Tegnap volt miről beszélni…

2017. január 7.
by Airon

Dohában kialakult az álomdöntő, Brisbaneben és Chennaiban az elődöntők jönnek. Miért is ezt a címet adtam a cikkemnek? Dohánál főképp választ kapunk rá.

Doha 

Ez a péntek nagy előszót kapott már egy sorral feljebb, kezdjük is itt. A szurkolók és a tenisz szerelmesei azt gondolhatták, mi és inkább ki szabna gátat, egy Andy Murray-Novak Djokovic álomdöntőnek. Ezzel ugye senki nem vitatkozna ismerve az erőviszonyokat? Az őszintét megvallva ez teljesen érthető.

Nagy Djokovic öröm, de ezt megköszönheti Verdasconak Kép forrása: kfgo.com

Nagy Djokovic öröm, de ezt megköszönheti Verdasconak
Kép forrása: kfgo.com

Novak Djokovic lépett először a két jelenleg kiemelkedő teniszsztár közül pályára. A feladat azonban nem tűnt egyszerűnek, hiszen tudjuk amikor Verdasconak egyszer csak “elborul” pozitív értelemben az agya, varázslatos dolgokat tud művelni a teniszpályán. Ezt a spanyolnál nem lehet tudni, mivel játéka elég kiszámíthatatlan és hektikus tud lenni. Verdasco kitűnően teniszezett egészen 6/4 6/6 6-2-ig, amikor is csodával felérő módon eljutott 4 mérkőzéslabdáig a szerb ellen. Rémisztőnek tűnik ezt kimondani? Úgy tűnt, hogy ez nem csak minket lepett meg. Verdasco először visszahozta a mérkőzésbe Djokovicot, majd 7-6-nál elpazarolt még egy nagy hibával egy újabb mérkőzéslabdát, végül Djokovic 9-7-re megnyerte a rövidítést. Ezek után nem is csoda, hogy a címvédő gyorsan 6/3-ra megnyerte a mérkőzést. Djokovic egyáltalán nem volt játékban erősebb Verdasconál, viszont fejben sikerült őt 5 perc alatt tönkretennie, ami ismét elárulta a szerbről, miért nyert 12 Grand Slamet.

Murray könnyedén került a döntőbe Kép forrása: metro.co.uk

Murray könnyedén került a döntőbe
Kép forrása: metro.co.uk

Andy Murray tehát nem lélegezhetett fel, hiszen tudta Djokovic vár rá a döntőben. Persze előbb neki is meg kellett vernie Tomas Berdychet, de hát az utolsó párizsi csörte után  a cseh vitéznek nem lehetett túl sok önbizalma a világelső ellen. A brit amennyire idény eleji formában játszott eddig, most olyan könnyedén vágtatott be a döntőbe. Murray amikor már kell, mindig összeszedi magát és ez nem volt másképp Berdych ellen sem. Murray mind a két szettben nagyjából a játszma közepén került break előnybe és onnantól már nem engedett ki. A világelső 6/3 6/4-el jutott be a fináléba és jelezte kész van arra, hogy ismét bebizonyítsa miért ő jelenleg a világelső.

Brisbane

Raonic nyerte a forduló slágermeccsét Nadal ellen Kép forrása: thestar.com

Raonic nyerte a forduló slágermeccsét Nadal ellen
Kép forrása: thestar.com

A negyeddöntő elhozta talán Brisbane előrehozott döntőjét. Már a legjobb nyolc között, mivel Rafael Nadal jelentősen visszacsúszott a ranglistán, Milos Raoniccal hozta össze a sors. Az elején úgy tűnt, hogy a spanyolnál magas fokon ég a tűz és ez nem akar egyáltalán lankadni, hiszen az első szettet kis híján úgy nyerte meg, hogy kétszer elvette a kanadai adogatását. 5-3-nál már két játszmalabdája volt, 5-4-nél viszont a befejezés picit nehezebbre sikerült, de Nadal megoldotta ezt a már hetedik szettlabdára. Nadal azonban hiába játszott visszatéréséhez képest tényleg jól, tudta ha az ágyugolyók elindulnak, óriási nyomás helyeződik rá adogatóként. Raonicnak már az első játszmában is  75 %-ban jöttek az első szervái, ami a másodikra 77-re nőtt, a harmadik felvonásban pedig már 20-ból 18 első szerva bejött, ami egy Raonic szinten gyilkos szervastatisztika. A végén Nadal feje el is árulta, hogy annak ellenére, hogy nem játszott rosszul, a kanadai teniszével néha napján képtelenség mit kezdeni. Raonic nagy mérkőzést nyert meg.

Dimitrov ismét a régi? Kép forrása: youtube.com

Dimitrov ismét a régi?
Kép forrása: youtube.com

Bár ez a mérkőzés egyértelműen elnyomta a többit és ez a másik három negyeddöntő csupán olyan volt mint az MGM-ben a főmérkőzés előtt néhány felhozómérkőzés egy boxgálán, essen ezekről néhány szó. Elsőként a háromszoros Grand Slam bajnok Stan Wawrinka játszott a szárnyait kezdetlegesen bontogató Kyle Edmund ellen. A fiatal brit rövidítésben elhozta az első játszmát, a svájci mégis megfordította simán a mérkőzést két 6/4-es játszmával. Jordan Thompson a hazai közönséget eddig maximálisan kielégítette, hiszen legyőzte Ferrert már és eljutott a legjobb nyolcig, azonban Kei Nsihikori már egy egészen más szint volt az ausztrál számára. 6/1 6/1 lett a mérkőzés vége. A forduló másik leginkább várt mérkőzésén pedig Grigor Dimitrov talán kezdte volna újra megtalálni a játékát? Erre Raonic ellen jobban választ kapunk, azonban minden esetre nem rossz referencia legyőzni a TOP 10-es Dominic Thiemet.

Chennai

Sela-Vi Ramos Kép forrása: sportstarlive.com

Sela-Vi Ramos
Kép forrása: sportstarlive.com

Chennai úgy tűnik idén a meglepetések városa. Előbb a torna első számú esélyesének vélt Marin Cilic esett ki, majd a pénteki napon a 2016-ban egyre jobban játékba belelendülő Albert Ramostól is elköszönhettünk, hiszen Dudi Sela két szettben mondott számára Adiost. Az izraeli a bravúrért cserébe játszhat az elődöntőben a torna másik meglepetésemberét, Jozef Kovalikot búcsúztató Daniil Medvedevvel. A mai napon a másik elődöntőben Benoir Paire találkozik majd Roberto Bautista Aguttal. A francia teniszező Aljaz Bedenet győzte három játékot veszítve, még a spanyol szetthátrányból fordított Mikhail Youzhny ellen.

Kiemelt kép forrása: atpworldtour.com

A hozzászólások le vannak zárva.