “kihúzta” a 24 esztendős kansasi. Az argentin végül mégiscsak két játéknyi különbséggel nyerte meg az első szettet. A másodikban messze nem volt ilyen kiélezett a játék, Del Potro háromszor is elvette Sock szerváját és 1 óra 17 perc alatt megnyerte a döntőt.

Végeredmény: J. M. Del Potro (ARG) [WC] – J. Sock (USA) [6] 7/5 6/1

Rió ezüstérmese ezzel a győzelemmel €100,800-al lett gazdagabb, de nem ez a legnagyobb nyeresége a múlt hétről. A döntő után faggatták arról hogy elég gyorsan visszakerül az élmezőnybe, erre pedig csak ennyit mondott: “Nem gondolkodom a ranglistán és a pontokon, csak jobban akarok játszani. Ha 100%-os vagyok, tudom hogy veszélyes lehetek.”.  Az önbizalom tehát megvan, mostani sikerével pedig csak tovább nőhet. Ha így folytatja, a szezon végére top 30-ban lehet, ami szinte egyenlő egy kiemeltséggel a 2017-es Australian Openre.

Juan Martin Del Potrót 2014 januárjától 2016 februárjáig csuklósérülése, -műtétei és rehabilitációja tartotta távol a tenisztől (leszámítva egy sikertelen visszatérési kísérletet 2015 elejéről). 2011-ben produkált legutóbb ilyen visszatérést, akkor hasonló okok miatt nem játszott és került a világranglista legaljára, de az év végére majdnem a top 10-ben találta magát. Most egy hasonló menetelést visz véghez, mialatt elképesztő akaraterejéről tesz tanúbizonyságot. Emiatt és személyisége miatt is kedveli őt annyira a teniszvilág, mint Federert, Nadalt, vagy éppen a világelső Djokovicot.

A kiemelt kép forrása: L’Express

A hozzászólások le vannak zárva.