A US Open margójára, avagy Nadal 16. Grand Slam győzelmének históriája

2017. szeptember 14.
by Airon

Rafael Nadal harmadszor lett US Open győztes. Nem is lehetett volna máshogy az év alapján a negyedik Grand Slam torna győztese igazából más. 

Murray visszalépése nagy port kavart
Kép forrása: bbc.co.uk

Ha valahol ezt az egészet el kellene kezdeni elemezni, akkor az a sorsolás. Tudtuk, hogy nem ez lesz minden idők egyik legerősebb US Openje, hiszen rengeteg sztár hiányzott erről a versenyről. Novak Djokovic és Stan Wawrinka hiánya igen csak érzékeny veszteség volt Flushing Meadowsból, valamint Kei Nishikori vagy éppen Milos Raonic is sérült volt.

Nem véletlenül nem említettem előbb Andy Murray nevét, hiszen ő egy külön kalap alá vehető ebben a történetben. Akik a nagy sztárok közül lemondták, ők már jóval előbb visszaléptek. A korábbi világelső azonban sejthette, hogy nem fog indulni, mégis csak a sorsolás után lépett vissza. Ezzel pedig felborult teljesen a tábla, hiszen Rafael Nadal és Roger Federer egy ágra került, az alsó ágon pedig törvényszerű volt egy olyan döntőbe kerülésre, aki inkább csak az ATP 500-as tornákon tudott nagyobb eredményeket felmutatni.

Alexander Zverev ismét hamar búcsúzott egy Grand Slam tornától
Kép forrása: eurosport.com

Az már természetes, hogy egy ilyen tornán az alsó ág magasabban jegyzett kiemeltjei gyorsan búcsút vegyenek a küzdelmektől. A montreali tornagyőztes Alexander Zverev a második fordulóig bírta, hiszen úgy tűnik a Grand Slam torna egyelőre számára még egy egészen más kávéház. Marin Cilic egy szett megnyerése után az eredmény után futva kapott ki Diego Schwartzmantól. A Cincinattiből majdnem frissen tornagyőzelemmel érkező Grigor Dimitrov pedig felszálló után leszállópályán repült a US Openről hazafelé az orosz Andrey Rublev ellen. Miközben az alsó ágon a kiemeltek repültek, a felsőn Nadalék ha nehezen is, de a következő fordulókba repdestek.

Del Potro a torna meccsén búcsúztatta Thiemet
Kép forrása: metro.co.uk

A nyolcaddöntő elhozta a torna legjobb mérkőzését, pedig nem indult valami érdekfeszítőnek. Dominic Thiem könnyedén megnyerte a első két szettet Juan Martin Del Potro ellen, az argentin közönség azonban nem hagyta hogy a meccs gyors véget érjen. Az argentin játékos drukkerei addig és addig tépázták meg Thiem idegeit, amíg Del Potro szépen lassan vissza nem jött, majd egyszer csak ő fogadhatta a gratulációt. Persze ehhez kellett az is, hogy a mérkőzéslabdáknál a negyedik szettben Del Potro elővegyen két irgalmatlan erejű adogatást. A többi mérkőzésen nagy meglepetések nem történtek, egyedül kisebbként Goffin kiesése szolgált, akit a tovább már nem menetelő Rublev győzött le.

Federer gyengén játszott a US Openen, a negyeddöntőben már búcsúzott
Kép forrása: theindianexpress.co.uk

Juan Martin Del Potro miután lelőtte a bölényt, jöhetett neki az egyelőre még finoman szólva alvó oroszlán. Roger Federertől formajavulásra volt szükség, hiszen az első két mérkőzésén egyáltalán nem mutatott meggyőző teniszt, Lopez és Kohlschreiber ellen pedig nem kellett sokat kiadni magából. Úgy tűnt Federer tényleg amikor kell villant, de de a fontos pillanatoknál rossz döntéseket hozott, megérdemelten kapott ki. Del Potrora a Rublevet könnyen búcsúztató Nadalra várt. A másik elődöntőért Pablo Carreno Busta és Kevin Anderson is egy négy szettes sikeres csatán esett át.

Az elődöntőkre tökéletesen illett az egy szettes mérkőzés jelző. Juan Martin Del Potro még egy szettet el tudott venni Nadaltól, majd a következő háromban még egy szettnyi játékot sem. Kevin Anderson pedig egy valamivel nehezebb, de szintén négy szettig tartó mérkőzésen gyűrte le Pablo Carreno Bustát.

A döntő összefoglalója pár gondolatban…

Nadal boldogan ünnepelhette 16. Grand Slam győzelmét
Kép forrása: news.com.au

Azt kaptuk amit azért nagy vonalakban vártunk. Még a legelvakultabb Kevin Anderson drukkerek is a szívük mélyén tudták, hogy ezen a napon kedvencüknek nem igazán lesz esélye a jóval rutinosabb Rafael Nadal ellen. A mérkőzés elejét nehézkes Kevin Anderson adogatójátékok jellemezték, egy idő után törvényszerű volt, hogy a spanyol breakelni fog. Nadal 6/3-ra nyerte az első szettet és győzelme kulcsa a folytatásban is abban rejlett, hogy egyszerűen megingathatatlan volt az adogatása mögött. Anderson tisztességesen helytállt a fináléban, de nem volt benne, hogy egy szettet is nyerjen, hiszen nem tudott közel férkőzni Nadal adogatásaihoz, ő pedig annyira nem volt stabil adogató, hogy a Tiebreak is szóba kerüljön. Nadal 6/3 6/4 6/4-es magabiztos diadalt aratott a fináléban.

Nadal remekül használta ki a könnyű ágat New Yorkban
Kép forrása: indianexpress.com

Nadal továbbra is minden idők második legeredményesebb Grand Slam teniszezője, 16 diadalából ez volt a 3. US Open győzelme. Nehézkesen indult a spanyol számára ez a verseny, aztán vált számára egyre könnyebbé. Nadal megérdemelte maximálisan ezt a győzelmet, mégis érdekes, hogy Juan Martin Del Potro sem volt nevezhető a legnehezebb ellenfelének. Murray jótétele és az idén bombaformában lévő, de US Openen valahogy mégsem úgy teniszező Federer kiesése könnyed Grand Slam diadalt hozott Nadalnak.

 

A hozzászólások le vannak zárva.