Parádé a dohai döntőben: Djokovic visszavágott Murraynek

A világ két legjobb teniszezője magas színvonalú meccset játszott Katarban.

Amilyen minőségű teniszt varázsolt a dohai centerpályára Andy Murray és Novak Djokovic, olyat aligha lehetett eddig tapasztalni ATP 250-es tornán. A szervezők elégedettek lehettek már előzetesen is az idei versennyel, hiszen sikerült elhívni a világranglista első két helyezettjét. Az, hogy ők jutottak be a döntőbe, kiváltképp ajándék volt, s amilyen mérkőzést játszottak, az volt a netovább. Pedig egyikőjük sem volt bombaformában a héten. Murray váratlanul nehéz és hosszú meccseket játszott az elődöntőig, Djokovic pedig csak talán Fernando Verdasconak köszönheti, hogy ma újra kijöhetett játszani.

Novak Djokovic újra "harapós" Kép forrása: twitter.com/889BrilaFM

Novak Djokovic újra “harapós”
Kép forrása: twitter.com/889BrilaFM

Az ATP World Tour Finals döntője óta először nézett szembe egymással a két klasszis, akkor a nagyon motivált Murray simán nyert a frusztrált Djokovic ellen. A szerb számára nem zárult jól 2016 és most, az újév első napjaiban még nem igazán lehetett tudni mi maradt meg az akkori mentális fáradtságból. Amit a szombati döntőn mutatott, abból azt a következtetést vonhatjuk le, hogy nem sok. Nagy motivációról tett tanúbizonyságot, ugyanis az első pillanatoktól fogva agresszív, Murraynél kezdeményezőbb teniszt játszott. Persze a leendő lovag sem volt rest és hamar elkezdték azt játszani, ami az eddigi 34 meccsüket jellemezte: a könyörtelen alapvonali csatákat. Djokovic bevállalós tenisze 4/3-as állásnál, fogadóként meghozta az eredményt. Murray 40-15-ről képtelen volt hozni a szerváját, ehhez pedig kicsit a skót is hozzájárult. Az említett állás után már csak a szerb nyert pontot a szettben. „Nole” kicsit nehezen kezdte a meccset, de hamar összeszedte magát, második szerva mögött nem is veszített pontot a nyitójátszmában.

Murraynek továbbra is rendben van a lábmunkája, de lehet, újra több fog kelleni a szerb ellen Kép forrása: twitter.com/TeamGB

Murraynek továbbra is rendben van a lábmunkája, de lehet, újra többre lesz szüksége a szerb ellen
Kép forrása: twitter.com/TeamGB

Magasabb lett aztán a színvonal a második szettben, olyan tempóban játszottak, amiben jelenleg csak ők tudnak a világon. Mind a ketten jobban játszottak, mégis megvolt a lehetősége Djokovicnak, hogy két szettben befejezze a meccset. Abban a játékban viszont, mikor a szerb adogatott a győzelemért, 3 meccslabdája is volt, de passzívan játszott, ez pedig a legrosszabb megoldása volt. Murrayt visszaengedte a meccsbe és a brit ezen megkapaszkodva hatalmasat teniszezett. Őrületes lábmunkájának is köszönhetően megfordította a szettet, ezzel kiegyenlített. A színvonal csak kicsit esett vissza a döntőszettben. Kiegyenlített küzdelem zajlott továbbra is. Az első lehetséges fordulópont 3/2-es állásnál volt, mikor Murray elvehette volna Djokovic szerváját, de a szerb szíve a helyén volt a kritikus pillanatban. S ami a skótnak nem sikerült, az neki igen. A következő játékban három break-labdát harcolt ki a szerb és már az első értékesítette. Murray ezután a lehető legtöbb követ megmozgatta, hogy visszajöjjön, de nem az volt a forgató könyv, mint második szettben és a negyedik meccslabda már nem maradt kihasználatlanul. Djokovic nagy csatában diadalmaskodott, győzelmének lélektani jelentősége lehet, mégis az első dolga az volt a győzelem pillanatában, hogy már-már ironikus mosollyal és vállveregetéssel elismerte vetélytársa lábmunkáját. A mérkőzés 2 óra 55 percig tartott.

Végeredmény: N. Djokovic [2] (SRB) – A. Murray [1] (GBR) 6/3 5/7 6/4

A világranglista 2. helyezettje ezzel megvédte a címét a katari fővárosban, de ami még fontosabb, a világelső Murray győzelmi szériájának véget vetett, ami így 27 mérkőzésig tartott. Szezonkezdetnek tökéletes volt a meccs, megtudhattuk jelenleg milyen minőségű játékra képesek. Djokovic talán agresszívebben játszik az eddigiekhez képest, Murray pedig azt az utat járja, aminek köszönhetően mindenkit maga mögé utasítva fejezte be az előző évet. Jól alapoztak mindketten az Australian Openre.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/talkSPORT2

A hozzászólások le vannak zárva.