Jön az első NextGen ATP Finals – rendhagyó szabályokkal!

Keddtől a férfi mezőny legjobb 21 év alatti teniszezői mérettetnek meg Milánóban.

Még 2016-ban vált hivatalossá, hogy ettől az évtől kezdve az ATP az U21-es korosztály számára is szervez egy évadzáró, fedett pályás tornát Milánóban, pontosan olyan lebonyolításban, ahogyan a szezon legjobb 8 teniszezője szokott megmérettetni. „A fiatalok VB-je” azonban mégis kap egy sajátos jelleget, két okból is. Az egyik az, hogy az éves korosztályos ranglistáról csak az első 7 helyezett vehet részt alanyi jogon, a maradék egy versenyzőt pedig a rendező ország – jelen esetben Olaszország – delegálja, szabad-kártyát adva az illetőnek.

A másik tényező már sokkal érdekesebb! Régóta közbeszéd témája a teniszben az, hogy változtatások léphetnek majd egyszer érvénybe, ami a meccsek lebonyolítását illeti. A különböző nemzetközi szövetségek ugyanis szeretnék még eladhatóbbá tenni a sportágat, ehhez pedig azt vélik elsődleges lépésnek, ha kiszámíthatóbbá válik a mérkőzések hossza. Nos, ezen ambíciók ezen a tornán fognak élesben debütálni. Tehát, a jól megszokottól eltérő szabályok alapján fognak zajlani a mérkőzések:

  • 3 nyert szettig tartanak
  • 4 játékot kell megnyerni egy szetthez (3/3-nál tie-break van)
  • 40-40-es állásnál döntő pont következik, a fogadó választ oldal ekkor
  • Hálót érő adogatás esetén a labdamenet folytatódik
  • Visszaszámláló óra biztosítja a 25 másodperces szabály betartását két labdamenet között
  • A mérkőzés 5 perccel azután veszi kezdetét, ahogy a másodjára pályára belépő fél megérkezik
  • Mindössze egy orvosi szünet kérhető ki egy mérkőzés alatt
  • Az edzők beszélhetnek játékosaikhoz (persze nem akárhányszor)
  • A nézők szabadon mászkálhatnak a labdamenetek alatt is, KIVÉVE AZ ALAPVONALI TRIBÜNÖKNÉL

  • Mindezek mellett pedig az is újítást jelent majd, hogy NEM LESZNEK VONALBÍRÓK A PÁLYÁN. Csak a székbíró és a challange fog dönteni a kétes szituációkban.

A mezőny

Mint szóba került, a torna mezőnyét az alapján állította össze az ATP, hogy ebben az évben külön nyilvántartotta azon versenyzők eredményeit is, akik ezt a szezon úgy kezdték el, hogy nem múltak el 21 évesek. Ennek a ranglistának az első 7 helyezettje kvalifikálhatta magát a milánói tornára. A NextGen játékosok közül Alexander Zverev volt messze a legeredményesebb. A német már nyár végén bebiztosította részvételét, de mivel ugyanezt véghez vitte az ATP Finals-ért folyó versenyben is, várható volt, hogy inkább Londonban lép pályára majd Federer és/vagy Nadal ellen, kortársai helyett. Így végül a 8. helyezett orosz Daniil Medvedev is ott lesz a milánói eseményen. A mezőny résztvevői közül Andrey Rublev és Denis Shapovalov lehetnek a legismertebbek. Az orosz (előbbi) az idei US Openen egészen a negyeddöntőig jutott el, míg a kanadai ugyanezen a tornán egy körrel kevesebbet játszott, viszont néhány héttel előtte Montrealban szetthátrányból fordítva győzte le Rafael Nadalt. Rublev és Medvedev nem mellesleg idén Magyarországon is járt, mikor Davis Kupa-válogatottunk kiharcolta a Világcsoportba való feljutást. Azt a számunkra csodálatos hétvégét egy másik mostani résztvevő is Budapesten töltötte: Karen Khachanov. Rajtuk kívül még az amerikai Jared Donaldson és a horvát Borna Coric is ott lesz a mezőnyben. A szabadkártyát pedig egy bizonyos Gianluigi Quinzi kapta meg, aki még 2013-ban junior egyesben lett wimbledoni bajnok, a szintén résztvevő, dél-koreai Hyeon Chungot legyőzve a döntőben. Érdekesség, hogy most is össze fog csapni a két fiatal, ugyanis egy csoportba kerültek.

A csoportok

A csoport

 KorATP-rangsor

NextGen-rangsor

Andrey Rublev

20

35.

2.

Dennis Shapovalov

18

49.

4.

Hyeon Chung

21

55.

7.

Gianluigi Quinzi

21

294.

56.

B csoport

 

Kor

ATP-rangsorNextGen-rangsor
Karen Khachanov

21

44.

3.

Borna Coric

20

51.

5.

Jared Donaldson

21

54.

6.

Daniil Medvedev

21

63.

8.

Innentől kezdve a lebonyolítás már a megszokott. Egy győzelem 2 pontot ér, pontegyenlőség esetén a szettarány, majd a játékarány dönt. A csoportokból az első két helyezett bejut az elődöntőbe, ahol a csoportgyőztesek a másik négyes második helyezettjével mérkőznek meg.

Világranglista-pontokat ezen a tornán nem osztanak ki, viszont az 1 275 000 dolláros összdíjazás is kellő motivációt adhat majd az ifjoncoknak.

A kiemelt kép forrása: nextgenatpfinals.com

A hozzászólások le vannak zárva.