AusOpen 2017: Ehhez a játékhoz a fejed is kell…

Rafael Nadal visszavágott Milos Raonicnak a Brisbane-i vereségért. Az elődöntőben a bolgár Grigor Dimitrovval mérkőzik meg. 

Dimitrov nem kímélte Goffint Kép forrása. ausopen.com

Dimitrov nem kímélte Goffint
Kép forrása. ausopen.com

Kezdjük Grigor Dimitrovék negyeddöntőjével. Olyan játékosoknak, akik ritkán kerülnek ilyen magasságokba, óriási lehetőség egy ilyen Grand Slam negyeddöntő. Grigor Dimitrov legjobb 8 közé jutására, miután a címvédő Novak Djokovic kiesett, lehetett számítani, azonban Goffinnel a torna ezen szakaszában talán már kevésbé számolhattunk. Sok minden benne volt ebben a mérkőzésben, azonban az talán nem, hogy a bolgár mindösszesen 9 játékot engedélyez ellenfelének. A belgának csupán az első szettben volt esélye szorossá tenni a mérkőzést, 3-3-tól azonban elbukott zsinórban 3 játékot, majd a következő másfél órában simán a mérkőzést is. Grigor Dimitrov meccsről-meccsre bizonyítja, hogy akár pár nap múlva meg is nyerheti a tornát. 10 mérkőzést nyert meg zsinórban idén, ami egyben azt jelenti, hogy 2017-ben még nem kapott ki. Ezeken a mérkőzéseken 29 játszmából csak 4-et veszített el. Az Australian Openen a bolgárnak a legfőbb erényévé vált az első szerva mögötti pontok megnyerése, hiszen az eddig lejátszott 5 találkozóját összegezve 325 beütött első szervából 269-szer meg is nyerte a pontot, ami közelít a 83 %-os mutató felé. Ez a tavalyi Melbourne-i tornához képest, ahol a harmadik körben esett ki majdnem 16 %-os javulás, hiszen akkor Dimitrov a három mérkőzésén csupán 67 % elejét súrolta. Amennyiben fejben most összeszedi magát a végjátékra, nem lesz könnyű megverni.

Rég játszott ennyire jól Nadal Kép forrása: ausopen.com

Rég játszott ennyire jól Nadal
Kép forrása: ausopen.com

Rafael Nadal Brisbane után újra összecsapott Milos Raoniccal. Akkor a kanadai egy rendkívül szoros mérkőzésen nyerni tudott. Nem lehetett előzetesen megjelölni az esélyest, mivel ez sok mindentől függött. Mennyire lesz nagy fegyver Raonic adogatása, Nadal miként bírja ezt idegekkel, amennyiben tényleg megkapja az ágyúkat, mit talál ki a mai találkozóra a spanyol. Nadal mégis úgy lépett fel a pályára, hogy ő bebizonyítja,  még igen is képes az igazi próbatételeken helyt állni. Az első szettben Raonic 3 alkalommal került nehéz helyzetbe. Az elsőt break labda nélkül, a másodikat már ennek hárításával, az utolsónál pedig már 3 break labda egyszerűen nagy nyomás volt, egy kiütött lecsapás után Nadal előnybe került. A játék képét látva ez már érett, Nadal pedig nem engedte vissza a szettbe Raonicot. A második játszmában Nadalnál szorult a hurok, azonban 1-0-ás, majd pedig amikor a legjobban kellett összpontosítani a Tiebreaket megelőzően, 5-4-es hátrányban is tartotta az adogatását. A rövidítés pedig tökéletesen megmutatta, hogy Raonic számára miért marad egy Grand Slam torna megnyerése csak lehetőség. Az első szettlabdára, ahol labdamenet alakult ki, még többnyire elfogadható volt, hogy elrontja, azonban amikor az egyenlítésről van szó és ennek ellenére kettős hibával meghiúsul, már megkérdőjelezi a kanadai mentális képességeit. Nadal szépen megvárta amíg neki adatik meg az esély, és egy újabb Raonic hibával megtörte riválisát. A harmadik szettben már nem az volt a kérdés, hogy a kanadai visszajöhet-e, hanem, hogy a spanyol mikor adja be a kegyelemdöfést, hiszen ma fejben rendkívül összeszedett volt. Raonic szempontjából ez a legrosszabbkor jött, 5-4-es hátrányban elbukta semmire az adogatását és Nadal három játszmában jutott az elődöntőbe. Raonic fejlődése és az utóbbi tornák eredményei nem véletlenek, azonban meg kell tanulnia az eddigieknél sokkal jobban a fontos pontoknál fejben koncentrálnia. Ilyen apró momentumokon könnyedén el lehet veszíteni egy ilyen kulcsfontosságú mérkőzést.

Holnap már a felső ágon a döntőbe jutás lesz a tét. Két jó barát és egyben honfitárs csap össze. Roger Federer hatodik Australian Open döntőjére készülhet, vagy Wawrinka próbálhatja tovább javítani hibátlan Grand Slam döntős statisztikáját? A kérdésre holnap délelőtt fél 10-től választ kapunk. 

Kiemelt kép forrása: ausopen.com

 

A hozzászólások le vannak zárva.