Európa nyerte az első Laver-Kupát

Véget ért Prágában Európa és a Világválogatott párharca, “hazai” siker született.

A Björn Borg vezette európai válogatott az első két napot követően jelentős előnyre tett szert John McEnroe világválogatottjával szemben. Szombat után 9-3-ra vezetett a “kékmezes” alakultat – Federer és Nadal párosának is köszönhetően – , ami így első ránézésre ledolgozhatatlan különbségnek tűnik, ám a Laver-kupának egyedi szabálya van: az első napon szerzett győzelem egy, a másodikon kettő, a harmadik napon szerzett győzelem három pontot ér. A pirosban játszó interkontinentális csapatnak így még volt esélye a győzelemre vasárnap. A párharc záró szakaszának nyitányán meg is tette John Isner és Jack Sock az ehhez szükséges lépéseket, két rövidítéssel záruló játszmában legyőzték Marin Cilicet és az abszolúte hazai pályán játszó Tomas Berdychet.

A 13 szerzett pontig tartó párharc Alexander Zverev és Sam Querrey összecsapásával folytatódott, ahol a fiatal német egyetlen egységnyi távolságra juttatta csapatát a végső sikertől. Nem volt tehát könnyű dolga ezután Isnernek, akinek a világelső Nadal ellen kellett életben tartania McEnroék reményeit. Az előjelek nem voltak túl kedvezőek az amerikai számára, mert 6 meccsből 6-ot elveszített karrierje során a Salakkirály ellen. Bár ez az esemény “csak” bemutató jellegű, jobb alkalomkor meg sem szakadhatott a hórihorgas tengerentúli rossz szériája: két szoros szettben, magabiztos adogatóként legyőzte a spanyolt.

Vigasztalni kellett Kyrgiost az utolsó meccs után
Kép forrása: foxsport.com.au

Az utolsó meccs előtt 12-9-re vezetett Európa, a szabályok miatt pedig a Világválogatott “lőtávolon belülre” került. Az ausztrál Nick Kyrgiosra és Roger Federerre hárult a teher, hogy lejátsszák a szinte mindent eldöntő összecsapást. Kiindulva a két teniszező játékstílusából és a találkozó tétjéből, számítani lehetett a látványos mérkőzésre. A sportemberek végül eleget is tettek a várakozásoknak. Kyrgios nyerte meg az első szettet, miután egyetlen egy break-labdáját ki tudta használni, miközben Federer öt kiharcolt fogadóelőnyből egyet sem tudott. A folytatásban viszont az elnyűhetetlen svájci kezébe vette a kezdeményezést, s igyekezett lehetővé tenni az egyenlítést. Az ehhez szükséges break-előnyt hamar ki is harcolta, ám szinte ugyanazzal a lendülettel el is tékozolta. A második szettről végül rövidítés döntött, ahol nagyjából hasonló forgatókönyv játszódott le, csak nem játékról játékra, hanem pontról pontra: Federer 6-3-as vezetéshez jutott, végül mégiscsak a negyedik szettlabdáját tudta értékesíteni.

Jöhetett a 10 nyert pontig tartó champions-tie-break, ami magát a döntőszettet jelentette. Kyrgios 5-2-re is vezetett, de a svájci ledolgozta hárompontos hátrányát és fej-fej mellett kezdtek el haladni a felek. 9-9-nél Federer nyerte meg a labdamenetet, így nem csak meccslabdához jutott, de egy pontra is került Európa a végső győzelemtől. A fiatal ausztrál adogatott, de nem bírta el a tét terhét, így Federer tehette fel az i-re a pontot.

Végeredmény: Európa 15-9 Világválogatott

Kép forrása: wikipedia.com

Ez volt tehát az első Laver-Kupa hajrája, azóta pedig már az is kiderült, hogy a jövő évi versenyt a Tengerentúlon, Chicagóban rendezik majd meg.

A kiemelt kép forrása: reuters.com

A hozzászólások le vannak zárva.