Davis Kupa 2017: Egy nap után 1-1-re állunk az oroszok ellen

Férfi tenisz-válogatottunk a Világcsoportba való feljutásért küzd a budapesti Kopaszi Gáton kialakított salakos pályán. Méltó ellenfelei vagyunk eddig a top 40-esekkel teletűzdelt kelet-európai csapatnak.

Fucsovics Márton – Andrey Rublev 6/2 6/4 5/7 2/6 6/3

Kép forrása: facebook.com/huntennis

Az idei nyári, umagi ATP-torna után joggal reménykedhettünk abban, hogy a friss US Open-negyeddöntős tinédzsert Balázs Attilához sorsolják majd, ugyanis második számú férfi teniszezőnk a horvátországi torna selejtezőjében le tudta győzni Rublevet. Megannyi magyar kívánsága azonban nem teljesült, de nem átokként foghattuk fel, hogy Fucsovics Márton jutott a világranglista e heti 37. helyezettjének. Az olyan versenyeken, mint a Davis Kupa, majdhogynem elenyésző tényező a ranglistás helyezés. Helyette inkább a nyers tudás és a nemzet büszkeségéért való küzdelem a meghatározó.

Andrey Rublev visszaküzdötte magát 0-2-ről
Kép forrása: twitter.com/HUNgarianTENNIS

Korábbi junior wimbledoni bajnokunk ennek a hipotézisnek tett eleget az első két játszmában. A papíron leírt, pillanatnyi 76 helynyi különbség tagaltatása okafogyottá vált elég hamar. Marci fel volt készülve arra, hogy a 19 éves Andrey Rublev rendkívül agresszív játékkal fog előrukkolni. Teniszét az ellenfele támadó stílusában rejlő kockázatokra és saját, remek lábmunkájára alapozta. Az első 80 percben nagyon is működött a taktika: egy dupla, majd egy szimpla break-kel 2-0-s szettelőnyre tett szert, miközben ő mindösszesen két fogadóelőny hárítására kényszerült.

A 25 éves nyíregyházi teniszező relatíve nagy nívón játszott. Örök igazság ebben a sportágban viszont, hogy ezt nem lehet mindig csinálni három teljes szetten keresztül, a pénteki nap sem volt kivétel. Rublev elég korai szakaszában a harmadik szettnek törte meg a „break-jeget”, onnantól kezdve pedig megfordult az addig fennálló szereposztás. Fucsovics hiába vette vissza viszonylag hamar az elvesztett szervát, Rublev kontrollálta az eseményeket. Két játékban is lehetősége volt fogadóként szépíteni, a második alkalommal ezt el is érte, pedig a magyar teniszező egy pontra is volt a rövidítés kiharcolásától. A negyedik szettben aztán „tágabbra nyílt az olló”, Marci abszolút alárendelt szerepbe került, kétszer is breakelni tudta orosz ellenfele. Már az első meccse a párharcnak egy ötszettes csatává vált.

Fucsovics azonban felül tudott kerekedni nagy előnye eltékozlásán. A döntőjátszmát rögtön egy megnyert fogadó játékkal kezdte. Erre még Rublev rögtön válaszolt, de több lehetősége a szettben nem volt kétjátéknyi különbség kiharcolására. Jött helyette azonban magyar break, kettő is! 3/3 után Fucsovics mindössze két pontot veszített el, fogadóként harcolta ki a győzelmet második meccslabdáját kihasználva. Az emlékezetes ütközet 3 óra 27 percig tartott, elsőszámú férfi teniszezőnk pedig továbbra is veretlen az ötszettes meccseken a Davis Kupában.

