Szezonsumma 2016: Ezt a szezont nem így terveztem…

2016. december 24.
by Airon

A következő sorokban Rafael Nadal szezonjáról lesz szó. A volt világelső nincs túl valami fényes szezonon.

Mit lehetett várni Nadaltól 2016-ban? Bármennyire zseniális teniszező egyrészt a kor meglátszott a fizikális állapotán, másrészt nem teniszezett közel sem élete formájában.

Hamar véget ért az ausztráliai szereplés Nadal számára Kép forrása: theindianexpress.com

Hamar véget ért az ausztráliai szereplés Nadal számára
Kép forrása: theindianexpress.com

Nadal mint minden évben, most is a dohai teniszversenyen vett részt, hogy felkészüljön az év első Grand Slam tornájára, az Australian Openre. A spanyol két döntő szettes meccsen keresztül, de eljutott a döntőig, ahol viszont nem volt sok esélye a remek formában teniszező Novak Djokovic ellen ( 1/6 2/6 ). Nadal Melbourneben szeretett volna javítani, és nem véletlen, hogy az évszereplése ezen fázisa nem kapott külön bekezdést, hiszen az első fordulóban kiesett. Fernando Verdasco ellen 2009-hez hasonlóan egy öt szettes találkozóra kényszerült, ezúttal az idősebb spanyol jött ki ebből győztesként. Nadal számára tehát a dohai finálé ellenére csalódás volt az évkezdés.

Rioban egy megdöbbentő vereséget szenvedett el a spanyol Kép forrása: dailymail.co.uk

Rioban egy megdöbbentő vereséget szenvedett el a spanyol
Kép forrása: dailymail.co.uk

Nadal gondolhatta, hogy jön Buenos Aires és Rio De Janeiro, a két salakpályás torna, ahol egyértelmű esélyesnek számít, és két tornagyőzelem megdobja az önbizalmát. Minden ennyire egyszerű lenne, akkor ez így történt volna. De ebben a két hétben egyre többen és jobban elhitték, hogy a salakkirály sebezhető. Argentínában Dominic Thiem , majd Brazíliában Pablo Cuevas állította meg Nadalt az elődöntőben. Egyedül Indian Wellsben voltak pozitív jelek, könnyen lépett túl a negyeddöntőben Nishikorin, az elődöntőben pedig Djokovictól ki lehet kapni. Miamiban már picit vártuk a spanyol feltámadását, de Dzumhur ellen megsérült és fel kellett adnia első mérkőzését.

Nadal a Monte carloi trófeával Kép forrása: rafaelnadalfans.com

Nadal a Monte carloi trófeával
Kép forrása: rafaelnadalfans.com

Bármilyen rosszul kezdhet egy szezont Nadal, egyet tudunk: Jön a salakpályás szezon és a spanyol már Monte Carlótól motivált lesz. A előrelépés jeleit láthattuk Monte Carloban, hiszen Nadal a negyeddöntőben legyőzte Wawrinkát, majd az elődöntőben megverte Murrayt. A többszörös bajnok a döntőt is hozta, a döntő szettben egyszerűséggel kicsinálta Monfilsot. Nadal számára Barcelona kötelező jellegű siker volt, azonban innen kezdődtek ismét a gondok. Eljött a hazai pályás torna, ahol Nadalnak az elődöntőben nem igazán volt esélye Murray ellen, majd Rómában egy remek mérkőzésen kapott ki Novak Djokovictól. Két tornagyőzelem, mégsem lehetett maximális önbizalma Nadalnak a Roland Garros előtt.

Ez egy fájdalmas döntés volt Nadal számára a Roland Garroson Kép forrása: bewada.com

Ez egy szívszorító döntés volt Nadal számára a Roland Garroson
Kép forrása: bewada.com

Nadal második éve küzdött a tizedik Roland Garros győzelméért, amiben tavaly már Novak Djokovic könnyedén útját állta. Nadalnak a Roland Garros mindig más torna, azonban arra nem lehetett számítani, hogy az idei versenye a párizsi vörös salakon hamar véget ér. Nadal nyert két mérkőzést, majd Granollers elleni mérkőzésétől csuklósérülés miatt vissza kellett lépnie. Fájdalmas és nehéz döntés volt ez a spanyol számára.

