Rafael Nadal: Deka és Félkiló

A Salakkirály van jelenleg a legjobb formában az élmezőny aktív tagjai közül. A Monte Carlói véghajrára nem maradt ellenfele, így élt a kínálkozó lehetőséggel. Tizedszerre nyert a hercegségben és 50. salakos tornagyőzelmével hivatalosan is a borítás legeredményesebbje lett.

Elhíresült ugyebár az a mondás, hogy a futballt 22-en játsszák és a végén mindig a németek nyernek. Az egykori labdarúgó, Gary Lineker idézete rengeteg, hasonló megállapításnak ad alapot. Például arra, hogy a Monte Carlo Mastersen 56-an indulnak el, de a végén mindig Rafael Nadal (4.) nyer.

Tavaly Garros-negyeddöntő, idén monacói döntő – Albert Ramos-Vinolas karrierje legszebb napjait éli
Kép forrása: ibitimes.sg

Azok után, hogy a világranglista első két helyezettje, And Murray (1.) és Novak Djokovic (2.) továbbra sem lendült jó formába, Rafael Nadalnak nem akadt ellenfele egyik kedvenc tornáján. Az elődöntőben a Djokovicot kiejtő David Goffint (10.) búcsúztatta. A mallorcai hozta a papírformát (6/3 6/1), a meccs azonban így is emlékezetesre sikeredett. A belga ugyanis a meccs elején felvette a kesztyűt, kétszer is elvette a spanyol szerváját. 3/2-es állásnál egy pontra volt a break-előny bebiztosításáról, de a főbíró, Cedric Mourier fatális hibája megfosztotta ettől, az ezt övező vita és az kihagyott lehetőség összeroppantotta Goffint. A másik ágon Albert Ramos-Vinolas (15.) sikersztorija tovább íródott. Murray és Cilic (7.) kiejtése után a francia reménység, Lucas Pouille is kapitulált vele szemben. A szintén bal kézzel játszó, szintén spanyol teniszező küzdőszellemével és stabilitásával fordította a maga javára a meccset (6/2 6/7(2) 6/2). Tavalyi Garros-negyeddöntője után ebben az évben is elért egy szép eredményt egy rangos, salakpályás versenyen.

Ramos első Masters-döntőjén azonban nem sok lapot kapott az osztásban. Egymás után öt játékot elveszítve került szetthátrányba Nadal ellen, akinek ezen a pályán egy döntő, szinte rutingyakorlat. A tét fejében nyilván szeretett volna a közönség egy kiélezett meccset látni, de a tapasztalatbeli különbségek ezt nem tették lehetővé, hiába javult a játéka Ramosnak a második szettre. Nadal, ahogyan az elődöntőben, most is csak négy játékot engedett ellenfelének és 72 perc alatt megnyerte a meccset.

Végeredmény: Nadal (4.) – Ramos-Vinolas 6/1 6/3

A 14-szeres Grand Slam-győztes sikerével egyszerre négy, hatalmas mérföldkőhöz érkezett:

  • 10. alkalommal nyert Monte Carlóban, az Open Érában még egy teniszező sem nyert még egy teniszező sem egy tornát
  • 50. tornagyőzelmét szerezte meg salakpályán, megelőzve az argentin Guillhermo Vilast, egyedül vezeti már az örökranglistát
  • 70. tornagyőzelmét aratta, csak négy teniszező eredményesebb nála ezen a téren
  • 29. Masters-sikerével Novak Djokovic már csak eggyel előzi őt meg

Kép forrása: atpworldtour.com

Nadalnak sikerült átszakítania azt a gátat, ami idén húzódott fel előtte. A tornáig három döntőt játszott a szezonban, de mindegyiket elveszítette (kétszer Federer, egyszer Sam Querrey győzte le). Kedvenc helyszínén azonban már megszületett a siker, amely számára az első az évben. A jó játék mellé most már önbizalom is társulhat. E két tényezővel pedig rendesen feladta a leckét a vetélytársaknak a salakszezonra, így a Roland Garrosra is. Nadal következő állomása szokás szerint a barcelonai 500-as torna lesz, amit olyannyira dominál, mint ezt a versenyt.

A kiemelt kép forrása: namibian.com

A hozzászólások le vannak zárva.