Balázs Attila – Karen Khachanov 6/3 2/6 6/7(12) 1/6

Kép forrása: twitter.com/HUNgarianTENNIS

A világranglista 164. helyezettjének meg volt alapozva a pazar hangulat. A magyar nézők inspiráló atmoszférát teremtettek az ideiglenes teniszpályán, mindezt pedig csak tetézte Márton heroikus sikere. Ahogyan az lenni szokott, egy ilyen szituációból a soron következő csapattárs hatalmas erőt merít. Akkorát, hogy 132 helynyi ranglistás különbség sem jelent akadályt. Karen Khachanov ugyanis már ennyire előre tart az ATP World Touron. Attila azonban képes volt megzabolázni az orosz hatalmas ütéseit és szerváit. Az első szettben kétszer is képes volt breakelni, 38 perc után két szettre került a magyar válogatott a 2-0-s vezetéstől, ami az összesítést illeti. Khachanov azonban rögtön a papírformához igazította az erőviszonyokat. Az orosz teniszező már az első adódó alkalommal elvette Attila adogatását, erre magyar részről még rögtön jött is a válasz, de utána még két orosz break következett, így elég hamar 1-1 lett az állás a második mérkőzésen.

Balázs Attila három szetten keresztül felvette a versenyt a világranglista 32. helyezettjével
Kép forrása: twitter.com/HUNgarianTENNIS

A harmadik szett aztán a találkozó csúcs- és döntő pontja lett. Hektikus, szoros, drámai csatát hozott, annyira, hogy majdhogynem „előrehozott döntőszettnek” minősült. Balázs Attila vezetett 4/2-re is, mégis Khachanov szerválhatott a játszmáért. A felek ekkora fordulatok közepette érkeztek el tie-breakhez, ami még az ezt megelőző történéseket is felülmúlta. Attila 4-2-re és 5-3-ra is, orosz ellenfele azonban ledolgozta hátrányát, s gyakorlatilag elkezdtek egy új rövidítést. A szett utolsó játéka olyan hosszú lett, hogy három térfélcserére volt szükség. Attila nem egyszer parádésan fejezett be amúgy is parádés labdameneteket, ennek ellenére ő csak kettő, míg Khachanov hat alkalommal jutott szettlabdához, s végül az orosz is tudta lezárni a hatalmas küzdelmet.

Az „előrehozott döntőszett” jelző végül érvényessé is vált a negyedik játékrészre. Bár játéktudásban nem volt különbség ezen a meccsen a felek között, de az, hogy manapság ki milyen szinten mérettetik meg hétről hétre, azt a következő szett mutatta be. Sajnálatos módon a magyar teniszező „felélte” erőtartalékjait a pénteki napra. Lábgörccsel küszködött, ami miatt a meccs hamar átment egy „öregfiúk találkozóba”, vagy egy egyszerű edzésbe. Attila eleinte még a szervákat is lábmunka nélkül hajtotta végre, onnan, ilyen helyzetből pedig nem volt visszaút. Khachanov jól kihasználva az alkalmat csak egy játékot engedett meg magyar ellenfelének és 3 óra 7 perc alatt kiegyenlítette a párharc állását. A viszontagságos lezárás ellenére elmondható, hogy Balázs Attila nagyon is tisztességesen állt helyt!

A párharc állása a pénteki nap után: Magyarország 1-1 Oroszország

Szombaton csak egy mérkőzést rendeznek meg, de az nagyon is fontos lesz. Ahogyan az megszokott, a hétvége második napján bonyolítják le a páros találkozót. Lélektani jelentősége lesz a meccsnek, hiszen amelyik duó nyer, annak csapata várhatja egy meccsre a győzelemtől és a Világcsoporttól az utolsó játéknapot.

Köves Gábor, magyar szövetségi kapitány az előzetes nevezések alapján nem eszközöl rotációt a csapatban, Balázs és Fucsovics fogja alkotni a hazai duót, míg Igor Kunitsyn, ideiglenes orosz kapitány kér friss embert, Daniil Medvedevet és Konstantin Kravchukot nevezte a párharc harmadik meccsére.

A mérkőzés szombaton 14 órakor kezdődik! Aki teheti, menjen ki a Kopaszi Gátra!

A pénteki történések megmutatták, mekkora segítség is a jó hangulat és a szurkolás, amire mostantól hatványozottan szükség lesz!

HAJRÁ MAGYAROK!

A hozzászólások le vannak zárva.