Eljött az igazság pillanata!

Andy Murray és Novak Djokovic részvételével rendezik a 2016-os ATP World Tour Finals fináléját. A győztes mindent visz. Előbb azonban lássuk az elődöntő történéseit.

Andy Murray-Milos Raonic 5/7 7/6(5) 7/6(9)

Andy Murray már harmadszor volt egy lépésre a világbajnoki döntős szerepléstől. 2010-ben Rafael Nadal fosztotta meg ettől a lehetőségtől egy drámai mérkőzésen, legutóbb pedig már simábban szenvedett vereséget Roger Federer ellen. Raonic hiába játszott már Grand Slam döntőt is, az ATP World Tour Finals elődöntője mégis egy új légkör volt számára.

Raonic óriási harcban nyerte az első játszmát Kép forrása: eurosport.com

Raonic óriási harcban nyerte az első játszmát
Kép forrása: eurosport.com

Az első játszmában Murray küszködött a szerváival. Raonic 5-5-ig két játékban is break lehetőségeket tudott kialakítani, azonban a világelső állta a sarat, és visszaverte a kanadai rohamait. 4-4-nál ráadásul joggal gondolhattuk, hogy Murray a maga javára döntötte a szettet, hiszen riválisa egy hosszú játékban 3 lehetőséget is elszalasztott. Raonic ennek ellenére megrázta magát 5-5-nél semmire elnyerte Murray adogatását, majd könnyen kiszerválta az első szettet. Közel egy óra játék után tehát a wimbledoni finalistánál volt a szettelőny.

A második játszmában Raonic továbbra is agresszívan játszott Murray adogatásai mögött és ennek eredménye egy break lett 1-1-nél. A break amilyen gyorsan jött, olyan hamar ment is. Murray nem teketóriázott, azonnal visszajött, innentől kezdve pedig már a két játékosnak nem adódott újabb lehetősége a másik adogatásának elnyerésére a rövidítésig. A Tiebreaket a brit kezdte jobban 5-3-ra is elhúzott, Raonic mégis két labdára volt 5-5-nél a győzelem megszerzésétől. Murray azonban ennél a szakasznál szintet tudott emelni és kiharcolta a döntő játszmát. 2 óra 18 perc és jöhetett a mindent eldöntő szett.

3 óra 40 perc után Murray jutott be a döntőbe Kép forrása: skysports.com

3 óra 40 perces thrillier után Murray jutott be a döntőbe
Kép forrása: skysports.com

A döntő szett elején úgy tűnt Raonic nem akarja elengedni azt a tényt, hogy ő döntős legyen, annak ellenére, hogy a lélektani előny Murraynél volt. A mérkőzés végére azonban mégis a kanadai kezdett végérvényesen kipukkadni, ellenfele pedig nem hagyta kihasználatlanul az óriási esélyt és 4-4-nél breakelt. Murray a lehető legjobbkor, de a mérkőzés megnyeréséért adogathatott. Meglepő módon azonban az első kísérletnél Raonic megújult és visszajött a mérkőzésbe. Murraytől igen szokatlan, hogy nem tudja kiszerválni a mérkőzést, azonban nemhogy csak elsőre, de másodikra sem tudta befejezni a találkozót. Az elődöntő méltó eldöntése egy mindent meghatározó Tiebreak volt. Ez a rövidítés eldőlhetett volna bármelyik oldalra, talán furcsa ezt mondani, de egyik játékos sem lehetett volna igazán csalódott a vereség esetén, hiszen kemény, férfias küzdelmet láthattunk 3 óra 40 percen keresztül. Az apró dolgok azonban egy ilyen mérkőzésen ismét Murray felé dőltek el, aki 11-9-re nyerte meg a rövidítést és harcban továbbra is a világelsőség megőrzésért pályafutása során először világbajnoki döntőbe került.

Novak Djokovic-Kei Nishikori

Az expressz vonat jött a végállomásról, majd a londoni O2 Arénánál Novak Djokovic leszállt róla, és megsemmisítette Kei Nishikorit.

Djokovic kíméletlenül bánt Nishikorival Kép forrása: ibtimes.co.in

Djokovic kíméletlenül bánt Nishikorival
Kép forrása: ibtimes.co.in

Ezek a legjobb szavak arra, amit a szerbtől láthattunk tegnap este. Természetesen ehhez kellett, hogy a japán rengeteget rontson, azonban tény, hogy minimális rontással sem tudott volna sokkal szorosabb mérkőzést játszani a tegnapi Djokoviccal. A címvédő 4-0-val kezdett, a bicikli azonban nem jött össze, mivel elbukta itt az adogatását. Nishikorinak szépségtapasznak bizonyult ez a játék, Djokovic 6-1-re nyerte az első szettet.

Ezen a napon Nishikori hiába szerettet volna az ATP World Tour Finals döntőjébe jutni, Djokovic nem adott rá lehetőséget. A második játszmában a szerb gyorsan ellépett majd 3-0-ra, majd a következő lépése már nem sokkal később a döntőre való pihenés volt számára. Djokovic maximálisan szerette volna kihasználni, hogy megfelelően regenerálódhat, még Murray lábában már rengeteg óra lesz a döntő előtt.

Egy meccs mindent eldönt…

Az utolsó mérkőzés eredménye, vajon ma is ez lesz? Kép forrása: bleacherreport.com

Az utolsó mérkőzés eredménye, vajon ma is ez lesz?
Kép forrása: bleacherreport.com

Andy Murray és Novak Djokovic 35. alkalommal mérkőzik meg egymással, azonban itt sokkal többről van szó, mint egy sima torna döntője. Djokovicot lassan már szinte lehetetlen megverni egy világbajnoki döntőben, hiszen 2012 óta zsinórban négyszer nyerte meg az ATP World Tour Finalst. Most azonban egy mindenre elszánt, hazai pályán harcoló Andy Murray áll vele szemben, aki megkoronázhatja pályafutása legsikeresebb évét. Djokovic a Masters Cupot is beleszámítva a hatodik diadalért, Murray pedig az elsőért küzd, a legfontosabb kérdés mégis a világelsőség. Djokovic amennyiben ismét világbajnoknak mondhatja magát az este végén, duplán trónon ülhet, mivel a világelsőséget is visszaszerzi Andy Murraytől. Nem kérdés, hogy ez a meccs nemcsak a világelsőséget dönti el, hanem azt is, hogy a találkozó után ki lesz jogosan a világ legjobb játékosa.

Kiemelt kép forrása: skysports.com

A hozzászólások le vannak zárva.