AusOpen 2017: A férfi egyes beharangozója

Elkészült a sorsolás az év első Grand Slam-tornájára. Az alábbi sorokban ennek eredményét vesszük szemügyre és mérlegeljük a lehetséges forgatókönyve(ke)t.

Kategória:

Grand Slam

Borítás:

Kemény pálya

Díjazás:

A$22,624,000

Címvédő:

Novak Djokovic

Djokovic 1. és Murray 2. helye Melbourneben tavaly formalitássá vált Kép forrása: sbnation.com

Djokovic 1. és Murray 2. helye Melbourneben szinte formalitássá vált tavaly
Kép forrása: sbnation.com

A Melbourne Parkban megrendezésre kerülő kéthetes tornán két nagy kérdésre kaphatunk választ: Novak Djokovic visszanyerte-e a motivációját, és hogy Andy Murray alkalmas lesz-e huzamosabb ideig is a világelsőségre? Dohai döntőjükben már ott bujkált a válasz, hiszen mind a ketten olyan teniszt varázsoltak a katari verseny centerpályájára, amire csak ők ketten képesek a jelenlegi mezőnyben, illetve a kétszeres címvédő szerb az eddigieknél agresszívabb mentalitásban játszott, ez pedig a tavalyi év végéhez képest jóval nagyobb elszántság jelét mutatja. Napjaink két legjobbja mellett viszont még a közelmúlt ászai, Federer és Nadal is okot adnak a kíváncsiságra, ugyanis olyan rég voltak ennyire messze az élmezőnytől, mint most, hogy arra napjaink legfiatalabb teniszrajongó generációja talán nem is emlékszik. És akkor még ott vannak a staféta lehetséges örökösei, Raonic, Thiem és Zverev. Nem beszélve arról a Stan Wawrinkáról sem, akinél tényleg minden ott dől el, hogy milyen lábbal kel fel – bizonyította ezt a legutóbbi GS-en, a tavalyi US Openen.

Felső ág

Első negyed:

A győzelmi széria megszakadt, de a lendület aligha Kép forrása: guardian.ng

A győzelmi széria megszakadt, de a lendület aligha
Kép forrása: guardian.ng

Andy Murray (1.) első Grand Slam-mérkőzését világelsőként az ukrán Marchenko ellen fogja játszani, aki tavaly élete egyik legjobb szezonját futotta, ám kérdés, hogy képes lesz-e megőrizni formáját, és hogy ha sikerül is neki, elég lesz-e arra, hogy megszorongassa a skótot (valószínűleg nem). Az ötszörös döntős következő lehetséges ellenfele a tajvani Lu lehet, aztán pedig Sam Querrey (31.). A legjobb 16-tól válhat rögösebbé az út, hiszen ott a legnagyobb eséllyel Lucas Pouille (16.) vagy John Isner (19.) érkezhet.

Federer körülbelül ilyen arccal konstatálhatta sorsolása eredményét Kép forrása: adweek.com

Federer körülbelül ilyen arccal konstatálhatta sorsolása eredményét
Kép forrása: adweek.com

E negyed negyeddöntőjének egyik helyére természetesen Murray pályázhat a leginkább, de a másik helyért szoros csata várható. Ennek a bizonyos harcnak a potenciális résztvevői Federer (17.), Berdych (10.) és Nishikori (5.). A korábbi ötszörös bajnok svájcinak könnyűnek ígérkezik az első két kör: selejtezős ellen kezd, majd az ellen is folytathatja. Utána azonban következhet Berdych, majd utána Nishikori. A háromszoros negyeddöntős japánra sem vár nehéz út a nyolcaddöntőig, az ő képességei alapján első lehetséges kiemelt ellenfele, Ramos-Vinolas (26.) sem okozhat gondot.

