ATP, Basel: Marin Cilic lett a bajnok

A fedett pályás 500-as torna döntőjében a 2014-es US Open finálé párosítása alakult ki. A horvát újra jobbnak bizonyult Nishikorinál, sikerével pedig bejelentkezett a VB-szereplésért.

“Szívhatták a fogukat” a szervezők, mert az idén várt két legnagyobb szereplő, Roger Federer és Rafa Nadal (a két döntős tavalyról), idő előtt befejezte a szezont, így ezen a tornán sem vettek részt. A világ persze nem dőlt össze Bázelben. Grand Slam-győztesek vagy Grand Slam-döntősök így is részt vettek a mindig is kellemes atmoszférájú versenyen. Stan Wawrinka volt az “ász”, hazai közönség előtt a múlt héten játszott először 3-szoros GS-bajnokként. További két US Open-győztes is ott volt az indulók között, Juan Martin Del Potro és Marin Cilic személyében, hajdani GS-finalisták közül pedig Kei Nishikori és Milos Raonic volt jelen.

KiemelésKitől és mikor kapott ki?
1.Stan Wawrinka (3.)Mischa Zverev – negyeddöntő
2.Milos Raonic (5.)Ricardas Berankis – első forduló
3.Kein Nishikori (4.)
4.Marin Cilic (12.)
5.David Goffin (11.)Juan Martin Del Potro – második forduló
6.Grigor Dimitrov (18.)Gilles Müller – első forduló 
7.Richard Gasquet (16.)Guido Pella – első forduló
8.Jack Sock (22.)Marcell Granollers – második forduló
Nem ment a játék Wawrinkának hazai közönség előtt forrás: Sports

Nem ment a játék Wawrinkának hazai közönség előtt
forrás: Sports

A hét elején nem érvényesült túlzottan a papírforma, a negyeddöntőre már csak 3 kiemelt teniszező maradt talpon. Különösképp az alsó ág volt tele meglepetésekkel. Ez alól David Goffin kiesése lehet kivétel, pechére a második fordulóban már az egyre csak erősödő Del Potro ellen kellett játszania, az argentin óriás pedig revánst vett Shanghai-i vereségéért. Raonicnak és Grigor Dimitrovnak nehezebb volt kifogást találniuk, miért estek ki olyan hamar és olyan nevekkel szemben. Az alsó ág váratlan eredményeit Nishikori és a luxemburgi Gilles Müller használta ki a legjobban, a tábla ezen részén ők mérkőzhettek meg a döntőért. A felső ágon Mischa Zverev volt a meglepetés-ember. Vagyis, lehet, hogy már annyira nem is meglepő a teljesítménye, mert Shanghai-ban is megmutatta, mire képes. Akkor selejtezősként a legjobb 8 közé jutott. Most is megjárta ezt az utat, és most is az első kiemelt várt rá a legjobb 8 között. Ami azonban Kínában nem sikerült Djokovic ellen, az most Svájcban, Wawrinka ellen igen. “Stan” erőn alul teljesített a héten, az első két fordulóban Marco Chiudinelli, majd Donald Young ellen is megszenvedett a sikerért, pillanatnyi formahanyatlása pedig a balkezes német ellen már “nem fért bele”. A világranglista 3. helyezettje végig alárendelt szerepben volt a meccsen (6/2 5/7 6/1). Megemlítendő még Del Potro szereplése is, stockholmi győzelme után most egy negyeddöntőre volt elegendő teljesítménye, Nishikori ejtette ki két szoros szettben (7/5 6/4).

Nishikori majdnem lemaradt a döntőről forrás: WTOP.com

Nishikori majdnem lemaradt a döntőről
forrás: WTOP.com

A felső ági meglepetés-sorozatból Marin Cilic profitált a legtöbbet. Az elődöntőig nem volt nehéz dolga, ott azonban Zverev nem volt messze attól, hogy újabb nagy nevet ejtsen ki, egy pontra volt többször is attól, hogy kiszerválja a meccset. Az újabb német siker azonban mégis elmaradt (4/6 7/5 6/3). A másik elődöntő még izgalmasabb pillanatokat tartogatott magában. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy ebben a korszakban, mikor az alapvonal-játék dominál, két balkezes, veterán, szerva-röptéző jusson be egy ilyen rangos torna döntőjébe. Zverevhez hasonlóan azonban Gilles Müller is meghátrált a siker kapujában. Ő tényleg ott volt abban a bizonyos kapuban, mert Kei Nishikori ellen két meccslabdát is kiharcolt, a japán azonban megmenekült. Mentális fölényt szerezve pedig gond nélkül megnyerte a harmadik szettet (4/6 7/5 6/3).

forrás: Reuters

forrás: Reuters

Kialakult tehát a 2014-es US Open döntőjének párosítása a bázeli torna döntőjében, Nishikori és Cilic között. A japán 5 éve már eljutott a végső mérkőzésig itt, de akkor Roger Federer megállította nagy menetelését. Bár egyikőjük sem volt a legjobb formában, lehetett számítani az élvezetes mérkőzésre. Nos, az első szett messze nem volt ilyen. Nishikori mindig is arról volt híres, hogy jól kezdi a meccseit, de ezen a napon nem így történt. Cilic háromszor is elvette a szerváját, 26 perc után már csak egy szett hiányzott a tornagyőzelemhez. A második játszmában már megkapta azt a közönség, amire számított. Kiélezett lett a küzdelem, több alkalommal is hosszú game-ket játszottak, melyek alatt a fogadóknak volt esélyük előnybe kerülni. Nishikorinak volt három szettlabdája is, de végül rövidítés döntött a játszmáról. Ott folytatódott az adok-kapok, de Cilic ki tudta használni szervabeli előnyét és megnyerte a meccset (6/1 7/6(5)).

A horvát teniszező €387,100-val és 500 ranglista ponttal lett gazdagabb. Utóbbinak köszönhetően világbajnoki-szereplési esélyei jelentősen megnőttek. Talán csak egy hely van még kiadó a londoni tornára, melyért ő és Tomas Berdych fog megküzdeni ezen a héten a Paris Mastersen, ahol természetesen mindenki ott lesz, még a világelső Novak Djokovic és az ő pozíciójára pályázó Andy Murray is.

A kiemelt kép forrása: Reuters India

A hozzászólások le vannak zárva.