US Open 2017: New York sorsszerűen kerüli a Fedalt

Mindenki várta, mégsem lett belőle semmi. Tandill tornya megakadályozta, hogy az Australian Open után újabb Federer-Nadal legyen Grand Slam tornán. 

Rafael Nadal ( 1)- Andrey Rublev 6/1 6/2 6/2 

Nadal könnyedén vetett véget Rublev menetelésének
Kép forrása: usopen.org

Az ügy érdekében Rafael Nadal kezdett, még pedig a titán és a US Openen nagyon javuló formát mutató Andrey Rublev ellen. Az orosz azonban úgy tűnik még mindig nem igazán hiszi el magáról, hogy a nagy négyes ellen lehet esélye, hiszen az idei Australian Openen a már akkor is formán kívüli Andy Murray is meglepően sima verést mért rá. A mérkőzés már úgy kezdődött, ahogy arra lehetett egy kissé számítani, azonban biztató jel volt, hogy az első break hátrányból Rublev szép játékkal vissza tudott kapaszkodni. Az orosz játékos ennek ellenére nem tudta kezelni azt a helyzetet, hogy elődöntőbe juthat ilyen fiatalon egy Grand Slam tornán és rendre kimentek ütései vagy a háló azt közre fogta. Amennyiben ez nem lett volna elég, jöttek Nadal domináns pörgetései, amivel sokszor remekül kimozgatta ellenfelét, majd általában tenyeressel pontot nyert ezekből. A nagyobb tényező ami eldöntötte a találkozót Rublev ki nem kényszerített hibái, hiszen Nadal 20 ilyen hibájával szemben ő 43-at ütött, ami nem megengedhető 3 szett alatt. Egyszer talán nagy sztár lehet a mindösszesen 19 éves Rublevből, de úgy látszik még nem jött el az ő ideje. Nadal könnyen diadalmaskodott negyeddöntős mérkőzésén, 1 óra 39 perc játék után pihenhetett, a torna végjátékában jelentőséggel bírhat, hogy egyelőre még nem igazán volt szoros meccse.

Juan Martin Del Potro ( 24 )- Roger Federer ( 2) 7/5 3/6 7/6 ( 8 ) 6/4

A lendület ami visz tovább előre, vagy a negyeddöntőnél le kell szállni a buszról? Juan Martin Del Potro a 2015-ös finalista Roger Federerrel csapott össze a játéknap második negyeddöntőjében. Amennyiben csak az utolsó mérkőzést nézzük, Del Potronak volt oka a visszavágásra, de hát ennél a párharcnál, miért pont erre a kisebb statisztikai adatra figyelnénk elsősorban? Ki ne emlékezne arra a bizonyos 2009-es US Open fináléra, amikor hatalmas meglepetésre Juan Martin Del Potro legyőzte a zsinórban ötször Flushing Meadowsban diadalmaskodó svájcit.

Del Potro Thiem után egy még nagyobb skalpot gyűjtött be az idei US Openen
Kép forrása: usopen.org

Az első játszmában egy darabig úgy nézett ki, hogy a finom puhatolózás nem megfékezhető a rövidítésig, azonban Del Potro elementáris extra tenyereseivel jött és áttörte a falat. Ütött kettő egészen félelmetes tenyeres nyerőt kiszorított helyzetből, majd saját adogatását hidegvérrel hozva övé lett az első szett. Federer azonban emelni tudott a tempón, a második játszmában sikerült egy magasabb fokozatra kapcsolnia. Hamar elnyerte Del Potro adogatását és magabiztos adogatójátékokat produkálva kiegyenlített. Jogosan lehetett arra következtetni, hogy Federer a magas hőfokig feltüzelt Del Potro ellen összeszedi magát és innentől megállíthatatlanul robog az elődöntő felé. Az expressz vonat azonban hamar műszaki hiba miatt megállt, Del Potro az első Federer adogatást elvette a harmadik játszmában. Break előnye azonban a harmadik játszma közepére elfogyott, majd itt már semmi és senki nem akadályozta meg a rövidítést. Federer tűnt végig jóval esélyesebbnek a szettelőny megszerzésére, azonban a 4 szettlabda közül hármat remek játékkal hárított Del Potro, egyet pedig egy teljesen rá nem jellemző hibával Federer. Valamennyire a harmadik szettlabda elpazarlása után megérdemelte Federer, hogy neki kelljen szetthátrányból teniszeznie, hiszen 7-6-nál ziccer fonákot rontott, majd 9-8-as hátránynál kiütötte a röptét. Gyakorlatilag ez a Tiebreak eldöntötte a mérkőzést, hiszen miután az argentin a negyedik szettben 2-2-nél breakelt, már nagyon higgadtan teniszezve nem engedte ki a kezéből a mérkőzést. Federernek 4-5-nél még lett volna esélye, azonban egy olyan röptét rontott el, amit egy másik napon valószínűleg tízből tízszer elrak valamelyik sarokba, de ez nem az a nap volt. Ezen a mérkőzésen végül nem is a Dominic Thiem elleni meccsből kapott lendület vitte tovább Del Potrot, csupán tudott hozni egy szintet, Federer pedig a kulcsfontosságú pontoknál rendre rossz döntéseket hozott. Del Potro hiába van két túl nehéz meccsen, valamennyire pihenten mehet neki Nadal elleni elődöntőnek, hiszen alig több mint 6 órát töltött pályán Federer és Thiem ellen, a többi mérkőzése pedig nem igazán volt szoros.

A végszó legyen annyi, hogy a nagy számok törvénye alapján talán jövőre eljön a Fedal a US Openen is, de hát a sors még nem azt a forgatókönyvet írta erre a versenyre. 

Kiemelt kép forrása: usopen.org

A hozzászólások le vannak zárva.