AusOpen 2017: Nehéz a kezdet olykor-olykor mindenkinek

Eljött a pillanat, mire annyian vártunk. Elrajtolt az év első Grand Slam-tornája. Már az első nap izgalmasra sikeredett.

Küzdelmes első két szettet játszott Sir Andy Murray  Kép forrása: india.com

Küzdelmes első két szettet játszott Sir Andy Murray
Kép forrása: india.com

Magyar idő szerint a hajnali órákban lépett pályára az ötszörös döntős és világelső Andy Murray (1.). A skót teniszező első mérkőzését játszotta Grand Slam-tornán világelsőként. Ellenfele az ukrán Ilya Marchenko volt, akinek a közelmúltban fejlődött a játéka, olyannyira, hogy képes legyen pillanatnyi kellemetlenséget okozni a legjobbaknak is. Nos, ennek megfelelően teljesített a világranglista 95. helyezettje most is. Murray az első két szettben nehézkesen ment a játék. Az elsőben 4/1-re is vezetett, de majdnem tie-break-re kényszerült. A másodikban aztán break-hátrányból kellett visszaküzdenie magát, később pedig egy labdára volt attól Marchenko, hogy az egyenlítésért szerváljon. A szett végül rövidítésben dőlt el és itt már Murray volt a magabiztosabb, akárcsak a harmadik játszmában. A következő körben az orosz tini-tehetség Andrey Rublev lesz az ellenfele.

A nap csúcseseménye természetesen Roger Federer (17.) szereplése volt. Féléves kihagyása után először játszott hivatalos mérkőzést. Trükkös ellenfelet kapott az első körben, Jürgen Melzer révén, aki még az évtized elején nyert párosban Wimbledont és egyéniben jutott el az elődöntőig a Roland Garroson. Az osztrák veterán egy igazi „all-rounder” játékos: finom keze és nagy ütőereje is van egyben, ráadásul balkezes. Federer nem is tudott sokáig igazán komfortosan játszani. Az első szettet break-hátrányból fordította meg, a másodikban viszont nem tudta ezt a tettet megismételni, miután újra elveszítette a szerváját. Melzer lendülete viszont csak e két játszmáig tartott, Federer a következő két játékrészben két-két breaket osztott ki és 2 óra 8 perc alatt megnyerte a meccset. A legjobb 64 között az amerikai Rubinnal játszik majd.

Szenvedő top 10-esek

Marin Cilicnek nem mindig sikerül 2-0-ról nyernie, de 0-2-ről úgy tűnik, megy neki Kép forrása: twitter.com/AustralianOpen

Marin Cilicnek nem mindig sikerül 2-0-ról nyernie, de 0-2-ről úgy tűnik, megy neki
Kép forrása: twitter.com/AustralianOpen

Ahogyan olvashattuk, nem volt könnyű meccse Murraynek, de ha szemügyre vesszük komoly vetélytársai eredményeit, akkor még neki volt a legegyszerűbb dolga. Marin Cilic (7.) például elveszítette az első két szettet a szebb napokat is látott Jerzy Janowicz ellen. A lengyel végül, mondhatni simán kapitulált a 2014-es US Open győztesével szemben. Nem ígérkezik könnyűnek a folytatás sem, hiszen Daniel Evansszel kell megmérkőznie majd. A korábban említett Amerikai Nyílt Bajnokság döntőjének másik döntőse, a japán Kei Nishikori (5.) is megszenvedett hétfőn. Nem is volt szerencsés a sorsoláskor, miután az orosz Andrey Kuznestov lett az ellenfele. Nishikori elveszítette az első szettet, de utána megfordította az állást, és úgy tűnt gond nélkül meg lesz a győzelem is. Ám a negyedik játszma rövidítését azután veszítette el 8-6-ra, hogy 5-2-re is vezetett. Szerencséjére több erő tartaléka nem volt Kuznetsovnak és az ötödik játszma már gond nélkül az övé lett. Cilichez hasonlóan neki is többre lesz szüksége a folytatásban, a legjobb 32 közé jutást a francia Chardy ellen kell kivívnia.

