AusOpen 2017: Megvannak az első nyolcaddöntősök

Nem történt meglepetés a hajnali órákban.

Az amerikai Sam Querrey (31.) a tavalyi wimbledoni tornán bejutott a harmadik fordulóba, ahol aztán az aktuális világelsővel játszott. Nagy meglepetésre kiejtette Novak Djokovicot és kedvező pozícióba helyezte Andy Murrayt (1.) a torna megnyeréséhez. Ezútal is eljutott a legjobb 32-ig, ahol újra az aktuális világelsővel játszhatott. Az ellenfél viszont már nem Djokovic volt, hanem Murray, és most esélye sem volt arra, hogy kicsit is megszorongasson egy világelsőt. Az első szettben még volt egy kicsi, mert a hajrában kiharcolt egy break-labdát, Murray viszont onnantól kezdve minden pontot megnyert abban a játékban. A következőben pedig, ha nagy csata árán is, de sors törlesztett az amerikainak, aki elveszítette az adogatását, majd a skót a break után magabiztosan szerválta ki a játszmát. A második szett messze nem volt ennyire szoros, Murray meg tudta zabolázni Querrey hatalmas nyitásait és dupla-breakkel került dupla-szettelőnybe. A folytatás is hasonlóan alakulhatott volna. A világelső fogadóelőny kihasználásával kezdte a harmadik játszmát, ebből fakadó előnyét viszont nem tudta végig vinni. Querrey három játékkal később visszavette a breaket. Ebből önbizalmat merített és kimondottan veszélyes volt Murray szerváira a későbbiekben. Igen ám, de a fontos pillanatokban nem tudott felülkerekedni az ötszörös döntősön, ez pedig megpecsételte a sorsát. Murray 2 óra 2 perc alatt nyert és készülhet a rutinos német, Mischa Zverev ellen, aki négy szettben ejtette ki a tunéziai Jazirit.

Kicsit döcögött megint Wawrinka szekere Kép forrása: twitter.com/ESPNTennis

Kicsit döcögött megint Wawrinka szekere
Kép forrása: twitter.com/ESPNTennis

Bejutott a nyolcaddöntőbe Stan Wawrinka (4.) is, aki keretbe foglalta gyakorlatilag a meccsét Viktor Troicki (29.) ellen, ugyanis a meccs eleje és a vége is nehéz volt a 2014-es bajnok számára. A kezdés azért, mert szetthátrányba került, viszont úgy, hogy 3/1-es vezetés után veszített el minden játékot. A második szettben két labdája is volt a szerbnek a szett- és break-előnyhöz, ehhez képest Wawrinka kicsivel több, mint egy óra alatt megfordította a meccs állását. Nagyon úgy tűnt, hogy a negyedik szett is könnyedén lesz meg a svájcinak, hiába kezdett el jobban játszani Troicki, 4/4-nél elvesztette a szerváját. Ott volt a lehetőség Wawrinka előtt, de képtelen volt meccslabdához jutni, pedig 5/4 után 6/5-nél is ő kezdte a labdameneteket a lehetséges utolsó játékban. Végül rövidítés döntötte el a játszmát, ahol újra ugyanez a forgatókönyv zajlott le, csak kicsiben: Wawrinka vezetett 5-2-re is, Troicki mégis ki tudott egyenlíteni a játékon belül. A kétpontos különbségig tartó küzdelemben akár a döntőszettet is kiharcolhatta volna a szerb, viszont ő is ugyanúgy megküzdött önmagával ezen a napon, mint esélyesebb vetélytársa. Ebből pedig nem következhetett más, minthogy Wawrinka csak befejezze a találkozót. A US Open címvédője az olasz Andreas Seppi ellen vívhatja ki a legjobb 8 közé jutást, aki a belga Darcis ellen diadalmaskodott négy játszmában.

Tsongát a "túlóra" sem zavarta meg Kép forrása: twitter.com/EPSNTennis

Tsongát a “túlóra” nem zavarta meg
Kép forrása: twitter.com/EPSNTennis

Az idestova a már 9 évvel ezelőtti döntős, Jo-Wilfired Tsonga (12.) is letudta már 3. fordulós meccsét. Nem számíthatott könnyű ütközetre az amerikai Jack Sock (24.) ellen, aki auckland-i tornagyőzelemmel hangolt az év első GS-ére. Mind a ketten adogatásaikra és erőteljes tenyereseikre alapozzák játékukat. Tsonga azonban mindig elő tudott rukkolni valami jobbal a hajrában és ennek köszönhetően, ha két szoros szettben is, de 2-0-s előnyre tett szert. A másodikhoz hasonlóan a harmadik játszma is rövidítésben zárult, ahol a francia kétszer is meccslabdához jutott fogadóként, de Sock hárította azokat. Az amerikai végül 10-8-ra megnyerte a 13. játékot, de úgy, hogy az elején még 2-4-es hátrányban volt. A negyedik szett viszont csak „becsületgól” volt a meccs távlatában, az első adódó alkalommal elvesztette szerváját Sock és innen Tsonga már nem engedte vissza. Marin Cilic (7.) kiesésével a franciának megnyílt az esély egy jó szereplésre, ellenfele Bernard Tomic (27.), vagy a hetedik kiemelt horvátot legyőző Daniel Evans lesz.

Eddigi eredmények:

A. Murray [1] (GBR)S. Querrey [31] (USA)6/4 6/2 6/4
S. Wawrinka [4] (SUI)V. Troicki [25] (SRB)3/6 6/2 6/2 7/6(7)
J-W. Tsonga [12] (FRA)J. Sock [24] (USA)7/6(5) 7/5 6/7(8) 6/3
A. Seppi (ITA)S. Darcis (BEL)4/6 6/4 7/6(1) 7/6(2)
M. Zverev (GER)M. Jaziri (TUN)6/1 4/6 6/3 6/0

Öten tehát már ott vannak a legjobb 16 között. Az esti program során további három teniszező mondhatja majd el ezt magáról. Evans és Tomic már játszanak. Pályán lesz majd Kei Nishikori (5.) is, aki a szlovák Lukas Lacko ellen mérkőzik meg. A nap csúcspontja azonban még csak ezután következik Roger Federer (17.) és Tomas Berdych (10.) összecsapása révén.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/ESPNTennis

A hozzászólások le vannak zárva.