La Decimá! Rafael Nadal újra Párizs trónján ül!

Az uraknál a spanyol teniszező nyerte a Roland Garrost 2017-ben. A Salakkirály a svájci Stan Wawrinkát győzte le a döntőben.

Általánosságban elmondható, hogy jó dolog lehet Rafael Nadalnak (4.) lenni. Az elmúlt napokban ez azonban hatványozottan igazzá vált: születésnapod volt, a kedvenc csapatod történelmi címvédést hajt végre a Labdarúgó Bajnokok Ligájában, majd te magad megnyered a 10. Roland Garrosodat. Ez minden történt az immáron 15-szörös Grand Slam-győztes mallorcai teniszezővel, a háta mögött hagyott két hét alatt.

Wawrinka sem tudta felvenni a versenyt Nadal zsenialitásával
Kép forrása: atpworldtour.com

A Salakkirály évek után először toronymagas favoritként érkezett meg Párizsba, amit aztán az első köröktől kezdve bizonyított is. A tíz döntő közül a mostanit harcolta ki a legkönnyebben, hiszen mindössze 29 játékot veszített el a 6 forduló során. A 4 között római legyőzője, Dominic Thiem (6.) sem tudott kibontakozni ellene, s aztán vasárnap az elődöntőben káprázatosan teniszező Stan Wawrinka (3.) sem. Pedig, ha valaki képes a fricskázó meglepetésekre, akkor az ő.

Ezen a napon azonban halandó ember nem verhette meg Nadalt. A 2015-ös bajnok Wawrinka játéka hiába tartogat olyan elemeket, amely akár eredményes is lehet a spanyol ellen, sansza nem volt a svájcinak. Az első szett elején volt egy break-labdája, és ennyi. Idő kérdése volt, Nadal mikor lendül játékba. Ez hamar megtörtént és olyan dominanciával nyerte meg a döntőt, ahogyan például 2008-ban vagy 2013-ban. Az első szettben kétszer, a másodikban egyszer, a harmadikban háromszor vette el Wawrinka szerváját. Rendkívül pontosan játszott, az utolsó szettben mindössze egy ki nem kényszerített hibát vétett, míg a svájci csak kereste önmagát.

Végeredmény: R. Nadal (ESP) [4] – S. Wawrinka (SUI) [3] 6/2 6/3 6/1

Ez tehát Nadal 10. győzelme a Roland Garroson és a 15. Grand Slam-tornán. Utóbbinak köszönhetően megelőzte Pete Samprast az örökranglistán és csak három címre van újra Roger Federertől.

A spanyol teniszező három év után kaparintotta meg újra a Muskétások Trófeáját, 40 játékot elveszítve a torna során. Ennél könnyebben csak Björn Borg nyert korábban Roland Garrost, 34 elveszített játékkal. Az első teniszező lett az Open Érában, aki valamelyik Grand Slam-tornát legalább 10-szer nyerte meg. Történelmi tettét a szervezők a győzelemért járó kupa másolatával jutalmazták, melyen fel van tüntetve, melyik években is nyert Párizsban. A személyre szabott trófeából két példány készült, a másodikat Rafa edzője és nagybátyja, Toni Nadal kapott meg.

A felbecsülhetetlen értékű siker mellett annak is örülhet a 31 éves teniszező, hogy a következő héten már a világranglista 2. helyén találhatja majd magát, így lendülve neki a füves pályás szezonnak és Wimbledonnak.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/MiamiOpen

A hozzászólások le vannak zárva.