Nadal próbált érmet szerezni hazájának, de hiába Kép forrása: rafaelnadalfans.com

Nadal próbált érmet szerezni hazájának, de hiába
Kép forrása: rafaelnadalfans.com

Ez a sérülés ráadásul a teljes füves pályás szezonját tönkretette Nadalnak, hiszen mind a felhozó tornát, mind Wimbledont kihagyta, az olimpia is kérdéses volt, de hazáját mégis szolgálni tudta a mallorcai teniszező. Az ötkarikás játékokon Nadal olyan mérkőzéseket nyert, amit nyernie kellett, majd az egyre jobban játékba lendülő Juan Martin Del Potro döntő szett rövidítésben diadalmaskodott ellene. Nadal ezek után abban reménykedhetett, hogy egy bronzot szerez Spanyolországnak, de ezúttal kikapott a japán Kei Nishikoritól.

A kétszeres bajnoknak a US Open sem volt valami sikeres torna Kép forrása: theindianexpress.com

A kétszeres bajnoknak a US Open sem volt valami sikeres torna
Kép forrása: theindianexpress.com

Az év végén Nadal négy tornán indult el, ami érintett egy 500-as versenyt, két Masters viadalt és egy US Opent. Lássuk ezt idősorrendben. Nadal az olimpia után Cincinattiben próbált szerencsét, azonban a legjobb 16 között a fiatal horvát Borna Coric meghökkentően nagy verést mért rá, mivel csupán négy játékot engedélyezett neki. A spanyolnak azonban nem volt sok ideje gondolkodni, hiszen két hétre rá jött a US Open, ahol viszont egy nem túlságosan félelemmel teli Lucas Pouille útját állta. Nadal és a teniszrajongók számára egyre megdöbbentőbb tény lehetett, hogy gyakorlatilag senkinek nem kell már feltartott kézzel Nadal ellen pályára lépnie. Az utolsó két torna ráadásul ugyan csak ezt támasztotta alá: Pekingben sima vereség Dimitrov ellen, majd Shanghaiban Troicki is két szettes vereséggel küldte haza Nadalt. A spanyol utolsó esélye a bizonyításra a világbajnokság lett volna, azonban a sérülés ismét közbeszólt.

Vajon 2017-ben újra ezeket a pillanatokat éli Nadal Kép forrása: india.com

Vajon 2017-ben újra ezeket a pillanatokat éli Nadal?
Kép forrása: india.com

Nadal tehát 2016-ban közel sem tudta azt a formát, azokat az eredményeket hozni, amit előzetesen az év kezdetekor elvárhatott magától. Sok tényező játszik közre abban, hogy ilyen rossz éve volt Nadalnak, annak ellenére, hogy nyert Masters tornát, másrészt sok 1000-es versenyen elődöntőben kapott csak ki. Nadalnál már szinte kiszámíthatatlan mikor lesz olyan a fizikális állapota alkalmatlan a magas szintű teniszre, de hát ebben az évben sérülései tönkre tették a szezonját: Ki kellett hagynia a füves pályás szezont, visszalépett többek között a kedvenc tornájától, majd a világbajnokságot is be kellett áldoznia. Másrészt a riválisai kezdenek egyre jobban a feje fölé nőni, ráadásul olyan játékosok rendre legyőzik, akik ellen Nadal régen könnyed győzelmeket aratott. Vajon milyen formában tér vissza 2017-ben Nadal minden tekintetben egy olyan mezőnybe, ahol már egy TOP 50-ben lévő játékos is eséllyel mehet fel ellene a pályára?

Kiemelt kép forrása: wslifestyle.com

A hozzászólások le vannak zárva.