ATP Miami: Nadal és Federer a 8 között, Wawrinka kikapott a szülinapján

 

Kialakultak a negyeddöntők Miamiben. Rafael Nadal és Roger Federer újabb lépéseket tett egy egymás elleni finálé felé, Stan Wawrinka viszont kiesett.

 

A szezon második Masters-tornáján már a nyolcaddöntőket rendezték kedden. A centerpályán a tavalyi döntős, Kei Nishikori (2.) kezdte el a programot az argentin Federico Delbonis ellen. Papírforma alapján magabiztos japán sikerre lehetett volna számítani, de Nishikori győzelme a vártnál nehezebben jött össze. A megnyert első szett után Delbonis kiegyenlített, majd argentin ellenfele break-előnybe került a döntőjátszmában. Nishikorinak azonban rögtön volt válasza és rövid időn belül a maga javára fordította az állást, s később a végeredményt is. A legjobb 8 között az olasz Fabio Fogninivel játszik, aki az amerikai Donald Youngot búcsúztatta.

1001. meccsén is diadalmaskodott Nadal
Kép forrása: rafaelnadalfans.com

Hatalmas dömping volt ezen a napon, a felső és az alsó ágon is rendeztek meccseket. Ennek volt köszönhető, hogy a két tenisz-galaxis, Roger Federer (4.) és Rafael Nadal (5.) is ugyanazon a napon lépett pályára. A spanyol játszott hamarabb. A páros-világklasszis Nicolas Mahut volt az ellenfele. Jól tartotta magát a rutinos francia, mindössze egy alkalommal veszítette el a szerváját, de az az első szettbe került, míg a második nyertes fogadó játék nélkül torkollott rövidítésbe. Nadal az egész meccsen határozott volt, break-labdához nem engedte jutni Mahut-t, a második szett rövidítésében azonban rövid ideig gondban volt, mert a francia adogathatott a 3-1-es vezetésért, de később már a spanyol vezetett 5-2-re. Ebből az előnyből pedig nem sokat engedett, pont annyit, hogy kétszettes győzelme ne forogjon veszélyben. Az amerikai Jack Sock (17.) lesz a következő ellenfele, aki fiatal honfitársát, Jared Donaldsont győzte le magabiztosan.

Federer a döntő pillanatokban jobb volt. Ez volt a döntő tényező Bautista Agut ellen
Kép forrása: dailymail.co.uk

Nadalt Roger Federer követte tehát a nagyágyúk közül. Az év első Grand Slamének és Mastersének győztese a spanyol Roberto Bautista Agut (14.) ellen szállt harcba a negyeddöntőért. Ezúttal a 35 éves svájci nem sziporkázott úgy, ahogyan Juan Martin Del Potro ellen, de jó formáját bizonyítja, hogy a gyengébb napokon is felül tud kerekedni aktuális ellenfelén mostanság. A meccs elején még három break-labdát bukott el egymás után, majd a hajrában már Bautista Agut szervált a szettért. 5/4-nél azonban szinte varázsütés szerűen Federer diktálta az iramot, nem eredménytelenül. Később a rövidítésben egy nyertes fogadójátékra volt szüksége, hogy játszmaelőnybe kerüljön. A következő játékrész break-váltással kezdődött. Nem sokkal később Federer újra kiharcolhatott volna kétjátéknyi különbséget, de a sorozatos lehetőségek újfent elmaradtak. Aztán potenciális fordulópont felbukkanása nélkül újabb tie-breakre került sor. Azt azonban újra svájci dominancia jellemezte. Megnyerte az első három pontot, ez pedig a későbbiekben elegendő volt a magabiztos befejezéshez. Federer két óra alatt nyert és készülhet Tomas Berdych (10.) ellen. A rutinos cseh a francia Mannarino kiejtésével jutott be a negyeddöntőbe.

“32 éves lettem én. Meglepetés ez az eredmény”
Kép forrása: nytimes.com

Ami sikerült az egyik svájcinak, az a másiknak nem. Stan Wawrinka (1.) honfitársával egy időben játszotta a maga nyolcaddöntőjét. Ellenfele a nagy ígéretnek tartott Alexander Zverev (18.) volt, aki az előző körben meccslabdát hárítva búcsúztatta John Isnert, most pedig sokkal könnyebben nyert egy többszörös Grand Slam-bajnok ellen. Az aznap 32. születésnapját ünneplő Wawrinka kiélezett küzdelem közepette került szettelőnybe, de a meccs további periódusai alatt csak három játékot nyert meg. A mindössze 19 éves német a negyeddöntőben valóságos ifi-rangadót fog játszani. Nick Kyrgios (12.) lesz ugyanis az ellenfele, aki a belga David Goffint (8.) ejtette ki két szettben.

Eredmények

Kép forrása: atpworldtour.com

Magyar idő szerint szerda este, majd csütörtök hajnalban az alsó ág negyeddöntőit rendezik meg. Előbb Nishikori és Fognini csap össze, így a legelvetemültebb Nadal-rajongók kénytelenek lesznek virrasztaniuk a Jack Sock elleni meccs miatt, ami hajnal 3 óránál nem fog hamarabb elkezdődni.

A kiemelt kép forrása: naukrinama.com

A hozzászólások le vannak zárva.