AusOpen 2017: 4×4

Kevesebb dráma, mégis remek mérkőzéseket láthatott Melbourne lelkes szurkolótábora. A tét a negyeddöntőbe jutás volt, szigorúan egy meccs, csak 4 szettig tartott. 

Mire lehet képes a végjátékban a belga? Kép forrása: ausopen.com

Mire lehet képes a végjátékban a belga?
Kép forrása: ausopen.com

David Goffin volt az esélyesebb a fogadóirodáknál a tavalyi évben egyre többet magáról hallató Roland Garros elődöntős Dominic Thiem ellen. Kemény, pörgős mérkőzésre lehetett számítani, hiszen két rendkívül stabil alapvonal játékos csatájánál ez az alapelvárás. Thiem az első játszmában jobban kezelte a break párharcot, aminek köszönhetően szerzett előnyét a második játszma rövidítésében könnyű szerrel növelhette, ha a volna, ott nem volna. Ezt a Tiebreaket a belga nyerte és ez nagy mértékben megváltoztatta a mérkőzés addigi játékképét. Innentől kezdve a világranglista nyolcadik kiemeltje annyi játékot tudott nyerni, amennyi szettben elveszítette ezt a mérkőzést. David Goffin amilyen nehezen kezdte az év első Grand Slam tornáját, olyan szépen menetel előre a negyeddöntőbe, ahol nem számít esélytelennek pályafutása első Grand Slam elődöntője elérésére.

Dimitrov vetett véget Istomin tündérmeséjének Kép forrása: ausopen.com

Dimitrov vetett véget Istomin tündérmeséjének
Kép forrása: ausopen.com

Denis Istomin bírta ameddig bírta, azonban a második játszma után  részben egy rossz lépés miatt, másrészt inkább már fáradtság miatt elfogyott Grigor Dimitrov ellen. Az üzbégnek nagyon kellett volna a második szett rövidítése, hiszen ellenfele az első szettben nem nagyon találta a pályát, a folytatásban pedig Istomin a nyomás ellenére is elvitte Tiebreakig szerva veszteség nélkül. Az idő azonban igen csak nagy úr, hiszen nem csoda, hogy a két öt szettes mérkőzést megnyerő és közel 14 órát összesen pályán töltő Istomin a harmadik felvonástól kezdődően 1 óra 7 perc alatt megadta magát. Dimitrov tehát tovább robog és most talán jobban felkészült egy Grand Slam torna végjátékára, mint 2014-ben Wimbledonban.

Ász jobbra-balra, de ez pár nap múlva Grand Slam győzelmet jelen Raonicnak? Kép forrása: ausopen.com

Ász jobbra-balra, de ez pár nap múlva Grand Slam győzelmet jelent Raonicnak?
Kép forrása: ausopen.com

Milos Raonicnak megnyílt az út egy első Grand Slam győzelem felé, Roberto Butista Agut ellen nem hibázhatott. Kemény első játszma, de a Tiebreakben óriási előny a nagy szerva, a kanadai szettelőnybe került. Benne volt, hogy Raonic egyszerűen bedarálja riválisát, hiszen a második játszmát break előnyben kezdte, a spanyol mégis visszatáncolt a mérkőzésbe. Megnyerte a második játszmát és nem kizárt, hogy a kanadainak az égi áldás esőcseppek formájában nem jött rosszkor. Bautista Agut hiába játszott szívósan, megtört ezáltal a lendülete, majd Raonic könnyedén beszerválta magát a negyeddöntőbe. Egy esőszünet után sosem könnyű visszarázódni a mérkőzésbe, Raonicnak ez most jobban sikerült és 4 szettben jutott a legjobb 8 közé.

Nadal bepörgette magát a legjobb 8 közé Kép forrása: ausopen.com

Nadal bepörgette magát a legjobb 8 közé
Kép forrása: ausopen.com

Este van, este van, de még közel sem volt itt az ideje nyugovóra térni. Rafael Nadal és Gael Monfils pályafutásuk 15. összecsapását játszották. A 2009-es bajnok eddig 12 alkalommal győzte le Monfilsot és a 13. siker nehezen, de szintén az övé lett. A francia az elmúlt időszakban hiába volt jó formában, bejutott a US Open elődöntőjébe, ez ma kevés volt ahhoz, hogy amikor igazán kell, összeszedje magát. Nem csoda, hiszen amikor a show-manként titulált franciára nagy nyomást raknak, képtelen rendre odakoncentrálni a fontos találkozókra. A spanyol megnyerte az első két szettet, azonban mintha a figyelme neki is ingadozott volna. Ezt Monfils kihasználta a harmadik szettben, a negyedik szett közepén, azonban a végén elszórakozta az ötödik játszma kiharcolását. Nagy lehetőség kilőve, hiszen Nadal egyszer már pórul járt Fognini ellen a 2015-ös US Open harmadik fordulójában és ez ma könnyen megtörténhetett volna Monfils élsporthoz való profi hozzáállásának hiánya nélkül. A teniszben azonban se volna, se ha nem létezik, ezt a mérkőzést Nadal nyerte négy szettben, boldog lehetett az összecsapás végén, hogy kisebb hullámvölgyekkel, de negyeddöntőbe jutott.

Holnap már a negyeddöntők következnek Melbourneben. Az igazán korán kelőknek kötelező a reggeli gabonapehely mellé a Jo-Wilfried Tsonga-Stan Wawrinka összecsapás. Annak sem kell bánkódnia, aki a lustálkodásra szavaz, hiszen a klasszikus szerva-röpte mérkőzés igazán sok megválaszolatlan kérdést rejt önmában Roger Federer és a torna meglepetésembere, Mischa Zverev között.

Kiemelt kép forrása: ausopen.com

 

A hozzászólások le vannak zárva.