Klizan Majdnem kihúzta Wawrinka méregfogát Kép forrása: theintelligencer.com

Klizan Majdnem kihúzta Wawrinka méregfogát
Kép forrása: theintelligencer.com

A nap legjobb mérkőzését kétség kívül Stan Wawrinka (4.) és Martin Klizan játszotta. A balkezes szlovák tavaly élete szezonját futotta, de ennek a világranglistán nincs sok nyoma, mert a szezon utolsó harmadában lábsérülése hátráltatta a játékban. Ezen a meccsen viszont bizonyította, hogy újra fitt. Nagy csatára kényszerítette ugyanis a három évvel ezelőtti bajnokot. Wawrinka, ahogyan szokta, ezt a GS-tornát sem kezdte könnyedén. Az első szettben tudta érvényesíteni fölényét, de a legfontosabb pillanatokban mindig elmaradt „az a plusz”, két fogadó játékot is 0-40-ről bukott el. Hozzá kell tenni viszont, hogy Klizan a számára nehéz pillanatokat jól menedzselte és végül meg is bosszulta a svájci tékozlásait. Mindkét teniszező hatalmas ütőerőjéről híres és ehhez mérten zajlott ez a mérkőzés is. Klizan adogatóként és fogadóként is igyekezett előnyt kovácsolni balkezességéből. A második játszmában ez sikerült is, nagymértékben veszélyeztette a US Open-címvédő szerváit, mi több, Klizan adogatott az 5/3-as vezetésért. Wawrinka viszont megkongatta önmagának a vészharangokat, megfordította a szettet, így kiegyenlített. Hasonló forgatókönyv közepette nyerte meg a harmadik szettet is. Hamar elvesztette a szerváját, de szinte ugyanilyen hamar visszavette Klizantól a breaket. Később

Nem igazán megy a játék Grand Slam-torna első hetén a 2014-es bajnoknak Kép forrása: twitter.com/AustralianOpen

Nem igazán megy a játék Grand Slam-torna első hetén a 2014-es bajnoknak
Kép forrása: twitter.com/AustralianOpen

egy adogató játékot 0-40-ről nyert meg, majd még mielőtt kialakult volna a rövidítés, egy újabb nyertes fogadójátékkal a maga javára fordította a meccset. A szlovák a folytatásban nem tört meg, nagyon jól szervált, miközben veszélyeztette Wawrinka szerváit, egy breakkel el is döntötte azt, hogy ötödik szett lesz ezen a meccsen is. Nem voltunk messze attól, hogy aztán nagy meglepetés történjén, nagy küzdelem árán újra elvette a svájci adogatását. Ezután viszont megérezte a siker lehetőségét, onnantól kezdve pedig ellenfele lélektani fölénye érvényesült. Wawrinka 3 óra 27 perces csatában nyert. A második fordulóban az amerikai Steve Johnson következik, aki Klizanhoz hasonló játékerőt képvisel, érdemes lesz tehát összeszednie magát.

Futottak még…

A többi kiemelt teniszező zöme ennél könnyebb meccset tudhatott le az első körben. Tsonga (12.) négy szettben nyert, Nick Kyrgios (14.) háromban, Berdychnek (10.) pedig még ennyi sem kellett, miután olasz ellenfele feladta a meccset az első szett után. Pablo Cuevas (22.) és Albert Ramos (26.) viszont már nincs versenyben. Viszont nem az ő kiesésük, hanem a fiatal francia Lucas Pouille (16.) veresége okozott igazán nagy meglepetést. A mindössze 19 éves kazah Alexander Bubliktól kapott ki négy szettben, hozzá kell tenni, hogy Pouille nem volt egészséges, így volt egy kis handicapje a világranglista 207. helyezettjének.

A kiemelt versenyzők eredményei a játéknapról:

A. Murray [1] (GBR)I. Marchenko (UKR)7/5 7/6(2) 6/2
R. Federer [17] (SUI)J. Melzer (AUT)7/5 3/6 6/2 6/2
B. Tomic [27] (AUS)T. Bellucci (BRA)6/2 6/1 6/4
S. Wawrinka [4] (SUI)M. Klizan (SVK)4/6 6/4 7/5 4/6 6/4
K. Nishikori [5] (JPN)A. Kuznestov (RUS)5/7 6/1 6/4 6/7(6) 6/2
N. Kyrgios [14] (AUS)G. Elias (POR)6/1 6/2 6/2
T. Berdych [10] (CZE)L. Vanni (ITA)6/1 RET.
M. Cilic [7] (CRO)J. Janowicz (POL)4/6 4/6 6/2 6/2 6/3
J-W. Tsonga [12] (FRA)T. Monteiro (BRA)6/1 6/3 6/7(5) 6/2
S. Querrey [31] (USA)Q. Halys (FRA)6/7(10) 7/6(4) 6/3 6/4
J. Sock [23] (USA)P-H. Herbert (USA)6/4 7/6(4) 6/3
D. Schwartzmann (ARG)P. Cuevas [22] (URU)6/3 6/3 6/0
A. Bublik (KAZ)L. Pouille [16] (FRA)6/0 3/6 6/3 6/4
L. Lacko (SVK)A. Ramos Vinolas [26] (ESP)4/6 7/5 1/6 6/4 6/3
J. Isner [19] (USA)K. Kravchuk (RUS)6/3 6/4 6/7(5) 6/1
V. Troicki [22] (SRB)D. Dzumhur (BIH)6/4 6/4 2/6 2/6 6/3

Kedden az alsó ág is elkezdi az Ausztrál Opent. Pályán lesz a hatszoros bajnok és kétszeres címvédő Djokovic (2.), a 2009-es bajnok Nadal (9.) és a világranglista harmadik helyezettje, Milos Raonic (3.) is.

A hozzászólások le vannak zárva.