AusOpen2017: AdVintage – avagy a sors ajándéka

Roger Federer és Rafael Nadal idestova már 8 éve vívta meg eddig mindörökké egyetlennek tűnő csatáját a Norman Brookes-trófeáért. Az azt követő évektől egészen napjainkig olyan események történtek a férfi teniszben, melyek hatására nem gondolhattuk jogtalanul, hogy a 2011-es Roland Garros után több Grand Slam-döntőt nem fognak egymás ellen vívni. Talán csak még egyet…

A mai tenisz védjegyes alakjai számára nehéz volt az előző esztendő. Sérülések csonkították meg szezonjukat, meccseik nagy részén pedig nem úgy éltek a kínálkozó lehetőségekkel, mint legszebb napjaikban. 2001-et követően 15 évet kellett „várni” arra, hogy egy év végi VB-n se Federer, se Nadal ne legyen ott. 2016 végére mind a ketten kiszorultak a top 8-ból, Novak Djokovic és Andy Murray mérföldnyi távolságra tették a világranglista első két helyét mindenki mástól, ráadásul egy-két tehetséges fiatal is a színre lépett, akik nagyra becsültségüket azzal is bizonyították, hogy ezen két „Teniszgalaxist” is legyőzték legalább egyszer. Minden adva volt tehát arra, hogy azt mondjuk az új évezred klasszikus korszakának órái megvannak számlálva.

Út a döntőig

Az év első Grand Slamén olyan kiemelési rangsor jött létre, mely alapján nagyobb esély volt arra, hogy Roger Federer és Rafael Nadal a 3. fordulóban kerül össze, és nem pedig egy esetleges döntőben. A spanyolnak Monfils – Raonic – Djokovic lett volna az út, míg Federernek Berdych – Nishikori – Murray – Wawrinka. Az első hét Melbourneben nem telt unalmasan, Djokovic a második, Murray a negyedik fordulóban esett ki, ezzel nagyobb esély nyílt arra, amire a legkevesebben számítottak, de a legtöbben vágytak. A két sztár megadta az alaphangot az álomfinálé létrejöttére, elszántságuk nem maradt alul formájukkal szemben. Federer szinte repkedett a pályán, ontotta a nyerőket, Nadal pedig lábmunkájával kikezdhetetlen lett újra. A finálé előtti utolsó állomáson is erről tettek tanúbizonyságot, de azért az izgalmak sem maradtak el. Federer Stan Wawrinkát, Nadal Grigor Dimitrovot győzte le ötszettes csatában, ezzel megvalósították a legtöbb teniszrajongó hiúnak tűnő álmát.

FEDERER

NADAL

Ellenfél

Végeredmény

 

Ellenfél

Végeredmény

J. Melzer7/5 3/6 6/2 6/21.       körF. Mayer

6/3 6/4 6/4

N. Rubin

7/5 6/3 7/6(3)

2.       kör

M. Bagdhatis

6/3 6/1 6/3

T. Berdych (10.)6/2 6/4 6/43.       körA. Zverev (24.)

4/6 6/3 6/7(3) 6/3 6/2

K. Nishikori (5.)

6/7 6/4 6/1 4/6 6/3

4.       kör

G. Monfils (6.)

6/3 6/3 4/6 6/4

M. Zverev6/1 7/5 6/2NegyeddöntőM. Raonic (3.)

6/4 7/6(6) 6/4

S. Wawrinka (4.)7/5 6/3 1/6 4/6 6/3ElődöntőG. Dimitrov (15.)

6/3 5/7 7/6(5) 6/7(4) 6/4

Roger 18 vagy Rafa 15?

Legutóbbi AO-döntőjük emblematikus pillanata: a győztes Nadal vigasztalja a könnyeivel küszködő Federert Kép forrása: zimbio.com

Legutóbbi AO-döntőjük emblematikus pillanata: a győztes Nadal vigasztalja a könnyeivel küszködő Federert
Kép forrása: zimbio.com

35. összecsapásukról lévén szó (23-11-re Nadal vezet) túl sok újat nem fognak felmutatni egymásnak. Várhatóan a svájci és a spanyol taktikája is a másik fonákjának támadása lesz. Céljuk ezzel saját játékuk érvényesítése, más-más szándékból persze. Federer a labdamenetek rövidítésére, Nadal azok megnyújtására igyekszik majd elkerülni ellenfele tenyeresét. Legutóbbi összecsapásukat, a 2015-ös bázeli döntőt, hazai pályán Federer nyerte, egy gyorsabb borításon, ami neki kedvez. Most azonban a terep a Rod Laver Aréna lesz, ahol illusztris párharcuk alatt 3-szor játszottak és mind a háromszor Nadal nyert. Az Ausztrál Open borítása a lassabb kemény pályákhoz közé sorolható be, ahol a spanyol jobban tudta érvényesíteni játékát.

Döntő tényező lehet a korábban említett fonák mindkét fél részéről, ki tud majd azzal kevesebb lehetőséget adni a másiknak. Illetve az első szett. Fizikálisan annak ellenére lehet fölényben Nadal, hogy egy nappal később és két órával többet játszott az elődöntőben. Ha ő szerez vezetést, terhet rakhat Federerre állóképességi előnye miatt. Képes azonban a mallorcai mostanság előnyös szituációkban passzívvá válni, ahogyan például Alexander Zverev, vagy Monfils ellen, akkor az adott játszma látta annak kárát. Az is Federer malmára hajthatja a vizet, hogy legutóbbi GS-meccsük, az itteni 2014-es elődöntőjük óta még agresszívabb teniszt játszik, s mint tudvalévő, a mindenkori Nadal elleni taktika az „üssük le a pályáról az ellenfelet”-stratégia.

Egy szó, mint száz: ahogy eddig is, most is ugyanannyi érv van mindkét teniszező mellett. Az viszont biztos, hogy bárki is nyer, páratlan tettet fog végrehajtani:

HA FEDERER NYER…HA NADAL NYER…
az első olyan férfi teniszező lesz a sportág történelmében, aki három Grand Slamet is megnyert legalább 5-ször (AO: 4, Wimbledon: 7, USO: 5)az első olyan férfi teniszező lesz a sportág történelmében, aki legalább kétszer diadalmaskodott (AO: 1, Garros: 9, Wimbledon: 2, USO: 2)

Aki igazán szereti a teniszt, annak más programja nem létezhet vasárnapra, mint ennek a remeknek ígérkező meccsnek a megtekintése. Érdemes lesz szemtanújává válni a tenisztörténelem egyik legnagyobb sztorijának, még ha ez a vasárnapi ebéd látja kárát. Kezdés magyar idő szerint 9 óra 30 perckor.

A kiemelt kép forrása: sportskeeda.com

A hozzászólások le vannak zárva.