Jack Sock két legyet ütött egy csapásra

A 25 éves amerikai megnyerte élete első Masters-tornáját Párizsban, és ezzel életében először ott lesz az év végi ATP Finals-on, Londonban.

Ennek a hétnek és a Párizsi fedett pályás Masters-tornának a legelején Jack Sock (16.) az éves világranglista 24. helyén állt, s talán nem is tudhatott arról, hogy megvolt még az esélye arra, hogy kijusson a londoni évadzáró versenyre. Márpedig megvolt, csak nagyon kicsi. Számos teniszezőt érezhettünk sokkal esélyesebbnek az utolsó kvalifikációs hely(ek) megszerzésére, már csak az aktuális forma alapján is. A 25 éves amerikainak akkora mennyiségű eredményre és történésre volt szüksége, hogy csak abban bízhatott, talán majd a csillagok állása hozza el elérhető közelségbe a Londonra való kvalifikációt.

A Párizs Masters idei döntősei
Kép forrása: news.com.au

Ez végül meg is történt: Tsonga, Kevin Anderson, Querrey, Del Potro és Carreno Busta sem tudta hozni az ehhez szükséges teljesítményt. Az elődöntőkre az a helyzet állt fent, hogy Sock és John Isner (9.) is két győzelemre volt a brit fővárosra szóló jegyet jelentő tornagyőzelemtől. A honfitársak ráadásul minden eddigi legnagyobb sikereiért (mindkét teniszező esetében elmondható ez), egymás ellen szállhattak volna harcba. Ebbe a spekulációba rontott bele Filip Krajinovic, aki a selejtezőtől kezdte a Párizs Masterst, s eljutott egészen a legjobb 4-ig. A szerb viszont világranglista 77-dikként legyőzte Isnert három szettben (6/4 6/7(2) 7/6(5)). Sock reményei azonban életben maradtak, ugyanis két szettben vetett véget a visszavonuláshoz közel álló francia veterán, Julien Benneteau meseszerű menetelésének (7/5 6/2).

Így alakult ki a valaha volt egyik legabszurdabb párosítás, ami egy Masters-tornán kialakulhat. A kisebb nyomás a szerben lehetett, hiszen az ő szeme előtt csak az lebeghetett, hogy ilyen rangos versenyen még sohasem döntőzött, az nem, hogy győzelem esetén egy még patinásabb tornán való részvételhez nyer jogot. Utóbbival Sock-nak már meg kellett birkóznia, ez pedig az első szettben meg is látszódott rajta. Bár azt szoros csatában bukta el, a játékrész közepén egyszer már break-hátrányba került, abból pedig még fel tudott állni.

A második játszmában azonban Krajinovic hamar alárendelt szerepbe került. Kétszer is elvesztette az adogatását, amiből ugyan egyet visszavett, de Sock egyenlítéséhez fikarcnyi kétség nem fért. A döntőszett kiharcolása komfortzónába hozta az amerikait, amiből aztán a szerb ki sem tudta zökkenteni. Mi több, Krajinovic még gyengébben adogatott a harmadik szettben. Sock háromszor is breakelte és az amerikai 1 óra 58 percnyi játék alatt aratta karrierje eddigi legnagyobb sikerét.

Végeredmény: J. Sock (16.) – F. Krajiniovic (Q) 5/7 6/4 6/1

Nadal, Federer, Cilic, Dimitrov, A. Zverev, Thiem és Goffin mellé sorakozhat fel az amerikai
Kép forrása: atpworldtour.com

Sock győzelmével teljessé vált tehát a londoni ATP Finals mezőnye, köszönhetően annak, hogy a 25 éves teniszező pont az utolsó kvalifikációs helyet, a 9. pozíciót foglalja el a csak erre az évre szóló ATP-ranglistán (Stan Wawrinka bár 7., de ő már nyáron befejezte a szezont). 110 ponttal előzi meg a mögé kerülő Pablo Carreno Bustát. Érdekesség egyébként, hogy a spanyol egy Masters-elődöntővel (Indian Wells), egy Roland Garros-negyeddöntővel és egy US Open-elődöntővel sem tudta biztosítani helyét. Az amerikai a Grand Slam-eken jóval gyengébben teljesített, csak az Australian Openen tudott egynél több meccset nyerni. Viszont ezzel a párizsi sikerrel együtt három tornát nyert Carreno Busta kettőjével szemben, továbbá a szintúgy Indian Wells-i elődöntő mellé egy miami negyeddöntőt is fel tud mutatni idénről.

Lám, milyen érdekes az élet…

A kiemelt kép forrása: eurosport.com

A hozzászólások le vannak zárva.