AusOpen 2017: Alázattal előre!

Piros Zsombor elképesztő bravúrt végre hajtva Australian Open bajnok lett a juniorok között. A kérdés innentől csak az, merre vezet az ifjú titán útja a profik kegyetlen világában.

Piros Zsombor a döntőig vezető úton nem veszített játszmát sem, pedig a második és az ötödik kiemelt is az útjába került. A magabiztosságra azonban nem lehetett itt már 100 %-ig hagyatkozni, hiszen Yshai Oliel testfelépítéséből adódóan, balkezes és robusztus tenisze ellensúly volt egy olyan játékosnak, aki a meccs nagy részében kontra teniszére épített.

Oliel először vett el szettet Piros Zsombortól a tornán Kép forrása: ausopen.com

Oliel volt, aki először vett el szettet Piros Zsombortól a tornán
Kép forrása: ausopen.com

A magyar játékos mégis támadóbbként lépett fel az elején és ez 2-0-ig tökéletesen működött. Szép szögnyitások és remek befejező tenyeresek. Ez a fajta domináns tenisz azonban hamar eltűnt és a játszma további részében az izraelinek egyre jobban bejöttek a balkezes vágott szervái, 6-4-re nyerte Oliel az első szettet. Ez volt az első elvesztett játszma Zsombor részéről, azonban a 17 éves fiú remekül tudta variálni a játékot. Hol a mozgatás utáni védhetetlen tenyeresek, néha csak visszapörgette folyamatosan a pályára a labdákat. A második szett közepén Zsombi kihasználta az első adódó break lehetőséget, azonban a szett megnyerésének esélyénél látszott rajta, hogy nem kicsit izgul és az utolsó pillanatban visszaadta előnyét. A magyar játékos 5-4-re vezetett, a breakek sora mégsem ért véget. Ezúttal Piros Zsombor maradt nyugodtabb, könnyedén nyerte meg fogadóként a szettet.

A hőn áhított győzelem pillanata Kép forrása: ausopen.com

A hőn áhított győzelem pillanata
Kép forrása: ausopen.com

A döntő játszmára tehát Zsombi mehetett fel kisebb lélektani előnnyel. Ez az első játékokban meg is látszott, ismét többet kockáztatott. 1-0-nél break lehetőségei adódtak, azonban az izraeli hárítani tudta és kis híján neki sikerült ezek után előnybe kerülnie. Zsombor ekkor mutatta meg, hogy miért érdemelte meg igazán ezt a junior Grand Slam győzelmet: Hatástalanított három break labdát, elvette 3-2-nél Oliel adogatását, majd nagyon okos tenisszel a nehéz helyzetekben megnyerte a  fontos pontokat. A 17 éves teniszező 1 óra 54 perc után lett az Australian Open fiú egyes versenyszámának bajnoka!

Innentől már Piros Zsomboron múlik hogyan tovább Kép forrása: ausopen.com

Sikeresség vagy süllyesztő? Ez már Piros Zsomboron múlik!
Kép forrása: ausopen.com

Egy magyar Grand Slam győzelemnél illik a játékosunkat maximális dicsérettel illetni, azonban még sem szabad túl sokáig isteníteni, hiszen ez a győzelem a jövőt tekintve annál nagyobb teher. A tenisz rajongói általában egy új bajnokról szeretnek ódákat zengeni, azonban túlsztárolni Piros Zsombort egyelőre fölösleges. Az út még nagyon hosszú és a következő 3-5 év fog választ adni arra, hogy a harcos stílusú magyar nagyobb eredményeket is el tud érni, vagy arra a sorsra jut mint elődje, Fucsovics Márton. Az idősebb magyar úgy tűnik nem tudja tehetségét alázattal és jobb eredményekkel párosítani, ez egy jó tanulság lehet a 17 éves kiscsikó számára. Piros Zsombornak kellemetlen kontratenisze, remek lábmunkája és a tavalyi évhez képest sokat fejlődő kondija lett. Ami a felnőtt mezőnyben egyelőre hátrány lehet, hogy még nincs elég erő az ütéséiben, azonban ha tisztességgel dolgozik komolyan véve az edzéseket, sokra lehet hivatott az Australian Open junior fiú egyes bajnok teniszezőnk. Mindenesetre le a kalappal Piros Zsombor teljesítménye előtt! Gratulálunk Neki!

A hozzászólások le vannak zárva.