NextGen ATP Finals: Chung, Medvedev, Coric és Rublev jutott az elődöntőbe

Megfeleződött a Milánóban zajló „U21-es VB” mezőnye.

Újfajta torna, újfajta szabályokkal – ezen a héten rendezik az első NextGen ATP Finals-t Olaszország egyik legnagyobb városában, Milánóban, fedett pályán. A versenyen a szezon hét legfeljebb 21 éves legjobb teniszezője vesz részt plusz egy hasonlóan fiatal hazai versenyző szabad-kártyásként. A tornát a hagyományos „világbajnokság” mintájára hozta létre az ATP World Tour: a résztvevőket kiemelési sorrend alapján 2×4-es csoportokba sorsolták, amikből az adott első két helyezett jut be a legjobb 4 közé. Ott a kvartettek nyertesei a másik négyes második helyezettjeivel mérkőznek meg a döntőbe jutásért.

További tudnivalók a tornáról és a mezőnyről itt.

A meccsek lebonyolításában azonban ez a torna eltér az a mintát adó eseménytől. A jövő sztárjainak kikiáltott versenyzők 3 nyert szettig harcolnak egymás ellen, egy szetthez azonban 4 játékot kell nyerni. Egy game-n belül pedig nem érvényes az ún. „előnyszabály”, azaz egyenlő állásnál mindent eldöntő pontot játszanak a felek, a fogadó oldalválasztásával. Ezeken kívül az érvényes necces adogatás, a páros folyosó nélküli pálya, az órával és a vonalbírók hiánya jelenthet meghökkentő újdonságot. Utóbbi azt jelenti pontosabban, hogy kétes szituációkban csak a székbíró és/vagy a sólyomszem, senki más.

A csoportkör eredményei

„A” csoport

Ebbe a kalapba került a mezőny két azon tagja, akik a legnagyobb eredményt érték el a Grand Slam-tornákon idén. Andrey Rublev (1.) a negyeddöntőig menetelt a US Openen, Denis Shapovalov (3.) pedig ugyanitt egy körrel hamarabb búcsúzott, ám a kanadai olyat mondhat el magáról, amit az orosz még nem: legyőzte Rafael Nadalt. Ilyen eredmények után joggal várhatta az ember, hogy ők ketten jutnak tovább a csoportból, ám a dél-koreai Hyeon Chung (6.) lett végül a nevető harmadik. Megnyerte mind a három meccsét, Shapovalov és Rublev pedig pont az utolsó fordulóban mérkőzött meg egymással a második helyért. Az elődöntőbe végül az orosz jutott be, miután döntőszett-tie-break-ben diadalmaskodott. A csoport negyedig tagja a szabad-kártyás olasz, Gianluigi Quinzi (8.) volt, aki top 200-on kívüliként nem tudott csodát tenni, csak megizzasztani tudta vetélytársait.

Hyeon Chung nyerte az “A” csoportot
Kép forrása: planetsportnews.com

November 7.ChungShapovalov1/4 4/3(5) 4/3(4) 4/1
RublevQuinzi1/4 4/0 4/3(3) 0/4 4/3(3)
November 8.ChungRublev4/0 4/1 4/3(1)
ShapovalovQuinzi4/1 4/1 3/4(5) 4/3(5)
November 9.ChungQuinzi1/4 4/1 4/2 3/4(6) 4/3(3)
RublevShapovalov4/1 3/4(8) 4/3(2) 0/4 4/3(3)

„B” csoport

A másik kvartettben a horvát Borna Coric (4.) lett az, aki hibátlan teljesítménnyel abszolválta a csoportot. Nem sokon múlott azonban, hogy „becsússzon” neki is egy vereség. A harmadik fordulóban biztos továbbjutóként lépett pályára az elődöntőéért még akkor harcban lévő Karen Khachanov (2.) ellen. A Roland Garroson idén nyolcaddöntőző orosz megnyerte az első két szettet, azt követően viszont mindössze négy játékot tudott megnyerni a még lejátszott tizenkettőből. Coric mellett Khachanov honfitársa, Daniil Medvedev (7.) jutott még tovább, aki egyben másik legyőzője is volt a héten. Végül ez is döntött a továbbjutók kilétéről. A kvartett „pofozógépe” az amerikai Jared Donaldson (5.) volt, aki még a jóval alacsonyabb világranglistás helyezésű Quinzinél is kevesebb ellenállást fejtett ki ellenfeleivel szemben: mindössze egy szettet tudott nyerni a három meccs alatt.

Borna Coric nyerte a “B” csoportot
Kép forrása: nextgenatpfinals.com

November 7.MedvedevKhachanov2/4 4/3(6) 4/3(3) 4/2
CoricDonaldson4/3(2) 4/1 4/3(5)
November 8.KhachanovDonaldson4/1 4/3(3) 4/2
CoricMedvedev4/3(5) 2/4 4/1 4/2
November 9.MedvedevDonaldson3/4(3) 4/2 4/3(1) 4/0
CoricKhachanov3/4(3) 2/4 4/2 4/0 4/2

A pénteki elődöntőkben Coric-Rublev és Chung-Medvedev mérkőzéseket rendeznek. A torna pedig szombaton ér véget a bronzmérkőzéssel, majd a fináléval.

A kiemelt kép forrása: thetimes.co.uk

A hozzászólások le vannak zárva.