Davis Kupa 2017: Franciaország vagy Belgium lesz az idei győztes

Visszatér idén Európába a trófea, amiért szomszédos nemzetek szállnak majd harcba november 24-e és 26-a között.

Belgium bebizonyította, hogy két évvel ezelőtti döntős szereplésük nem csak egynyári fecske volt, ebben az évtizedben már a második döntőjüket fogják vívni. A Benelux országgal ellentétben a franciáknak már évek óta stabil és komplex válogatottjuk van, elég nagy merítési lehetőséggel, az ebből fakadó előnyt azonban még nem tudták győzelemre váltani. 2010 és 2014 után azonban most újra a nagy lehetőség kapujába kerültek.

Franciaország 3-1 Szerbia

A Yannick Noah vezette alakulat, az elmúlt évek során már nem először „kérte kölcsön” a Lille OSC labdarúgó klub stadionját, hogy Davis Kupa párharcot rendezhessenek meg benne. Az ideiglenes salakpályán viszonylag magabiztos győzelmet arattak a gallok a múlt hétvégén. Novak Djokovic és Viktor Troicki távollétében Dusan Lajovic és a magyar származású Györe László szerepelt Nenad Zimonjic csapatában. A párharc első meccsén Lajovic kihasználta Lucas Pouille ingadozó formáját és négyszettes győzelmet aratva juttatta előnyhöz a 2010-es győztes országot.

Ami azonban sikerült az egyiknek, az nem sikerült a másiknak: Jo-Wilfired Tsonga nem engedte borulni a papírformát a zentai Györe ellen. Majd másnap a várakozásoknak megfelelően a világklasszis Pierre-Hugues Herbert – Nicolas Mahut páros gond nélkül fordította meg a párharc állását. A pontot az i-re vasárnap aztán Tsonga tette fel, ám ő sem úszta meg szettvesztés nélkül Lajovic ellen. A szerb még a nyitójátszmát nyerte meg, utána azonban a francia teniszező dominálta a meccset és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy újabb Davis Kupa-döntőbe jusson országa.

Péntek

Pouille – D. Lajovic 1/6 6/3 6/7(7) 6/7(5)

J-W. Tsonga – Györe L. 7/6(2) 6/3 6/3

Szombat

P-H. Herbert/N. Mahut – N. Zimonjic/F. Krajinovic 6/1 6/2 6/3

Vasárnap

J-W. Tsonga – D. Lajovic 2/6 6/2 7/6(5) 6/2

Belgium 3-2 Ausztrália

A brüsszeli fedett salakon már jóval kiélezettebb csata zajlott a hétvégén. David Goffinék 1-2-es állásról fordították meg a párharcot a Lleyton Hewitt vezette ausztrálok ellen. A belgák legrangosabb teniszezője szerezte meg a vezetést a hazaiaknak még pénteken, de közel volt a dupla-szetthátrányhoz John Milmannel szemben. A nap másik párosításán is majdnem borult a papírforma, csak ott Nick Kyrgios volt az esélyes Steve Darcis ellenében. A belga közönség azonban kihozta a legjobbat kedvencükből: Kyrgios 1-2-es játszmahátrányból fordítva nyert csak. Másnap a párost, ahogyan azt várni lehetett a vendégek nyerték meg, így az utolsó napot ők várhatták egy meccsre a végső győzelemtől.

Vasárnap aztán következhetett a párharc lehető legerősebb párosítása Goffin és Kyrgios között. Az első szettet még az idei Cincinnati Masters döntőse nyerte meg, így az ausztrálok már csak kettő játszmára voltak a győzelemtől. Goffin ezt követően viszont rendesen összeszedte magát: a következő három játszmát 45 nyerővel, mindössze 14 hibával és csak egy elvesztett adogató játékkal abszolválta. Ez a remek teljesítmény a honfitársnak is kellő inspirációt nyújtott. A mindent eldöntő összecsapáson Darcis három szettben, magabiztosan diadalmaskodott Jordan Thompson felett.

Péntek

Goffin – J. Milman 6/7(4) 6/4 6/3 7/5

Darcis – N. Kyrgios 3/6 6/3 7/6(5) 1/6 2/6

Szombat

Bemelmans/A. De Greef – J. Peers/J. Thompson 3/6 4/6 0/6

Vasárnap

Goffin – N. Kyrgios 6/7(4) 6/4 6/4 6/4

Darcis – J. Thompson 6/4 7/5 6/2

Novemberben a franciák 10., a belgák első sikerükért fognak harcba szállni. Előbbiek lesznek majd hazai pályán.

A kiemelt kép forrása: daviscup.com és reuters.com

A hozzászólások le vannak zárva.