Van, akinek 33 évesen sikerül először

Gilles Müller nyerte a sydneyi ATP 250-es tornát. A döntőben a szintén első tornagyőzelméért játszó Daniel Evanst győzte le.

Evans is első sikeréért szállt harcba Kép forrása: twitter.com/SydneyTennis

Evans is első sikeréért szállt harcba
Kép forrása: twitter.com/SydneyTennis

A luxemburgi teniszező későn érő típus. Két éve van ott mindössze, stabilan a top 50-ben, sőt 40-ben is. Teszi ezt szerva-röpte játékosként az alapvonali tenisz csúcskorszakában. Az “old-school” tenisz egyik zászlóvivője rászolgált karrierje 6. ATP-döntőjére. Korábban kiejtette a 2. kiemelt Pablo Cuevast, az elődöntőben pedig a címvédő Viktor Troickit (3.). A finálé másik résztvevője a brit Daniel “Dan” Evans volt, neki ez volt az első döntője a Touron, az ő legnagyobb sikere a negyeddöntőben született, Dominic Thiem (1.) kiejtésével.

Az első szettben Müller állt először kedvező lehetőségek előtt. A hajrában kétszer is befejezhette volna a játszmát fogadóként. Végül a szett rövidítésben dőlt el. Itt Evans pillanatai következtek 4-2-re is vezetett, de a térfélcsere mintha elátkozta volna, azt követően ugyanis csak egy pontot nyert, Müller pedig lelki fölényt érhető fordítást vitt véghez. Mondhatjuk, hogy ez a fölény meg is valósult. A második szett elején még majdnem elveszítette a szerváját, Evanst viszont az elszalasztott lehetőség összeroppantotta. A luxemburgi a következő játékban breakelt, majd 4/2-nél még egyszer. Végül a befejezés is könnyűre sikerült, a záráshoz Evans annyit tudott hozzátenni, hogy nem love-game-mel záródott a 90 perces meccs.

Végeredmény: G. Müller [6] (LUX) – D. Evans (GBR) 7/6(5) 6/2

“El sem tudtam volna képzelni ezt [hogy bajnok leszek], mikor megérkeztem Sydneybe, és tessék. Őrület!” – nyilatkozta Müller a meccs utáni sajtótájékoztatón.

Aztán azt is bevallotta, miért jö(he)ttek ilyen jó eredmények ennyire későn: ” Mikor 2013-ban volt egy komoly [könyök] sérülésem, a fiaim jelentették az egyik legnagyobb motivációt a folytatásra, hogy láthassák az apjukat játszani.”

Gilles Müller karrierje nem minden napi történetet ölel fel. 2001-ben juniorként bajnok lett a US Openen, Wimbledonban pedig döntőzött. A felnőttek közt nem sikerült az igazi áttörés, első komoly sikere csak 2008-ban következett, mikor a legjobb 8-ig jutott az Amerikai Nyílt Teniszbajnokságon. 2004-ben már megvívta első tornadöntőjét, de sérüléses időszakai nagyon gátolták az első siker kiharcolásában, pontosan 13 évig. Élete egyik legnagyobb élménye mellett 77 980 amerikai dollárral és 250 ranglistaponttal gazdagodott.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/SydneyTennis

A hozzászólások le vannak zárva.