Garantált az új Masters-bajnok Párizsban

Két amerikai, egy francia és egy szerb – bármelyikük is ér fel a csúcsra, karrierjük eddigi legnagyobb sikere lesz, egyiküknek pedig szinte az utolsó…

A szezon ezen szakasza legtöbbször arról szól, hogy egyesek idényvégi fáradtságtól szenvedve relatíve gyengén teljesítenek az ekkor versenyeknek teret adó európai fedett pályákon, mások pedig elképesztő hajrába kezdenek. Akkora hajrába, hogy még a szezonzáró ATP Finals-ra is kvalifikálhatják magukat.

Felső ág

John Isner (jobbra) elütötte Londontól Juan Martin Del Potro-t az “óriások csatájában”.
Kép forrása: sportskeeda.com

Ilyen helyzetben volt Juan Martin Del Potro (13.) is. Az argentin óriás a US Open elődöntőtől kezdve remek eredményeket ért el: Shanghaiban (1000) elődöntőzött, Stockholmban (250) megvédte címét, Bázelben (500) pedig döntőzött. Ősszel csak Federer, Nadal és Dimitrov verte meg. E szereplés következménye pedig az lett, hogy egy Párizsi tornagyőzelem esetén kiválthatta volna Londonra szóló jegyét. A negyeddöntőben a tavalyi finalista, John Isner (9.) volt az ellenfele. A még magasabb amerikainak is megnőtt az esélye arra, hogy ott lehessen az ATP Finals-on, miután a top 8-hoz közelebb álló versenyzők messze nem érték el a kvalifikációhoz szükséges teljesítményt. A két nagytermetű teniszező tehát nagyon fontos mérkőzést játszott.

A világranglista 77. Filip Krajinovic is ott van az elődöntőben
Kép forrása: tennisnow.com

Jó adogatókról és gyors borításról lévén szó, megvolt az esély arra, hogy nüánszok döntsenek a mérkőzésről. Az első szettben egyetlen egy break-labda volt, amit még Isner harcolt ki. Jobb időpontban ezt nem is tehette meg, ugyanis Del Potro a játszmában maradásért adogatott, sikertelenül. A második szettben is hasonló forgatókönyv volt, de az ezúttal egy rövidítést is tartogatott magában. A tizenharmadik játékban is az aktuális fogadó első, s végül egyetlen lehetősége döntötte el a végkimenetelt, ez végül Del Potro volt. „Tandil tornya” Isner kettős hibájának köszönhetően egyenlített ki. A döntőjátszmára azonban a 2009-es US Open-bajnok elkészült az erejével, a szett elején csípőfájdalmak is gyötörték, abban a periódusban pedig Isner el is tudta venni a szerváját. Az argentin hamar megkapta a fájdalomcsillapítót, az azonban nem segítette abban, hogy ledolgozza hátrányát. Az amerikai megtartotta előnyét, majd kiszerválta a meccset is. Győzelmével megmaradt az esélye a londoni szereplésre, míg Del Potro lemondhatott ezzel ugyanerről.

Isnernek nem kell mást tennie most már, csak megnyerni a tornát (különben a spanyol Carreno Busta lesz a nyolcadik kijutó). Az elődöntőben a szerb Filip Krajinovic lesz az ellenfele, aki a selejtezőből úgy jutott el ilyen messze, hogy Rafael Nadal (1.) visszalépett a párizsi negyeddöntőtől. A délszláv teniszező ezt megelőzően pedig Sam Querrey-t (10.), majd Carreno Bustát (8.) legyőző Nicolas Mahut-t ejtette ki.

Alsó ág

Cilic sem bírt a veterán franciával
Kép forrása: eurosport.fr

Az alsó ágon nem mindennapi sztori íródik. Julien Benneteau, a franciák veteránja utolsó szereplését tölti a Bercy-csarnokban. A 35 éves trükkös teniszező minden kétséget kizáróan kapta meg a szabad-kártyát a rendezőktől, ezt pedig eddig ő bőségesen meghálálja. Ki lehet jelenteni, karrierje utolsó nagy menetelésében van most, amit a hét elején még az idei év egyik felfedezettjének, Denis Shapovalovnak a kiejtésével kezdett. A kanadai tinédzsert Jo-Wilfried Tsonga (11.) követte, akinek a torna kezdetén szintén megvolt az esélye arra, hogy ott legyen Londonban. Álmait jogosan dédelgethette a honfitársa ellen lejátszott meccs alatt is, hiszen amellett, hogy szett- és break-előnyben volt, még a meccsért is adogathatott. Benneteau innen állt talpra, s jutott tovább. Aztán a belga David Goffint (7.) még könnyebben búcsúztatta (6/3 6/3) a legjobb 16 között. A lajstrom pedig ezzel sem ért véget! Pénteken a negyeddöntőben Marin Cilic-el (3.) játszott, aki szintén remekül teljesít az ősszel. Az első szettben break-előnybe is került a horvát teniszező, szett-előnyhöz mégis Benneteau jutott, miután sikerült fordítania. A második játékrészben egy korai break-váltást követően úton voltak a felek egy rövidítés felé, Cilic keze azonban a legrosszabkor megremegett, mikor a meccsben maradás volt a tét. Bennteau kihasználta második meccslabdáját és megnyerte egyéni karrierje második Masters-negyeddöntőjét.

Első (s valószínűleg utolsó) ilyen rangos meccsét az amerikai Jack Sock (16.) ellen fogja játszani. Sock a negyeddöntőben Fernando Verdasco menetelésének vetett véget, a spanyol ugyanis Kevin Andersont (12.), majd Dominic Thiem-et (5.) is kiejtette. Jól kezdődött a mostani mérkőzése is, de a tie-breakben megnyert első szett után Sock magabiztosan fordított.

Eredmények

Krajinovic (Q) – R. Nadal (1.) NADAL VISSZALÉPETT

J. Isner (9.) – J. M. Del Potro (13.) 6/4 6/7(5) 6/4

Benneteau (WC) – M. Cilic (3.) 7/6(5) 7/5

Sock (16.) – F. Verdasco 6/7(3) 6/2 6/3

Nem most fordul elő a Párizs Mastersen, hogy a hajrára ennyire foghíjas lett a mezőny. 2012-ben lehetett tapasztalni ehhez hasonlót, mikor a lengyel Jerzy Janowicz a selejtezőből indulva jutott el a legjobb 4-ig, a francia Michael Llodra szabad-kártyásként, Gilles Simon pedig messze az elittől menetelt francia fővárosban. Akkor a negyedik versenyző David Ferrer volt, stabil top 10-esként pedig érvényesítette a papírformát, és a négy elődöntős közül ő lett az, aki megnyerte karrierje első Masters-tornáját. 2017-ben hasonló szituáció áll fent, de teljesen más szereplőkkel.

S hogy lehetséges az, hogy megint ezen a tornán ilyen érdekes a véghajrá? A legkézenfekvőbb válasz az lehet, hogy a szezon ezen részére a legtöbben elfáradnak, emiatt pedig nagyon megnő az esély a meglepő eredményekre.

A kiemelt kép forrása: eurosport.fr

A hozzászólások le vannak zárva.