„Azt hiszem mindenemet ott hagytam a pályán”

A svájci péntek este nagyszerű momentuma volt a magyar tenisznek. Már az remek hírként szolgált, hogy Fucsovics Márton főtáblára került a bázeli ATP 500-as fedett pályás tornán. Még remekebb volt az, hogy eljutott a negyeddöntőig, ám a történet nem itt ért véget, szerencsére…

Nagyon nagy dolog volt látni, ahogyan egy honfitársunk egy olyan kaliberű teniszező ellen veszi fel teljes mértékben a versenyt, mint a korábbi US Open-bajnok, Marin Cilic. Sokan talán még most sem találnak szavakat, tegye meg ezért helyettünk maga a főszereplő, Fucsovics Márton:

„Hogy mi az első, amit most érzek ennek a meccsnek a kapcsán? Az, hogy fáradt vagyok… Meg persze büszke, hogy életem első top tízes – ami egyből top ötös volt – ellenfelével szemben ilyen meccset játszottam, ilyen teniszt tudtam bemutatni. És van egy kis hiányérzet bennem, mert volt olyan szituáció is, amikor két labdára voltam a győzelemtől, az elődöntőtől.

A második szettől kezdve gyakorlatilag telt ház volt, a közönség pedig nekem szurkolt. Sok erőt adott, és nem adtam fel, amikor a második szettben kétszer, majd a harmadikban kettős brékhátrányba kerültem. Edzőm, Sávolt Attila azért dicsért meg a leginkább, hogy a második és harmadik szettben háromszor, illetve kétszer vettem el a kétszáz felett szerváló Cilic adogatását. Ő mondta azt, hogy látta a horvát arcán a pánikot, hogy esetleg kikaphat. Nem ismernek még annyira a topjátékosok, de tudják rólam, egy-egy nagy skalpra azért képes vagyok. Azt hiszem mindenemet ott hagytam a pályán, a közönség űzött-hajtott, a végén pedig felállva megtapsoltak. Sosem volt még ilyenben részem, őszintén mondom, hogy majdnem elsírtam magam.

Mindenki gratulál, a biztonsági őröktől kezdve a riválisokon át az éppen most velem szembe jövő Jonas Björkmanig, Cilic edzőjéig. Nagyon sok erőt ad a folytatáshoz ez a verseny, ez a meccs.

Nagyon örülök, hogy ennyire beérett a munka, amit Sávolt Attilával végeztem el. Remek párost alkotunk, sokat köszönhetek neki. Amikor korholni kell, akkor korhol, ha dicsérni, akkor dicsér. És bár most kikaptam, talán nem kapok a fejemre.

Elképzelhető, hogy az idén már nem versenyzek, a ranglistám nem nagyon fog változni, ott leszek az Australian Open főtábláján, a következő cél a jövő évi első Grand Slam-verseny.

Köszönöm a szurkolást, eljutott hozzám az otthoniak szeretete.”

(via)

Nem lett volna földről elrugaszkodó állítás, ha azt mondja valaki, szerencsés volt a nyíregyházi teniszező azzal, hogy mindössze három játékot követően már a győzelemnek örülhetett a Leonardo Mayer elleni nyolcaddöntőben. Pénteken azonban rászolgált negyeddöntős szereplésének létjogosultságára. Wimbledon idei döntősével (aki nem mellesleg a torna címvédője is) szemben egyenrangú ellenfélnek bizonyult, mi több, egyes pillanataiban a meccsnek pont, hogy Marci volt az, aki felülkerekedett a másikon. Pedig legtöbben az ő helyzetében összeroppantak volna egy olyan első szettet követően, amilyet ezen a találkozón játszottak. A nyíregyházi fiatalember azonban egy cseppet sem adta fel, ahogyan nyilatkozta, kiélvezte minden pillanatát a lehetőségnek. Visszajött a második szett break-hátrányából, majd a hajrában kiegyenlített. A döntőszettbeli küzdelme pedig ezen is túltett, pláne, hogy később két pontra is volt a győzelemtől.

Az „evés közben jön meg az étvágy” közhely e meccs kapcsán megállja a helyét, teljesen megérthető, hogy Marci sajnálja, hogy mégsem nyert. Így is káprázatos szereplés volt ez, s reméljük a péntek este látottak egy nagyszerű út kezdetét jelentették! CSAK ÍGY TOVÁBB 2018-BAN IS!!!!!!

Federer is pályára lépett ezen a napon
Kép forrása: eurosport.fr

Marin Cilic (2.) ellenfele nem mellesleg Juan Martin Del Potro (4.) lesz az elődöntőben. A múlt héten Stockholmban címet védő argentin három szettben győzte le a spanyol Roberto Bautista Agut-ot (6.).

Szokatlan módon ebben a cikkben még maga Roger Federer (1.) is mellékesen kerül megemlítésre. Az abszolút hazai pályán játszó örökifjúnak meggyűlt a baja a trükkösen játszó Adrian Mannarino-val. A balkezes francia megnyerte az első szettet, ami után ugyan Federer nagyon simán kiegyenlített, de a döntőjátszma közepén két labdája is volt a break-előnyhöz. Mannarino azonban kihagyta a lehetőségeit, s végül ez volt a meccs meghatározó pillanata: Federer nyert meg minden hátralevő játékot és nyert. Az elődöntőben a Jack Sock-ot (5.) kiejtő David Goffin-nel (3.) mérkőzik meg.

Eredmények

M. CILIC – FUCSOVICS MÁRTON 7/6(3) 5/7 7/6(4)

Federer – A. Mannarino 4/6 6/1 6/3

J. M. Del Potro – R. Bautista Agut 6/2 2/6 6/4

D. Goffin – J. Sock 7/6(6) 6/3

A kiemelt kép forrása: facebook.com/fucsovics

A hozzászólások le vannak zárva.