Roger Federer 90. tornagyőzelmét szerezte meg Indian Wellsben

A svájci klasszis szettveszteség nélkül, már-már földöntúli játékkal kaparintotta meg a szezon első Mastersét. Stan Wawrinkát győzte le a döntőben.

 

Aki látta a finálét, az azt tapasztalhatta, hogy a honfitársak egyes labdamenetekben soha nem látott, vagy csak nagyon ritkán tapasztalható intenzitás keretei közt reprezentálták a tenisz fogalmát. Ez első sorban Roger Federernek (9.) volt köszönhető, aki a döntőben is úgy teniszezett, ahogyan a verseny korábbi fordulóiban, vagy még jobban. Ellenfele, Stan Wawrinka (3.) nem sok magabiztos győzelmet aratott a fináléhoz vezető úton, de érdemére váljék, hogy ritkán nyer úgy meccset, hogy közben rosszul játszik. Kaliforniában most sikerült neki és képes volt Federer nívójához is felnőnie. Ő lett az egyedüli versenyzője az idei tornának, aki képes volt fogadójátékot nyerni az Australian Open címvédőjével szemben.

Wawrinkának ahhoz is nagy teljesítményre volt szüksége, hogy felvegye honfitársa tempóját
Kép forrása: newindianexpress.com

Ennek is azonban csak annyi eredménye lett, hogy két szoros szettet láthatott a közönség. Federer hiper-agresszív teniszét Wawrinka csak az első szerváival, később egy-egy szuperlatívuszokat illető megoldással tudta kompenzálni. Federer adogatóként nem sok területet engedélyezett, emellett ellenfele második szerváit is könyörtelenül letámadta. Fonákja pedig olyan fegyverré vált, amilyen még talán nem is volt karrierje során. Az egyetlen egy elszenvedett break ellenére végig kontrollálta az eseményeket, ráerőltette játékát Wawrinkára. Mindkét játszma gyakorlatilag egy megkomponált forgatókönyv volt. Az elsőt 5/4-es, a másodikat 6/5-ös állásnál döntötte el, megnyert fogadójátékkal. A 6/4 7/5-ös végeredmény 2 órás, vagy annál hosszabb mérkőzésre utal, de akkora volt a tempó, hogy Roger Federer 81 perc után már 5. Indian Wellsi sikerének, 25. Mastersének és 90. tornagyőzelmének örülhetett.

“Nagyon gyors teniszt játszott, végig az alapvonalon maradt, én is próbáltam gyorsan játszani mindkét oldalon, de nehéz volt felvennem a tempót, mindenre volt válasza.” – nyilatkozta Stan Wawrinka a döntőt követően

Ez egy újabb tündérmese a számomra. Remélem a testem sokáig fogja engedni, hogy ilyen játékra lehessek képes. Jó volt újra itt lenni, főleg azok után, hogy tavaly nem tudtam kiállni. Ez az egyik kedvenc tornám. 17 évvel ezelőtt voltam itt először. Elképesztő érzés itt állni bajnokként.” – fejtette ki gondolatait Federer.

A 35 éves legenda a legidősebb Masters-bajnokká vált, Andre Agassit megelőzve a rangsorban. Sikerével ezen a héten a világranglista 6. helyére lépett elő. A játékát elnézve lehetséges, hogy ez is egy pillanatnyi állapot. Aktuális formát tekintve ő tűnik a mezőny legjobbjának. Bizonyítja ezt az is, hogy 2017-ben eddig ő gyűjtötte a legtöbb ranglistapontot. Jó kérdés, hogy a következő 1000-es tornán, Miamiben szándékozik-e elindulni. Az utóbbi években gyakran kihagyta a floridai tornát. Pedig az ottani szervezőknek kellene a nagy név, mert sem Novak Djokovic, sem Andy Murray nem lesz ott a mezőnyben.

A kiemelt kép forrása: bnpparibasopen.com

A hozzászólások le vannak zárva.