Szezonsumma 2016: Erősebb fej 2017-ben segíthet

2017. január 2.
by Airon

A következő sorokban Marin Cilic 2016-os szezonjáról lesz szó. A horvát játékost egy bizonyos tényező nem segítette még nagyobb eredményei elérésében.

Marin Cilic mivel nem tartozik a legnagyobb játékosok közé, motiváltan vághatott neki a 2016-os szezonnak is. A langaléta teniszező az évet a 13. helyről kezdte el.

Motiváltság ide vagy oda, ez az év nem indult valami fergetegesen Goran Ivanisevic tanítványa számára. Brisbaneben kikapott a feltörekvésben lévő Dominic Thiemtől, majd az Australian Open sem sikerült valami fényesen. Melbourneben Cilic ment két kört, majd Roberto Bautista Agut három szoros szettben búcsúztatta őt.

Cilicnek nem indult jól 2016 Kép forrása: sportskeeda.com

Cilicnek nem indult jól 2016
Kép forrása: sportskeeda.com

Indian Wells előtt vannak olyan játékosok, akik már addig nem játszanak, Cilic ennek ellenére megpróbált egy kis önbizalmat meríteni a kisebb tornákon. Nem mondhatni, hogy az elért célok kifizetődőek voltak. Csupán egy tornadöntő a 250 pontos marseillei tornán, közben sorra olyan vereségek, amik egy Cilic szintű játékostól egyszerűen nem férnek bele. A horvát tehát továbbra sem találta igazán a formáját, bár Indian Wellsben mindenképpen pozitívumként lehet megemlíteni negyeddöntőjét, ahol David Goffin búcsúztatta. Miamiban Gilles Simon állta döntő szettben az útját.

A Roland Garroson furcsa vereséget szenvede el Cilic Kép forrása: lequipe.com

A Roland Garroson furcsa vereséget szenvedett el Cilic
Kép forrása: lequipe.com

Nem elég a korábbi US Open bajnok egyre jobban hanyatló formája, március vége és május közepe között, kényszerpihenőre vonult térdsérülése miatt. Úgy tűnt ez a sérülés időben jött, mert így a horvát rendezhette a gondolatatait és újult erővel felszívhatta magát az év második felére. Cilic Genfben tért vissza ahol két Tiebreaket követően kapott ki a döntőben, azonban a Roland Garroson még meglátszott Cilicen, hogy nincs igazán játékban, hiszen az addig még ismeretlen Marco Trungelitti legyőzte óriási meglepetésre.

Itt már lehetett tudni, elúszott a 2016-os wimbledoni elődöntő Cilic számára Kép forrása: youtube.com

Itt már lehetett tudni, elúszott a 2016-os wimbledoni elődöntő Cilic számára
Kép forrása: youtube.com

A nagy szervák a füves pályás versenyeken mindig előnyként szolgálhatnak Cilic számára, bár magasságát tekintve ezen a borításon kétszer olyan nehéz számára jól mozogni. A horvát Stuttgartban még nem igazán érezte, hogy kell salakról gyorsan átállni, Queensben viszont már a későbbi győztes Andy Murray ejtette ki az elődöntőben. Némileg pozitívabb előjelek Wimbledon előtt, de az All England Clubban Cilic a negyeddöntőben átélte a kínok kínját, ami az év további részére néhány mérkőzésnél meghatározó tényező volt. Marin Cilic a negyeddöntőig eljutott, ahol Roger Federerrel találkozott. A horvát kiválóan teniszezett az első két szettben, és bármennyire úgy látszott, hogy könnyen tovább mehet fejben kevés volt aznap, hogy elődöntőbe jusson. Cilicnek voltak többször mérkőzéslabdái, de nem igazán mutatta meg ezekben a pillanatokban, miért is nyert 2014-ben US Opent. Ez nagy csalódás volt a horvát számára, ebben az évben nem ez volt az utolsó ilyen bukás.

Marin Cilicnek nem volt elég fájdalmas a wimbledoni negyeddöntő, a Davis Kupában két szett előnyből veszített mérkőzést Jack Sock ellen, önbizalmát csupán John Isner legyőzése adhatta meg.

Az olimpia miatt a két 1000 pontos viadal nem egymás után volt, a horvát itt sem dicsekedhetett el jó szereplésével. Torontoban Ivo Karlovic győzte le, majd az ötkarikás játékokon Gael Monfils búcsúztatta.

Cilic 2016-ban megszerezte pályafutása első Masters tornagyőzelmét Kép forrása: atpworldtour.com

Cilic 2016-ban megszerezte pályafutása első Masters tornagyőzelmét
Kép forrása: atpworldtour.com

Érdekes, hogy idén Marin Cilicet egy Masters tornagyőzelem sem sarkallta arra, hogy szedje össze magát a US Openen. Pedig Goran Ivanisevic tanítványa Cincinnatiben meggyőzően teniszezett, hiszen úgy nyerte meg a tornát, hogy legyőzte két játszmában Andy Murrayt. Ez a győzelem mégis kevés lett volna, hogy Cilic visszatérjen a helyes ösvényre? Jack Sock a US Open harmadik fordulójában három sima szettben hazaküldte.

Cilic egy szettre volt a Davis Kupa győzelemtől, mégis az argentinok ünnepelhettek Kép forrása: sbs.com.au

Cilic egy szettre volt a Davis Kupa győzelemtől, mégis az argentinok ünnepelhettek
Kép forrása: sbs.com.au

Marin Cilic karrierjében a 2016-os év vége fontos volt. Nem is igazán az 500-as tornák, ahol elődöntőket és döntőt játszott, vagy éppen a Párizsban megrendezett Masters torna, itt John Isner visszavágott a Davis Kupában elszenvedett vereségért a legjobb 4 között. Marin Cilic idén Davis Kupa döntőt játszott és nem is kezdett rosszul, hiszen hazájának megnyerte az első mérkőzést öt játszmában Federico Delbonis ellen. Mégis egy döntőben nem érdemes a nosztalgia, amit Cilic triplán megtanult ebben az évben. Nem ez volt az első találkozó, ahol Cilic két szettig káprázatos teniszt vett elő, majd egyszerűen beremegett és fejben nem tudta összeszedni  magát. Marin Cilic szeretett volna Davis Kupa győztes játékos lenni, azonban Juan Martin Del Potro 0-2-ről fordított ellene, majd Delbonis simán megverte Karlovicot és Argentína örülhetett.

Marin Cilicnek mindenestre érdekes éve volt 2016-ban. Csalódottnak kéne maradnia, vagy tudja néha bukni kell, hogy egyszer csak beérjen? Hiába US Open győztes, a langaléta horvát még egyelőre nem tartozik az igazán nagy játékosok közé. Marin Cilic hatodik helyről várhatja a folytatást és 2017-ben erősebbnek kell lennie fejben, amennyiben előrébb szeretne lépni.

Kiemelt kép forrása: youtube.com

A hozzászólások le vannak zárva.