Grigor Dimitrov a 2017-es ATP Finals bajnoka!

A bolgár teniszező élvezetes meccsen, három szettben győzte le David Goffint a döntőben

Vasárnap este elérkezett az ATP World Tour 2017-es szezonjának utolsó meccse, az ATP Finals döntője. Váratlan párosítás alakult ki, Grigor Dimitrov (6.) és David Goffin (7.) helyett ugyanis a legtöbben Roger Federert és Rafael Nadalt várták a végső összecsapásra. A spanyol világelső első veresége után – amit pont Goffintől szenvedett el – sérülés miatt visszalépett, a svájci veterán pedig inkább fejben fáradt el a szezonzáró tornára. A két klasszis árnyékában a bolgár és a belga férkőzött oda egy nagy siker kapujába. Dimitrov hibátlan volt egész héten, Goffin pedig Nadal skalpja mellett a Federerét is begyűjtötte (az övét az elődöntőben), így az ő döntős szereplését se lehetett megkérdőjelezni.

Azt lehetett várni a vasárnapi találkozótól, hogy Dimitrov fog irányítani, Goffin pedig jó lábmunkájára támaszkodva próbálja majd kompenzálni a bolgár nyomását. Ehhez képest a belga hiper-agresszívan kezdte el a meccset és break-előnyt harcolt ki az elején és hirtelen okafogyottá vált is felemlegetni azt a 6/0 6/2-es Dimitrov-győzelemmel záruló keddi csoportmeccset. 4/3-as Goffin-vezetésnél és szervánál azonban a bolgár kiegyenlítette (újra) a break-arányt és gyakorlatilag ekkor érkezett meg a mérkőzésre. Sőt, ezt követően elkezdett felülkerekedni a belgán, ez pedig a rövidítés kapujában, egy maratoni játékot követően hozta meg az eredményét. Dimitrov fogadóként nyerte meg az első szettet, ötödik (!) lehetőségét kihasználva.

Dimitrov pontosan egy óra alatt nyerte meg az első szettet
Kép forrása: twitter.com/WeAreTennis

Goffin azonban ugyanolyan hozzáállásról tett tanúbizonyságot szett-hátránya alatt, mint a Federer elleni elődöntőben: fej lehajt, menni tovább előre! A második játszma első felében mind a ketten magabiztosan adogattak, öt game után azonban következhettek a markáns események. Dimitrov 3/2-re vezetett, mikor volt sansza elvenni Goffin szerváját, a bolgár azonban nem tudott élni a kínálkozó lehetőséggel. Ez pedig megbosszulta önmagát a következő játékban, melytől kezdve a belga újra elengedett kezekkel kezdett el játszani, s ő képes volt fogadóként játékot nyerni. Goffin pedig nem tékozolta el előnyét, 93 százalékos hatékonyságú első szervájának is köszönhetően egyenlített ki.

Goffin két és fél szetten keresztül felszabadultan és rendkívül agresszíven tudott játszani
Kép forrása: twitter.com/BBCSport

A belga lendülete nem hagyott alább a döntőszett kezdetére, Dimitrov rögtön az első játékban négy (!) break-labda hárítására kényszerült, de ezt a kemény akadályt sikerrel vette a bolgár. Abból a küzdelemből pedig nagy erőt tudott meríteni és átbillent a mérleg nyelve az ő oldalára. Goffin intenzív teniszét hathatós kontraütéseivel és rendkívül kevés hibájával zabolázta meg. Emellett Goffin is fokozatosan veszítette el a kontrollt az események felett. Dimitrov ki tudta harcolni a break-előnyt ellenfelével ellentétben, s olyan pozícióba került, melyből lezárhatta a mérkőzést. Sansza volt arra is, hogy dupla-előnnyel nyerje meg a döntőszettet, Goffin viszont semmi-40-ről fordította meg azt a játékot, melyen a meccsben maradásért szervált. A három mérkőzéslabda hárításával azonban nem tudott felülkerekedni a bolgáron, aki, bár egy kicsit feszült volt a következő játékban, befejezte a találkozót pontosan kettő és félórányi tenisz után.

Végeredmény: Dimitrov – Goffin 7/5 4/6 6/3

Ez valami új kezdete? – A válasz kiderül(het) 2018-ban
Kép forrása: twitter.com/BBCSport

Kétség sem fért eddig sem ahhoz, hogy Dimitrovnak ez volt legjobb szezonja. Az évtized egyik legemlékezetesebb meccsén majdnem megverte Rafael Nadalt az Australian Open elődöntőjében, majd az év második felében megnyerte karrierje első Masters-tornáját Cincinnatiban. A slusszpoént azonban őszre tartogatta, mikor jóformán csak az akkor már világelső Nadal tudta megverni, év végi kiegyensúlyozott teljesítményét pedig egy 100 százalékos ATP Finals debütálással koronázta meg.

Nem lehet eltekinteni attól, hogy hónapok óta nem teljes az élmezőny, és minden történést ennek tükrében érdemes mérlegelni. Azt azonban el lehet könyvelni, hogy ez a bolgár srác úgy várhatja majd vissza Djokovicot, Murrayt és Wawrinkát 2018-ra, hogy van már a háta mögött egy hathatós siker, amiből kellő inspirációt meríthet és elindulhat azon az úton, amit néhány éve a sajtó jósolt neki…

…és úgy tűnik, hogy már nem baby-Federerként, nem egy bájgúnár kópéként, nem reklámarcként, hanem egy minden áron nyerni akaró harcosként, a tenisz egy lehetséges új individuumaként…

Goffinnek pedig a jövő hét pénteken kezdődő francia-belga Davis Kupa döntőre adhat sok erőt ez a hét, még akkor is, ha pechére úgy sem nyerte meg ezt a tornát, hogy a finálé előtt Federert és Nadalt is legyőzte…

A kiemelt kép forrása: twitter.com/TheSportsman

A hozzászólások le vannak zárva.