Második negyed:

Tele lehet érdekes meccsekkel a 4. kör Kép forrása: stuff.co.nz

Tele lehet érdekes meccsekkel a 4. kör
Kép forrása: stuff.co.nz

A felső ágon találhatjuk a 2014-es bajnokot, Stan Wawrinkát (4.). Első ellenfele nem a legkellemesebb, hiszen az a szlovák Martin Klizan lesz. Tavaly két 500-as tornát is bezsebelt a balkezes teniszező, a szezon első felében jól teljesített és olyan képességgel rendelkezik, hogy nem az elsők közé tartozik, akikkel a legnagyobbak szívesen játszanának egy Grand Slam nyitányán. Delbonis/Johnson, majd Viktor Troicki (29.) következhet. A nyolcaddöntőre kilátásban van egy pikáns mérkőzés, ott jó eséllyel Nick Kyrgios (14.) várhat rá. Nem elsősorban a másfél évvel ezelőtti konfliktusuk miatt (amit már amúgy is rendeztek), hanem amiatt, mert az ausztrál fenegyerek mindig nagy kedvvel játszik hazai közönség előtt, az pedig nyilvánvaló, mekkora potenciál van benne. A legjobb 8 között a kiemelési rendszer érvényesülésének esetében Marin Cilicnek (7.) kellene következnie, ehhez viszont Jack Socknak (24.) és Jo-Wilfried Tsongának (12.) is lehet majd egy-két szava.

Alsó ág

Harmadik negyed:

Egy hónapon belül akár harmadjára is összecsaphat Raonic és Nadal Kép forrása: en.as.com

Egy hónapon belül akár harmadjára is összecsaphat Raonic és Nadal
Kép forrása: en.as.com

A tavalyi elődöntős, Milos Raonic (3.) bizakodhat az újabb jó szereplésben. A bohókás Dustin Brown ellen kezdi meg a versenyt, őt viszont az amerikai tini-tehetség, Taylor Fritz követheti. Utána Gilles Simonra (25.) majd két spanyolra, David Ferrerre (21.) vagy Roberto Bautista Agutra (13.) várhat. A negyeddöntő már érdekesebbnek ígérkezhet. Az ő negyedébe sorsolták Nadalt (9.), Monfilst (6.), de még a német tehetség Alexander Zverevet (24.) is. A 2009-es bajnok spanyol első körös ellenfele Florian Mayer lesz, utána Mikhail Youzhny vagy Marcos Bagdhatis következhet, aztán Zverev. A fiatal német tavaly Indian Wellsben már sarokba szorította a korábbi világelsőt, de végül meccslabdáról kapott ki. A potenciál tehát megvan benne, hogy megszorongassa a világ egyik legnépszerűbb teniszezőjét. Nadal ezután pedig Monfilsszal játszhat. Mit mondhatni, nem szerencsés.

Negyedik negyed:

Djokovic egy esetleges 7. győzelemmel "all-time-rekorderré" válhat Kép forrása: sportal.co.nz

Djokovic egy esetleges 7. győzelemmel “all-time-rekorderré” válhat
Kép forrása: sportal.co.nz

A kétszeres címvédő és hatszoros bajnok Novak Djokovic (2.) azzal a Fernando Verdascoval játszik az első fordulóban, aki ellen a dohai elődöntőben 5 (!) meccslabdát hárított. Egy Grand Slam persze más kávéház, de azért ez a friss és érdekes előzmény mindenképp megadja a pikantériáját a meccsnek. A második kör akár még könnyebb is lehet, sőt a harmadik is, de aztán Grigor Dimitrov (15.) következhet. A bolgár teniszező régóta hiányolt, megfelelő motivációjáról tett tanúbizonyságot Brisbaneben és arról, hogy újra veszélyes lehet a legnagyobbakra is. A negyeddöntőben pedig David Goffin (11.) vagy Dominic Thiem (8.) érkezhet. Ebből a kettősből viszont most lehet, hogy a belgának van több esélye, Thiem szokás szerint két tornát is bevállalt Melbourne előtt és mindkét felkészítő versenyen is ingadozott a formája, ambiciózussága viszont ezt kompenzálhatja.

Várható negyeddöntők:

Murray [1] – Nishikori [5]/ Berdych [10]/ Federer [17]

Wawrinka [4] – Cilic[7]/ Tsonga[12]

Raonic [3] – Monfils [6]/ Nadal [9]/ Zverev [24]

Djokovic [2] – Thiem [8]/ Goffin [11]

2016 végére átalakult a férfi tenisz hierarchiája, az új „rend” pedig még nem mérettetett meg a legrangosabb tornák valamelyikén. Egészen idáig. Az utóbbi tények megadják az okot arra, miért várjuk nagy érdeklődéssel a Föld déli féltekének legnagyobb teniszeseményét.

A kiemelt kép forrása: bandt.com

A hozzászólások le vannak zárva.