ATP beharangozó: Shanghai Masters

Következik a szezon utolsóelőtti 1000-es tornája.

Lerangosabb versenyével ér véget ezen a héten az ATP World Tour távol-keleti turnéja. A szezon ezen időszakában a legnagyobb kérdés az szokott lenni, kinek lesz a torna után nagyobb esélye kvalifikálnia magát az év végi Világbajnokságra. Dominic Thiem (5.), Grigor Dimitrov (6.) és Marin Cilic (4.) kimagasló teljesítménnyel és szerepléssel kiválthatja Londonra szóló jegyét, de a zsinórban két tornát nyerő David Goffin (8.) és a spanyol Pablo Carreno Busta (9.) esélyei sem csekélyek még. További kérdései a versenynek azok lehetnek még, hogy Rafael Nadal (1.) folytatja-e remek formáját, milyen lesz Roger Federer (2.) visszatérése, illetve hogyan fog teljesíteni a harmadik garantált londoni résztvevő, Alexander Zverev (3.)? Az viszont nem kérdés, hogy a címvédés elmarad, Andy Murray továbbra sem adott magáról jelet, tervez-e még valamit 2017-re, de a tavalyi döntős, Roberto Bautista Agut (9.) sincs már ott a mezőnyben: e cikk készülésekor kapott ki a fiatal dél-koreai, Hyeon Chung-tól az első fordulóban.

Kategória:ATP World Tour Masters 1000
Borítás:Kemény pálya
Díjazás:$8,092,625
Címvédő:Andy Murray

Felső ág

A világelső Nadal a fiatal amerikaival, Jared Donaldsonnal játszik a legjobb 32 között. Őt követheti egy nem olyan régi ismerős, Lucas Pouille, aki a múlt héten a pekingi 500-as versenyen majdnem megakadályozta abban a spanyolt, hogy bármiféle babér is teremhessen számára. Az első körben találkoztak és Pouille két mérkőzéslabdát is előnyös helyzetből bukott el. A legjobb 16 között a másik ellenfél-aspiráns az olasz Fabio Fognini. Grigor Dimitrovot (6.) sorsolták a világelső negyedébe. A bolgár teniszező egy szabadkártyás kínaival, vagy az amerikai Harrisonnal játszik kezdésként, utána pedig Sam Querrey (10.) következhet. Nadal és Dimitrov a múlt héten, Pekingben is megmérkőzött egymással az elődöntőben, ahol a spanyol diadalmaskodott három szettben, aztán pedig a tornát is megnyerte.

Tornagyőzelemmel érkezik Shanghaiba a világelső
Kép forrása: foxsportsasia.com

Marin Cilic és Pablo Carreno Busta került még a felső ágra. A horvát első ellenfele a brit Edmund, vagy a cseh Vesely lesz, ezután jó eséllyel a pekingi döntős, Nick Kyrgios (13.) következhet, nála viszont nem lehet kiszámítani, mikor van elegendő motivációja, így a fiatal ausztrál első körös ellenfele, Steve Johnson is könnyen összefuthat a US Open 2014-es bajnokával. Carreno Busta honfitársával, Albert Ramos-Vinolas-al találkozik a második körben. Ha nyer, lehetséges, hogy egy érdekes mérkőzés következhet számára, az első körben ugyanis lesz egy Adrian Mannarino-Kevin Anderson (11.) összecsapás is. A francia a múlt héten Cilicet is legyőzve jutott be a tokiói 500-as döntőjébe, a dél-afrikai meg ugyebár a US Open elődöntőjében győzte le, így akár annak a meccsnek a visszavágója is létrejöhet.

Alsó ág

Federer vagy az ausztrál Jordan Thompson vagy az elmúlt hónapokban remeklő argentin, Diego Schwartzman ellen kezdi meg szereplését Shanghaiban. Ezután Jack Sock (14.), Alex Dolgopolov vagy Feliciano Lopez lehet a következő ellenfél. A kortalannak tűnő svájci negyedébe a két hét alatt két tornagyőzelmet besöprő David Goffnt sorsolták, aki ezen a versenyen is eljuthat minimum a legjobb 8-ig.

Federer már a múlt héten megérkezett a torna helyszínére
Kép forrása: atpworldtour.com

Alexander Zverev-re már rögösebb út várhat. A fiatal német a nyolcaddöntőben – ha eljut odáig – szinte garantált, hogy kellemetlen ellenfelet kap. Juan Martin Del Potro (16.) egyre gyakrabban adja önmagát mostanság, de az elmúlt hetekben Andrey Rublev és Damir Dzumhur is jó formának örvendhet. Egy negyeddel feljebb még kiegyenlítettebb lehet a mezőny, ide került Thiem, az osztrák teljesítménye viszont idén is a szezon végére gyengült. Ezt használhatja ki a nyár felfedezettje, a kanadai tinédzser, Denis Shapovalov, aki szabadkártyásként van ott a főtáblán, vagy az amerikai John Isner (12.)

Várható negyeddöntők

Nadal (1.) – Dimitrov (6.)

Cilic (4.) – Carreno Busta (7.) / Anderson (11.)

Zverev (3.) / J. M. Del Potro (16.) – D. Thiem (5.) / J. Isner (12.) / D. Shapovalov

Federer (2.) – D. Goffin (8.)

A kiemelt kép forrása: tennistorus.com

A hozzászólások le vannak zárva.