Szezonsumma 2017: Mint ha egy tündérmesében lettünk volna

Roger Federer végső győzelmével zárult a 2017-es Australian Open. A svájci a másik klasszist, a spanyol Rafael Nadalt verte öt szettben a döntőben. Ezt ki gondolta volna? Na de most tekintsünk erre a két hétre vissza! 

Federer egy négy szettes győzelemmel tért vissza hosszú sérülését követően
Kép forrása: dailymirror.co.uk

A tábla tetején Andy Murray két szoros szett, majd egy simát követően megkezdte menetelését pályafutása első Australian Open győzelme felé. Az alsó ágon pedig Novak Djokovic most a dohai thrillernél, már simábban legyőzte a spanyol Fernando Verdascot. A nagy publikum persze azt figyelte mire megy majd a sérülésből felépülő Roger Federer és Rafael Nadal. Értük sem kellett aggódni, hiszen a svájci szettet veszítve, de legyőzte Melzert. A spanyol pedig három szettben kiejtette Florian Mayert a további versenyből. Az első fordulóban nagyobb meglepetés nem történt, bár tegyük hozzá Stan Wawrinka, Kei Nishikori, Marin Cilic is rendesen megizzadt a győzelemért, Ivo Karlovic pedig igazi gladiátor csatát nyert döntő szett 22/20-ra Horacio Zeballossal szemben.

Istominé volt az első komoly szenzáció az idei Australian Openen
Kép forrása: marketwatch.com

A torna első igen nagy szenzációja már a legjobb 64 között megérkezett. Akkor még nem tudtuk, hogy lesz több is, itt viszont Denis Istomin jött, látott és ha már felment a pályára nem akárki ellen nyert is. Novak Djokovicon érezni lehetett, hogy nincs élete formájában, azonban egy percig sem lehetett gondolni, hogy az üzbég kiejti. Ettől a lehetőségtől Istomin pedig nem ijedt meg, remekül teniszezve öt szettes vereséget mért az akkor még világranglista másodikra. A Murray, Nadal, Federer, Wawrinka négyesnek különösebb gondja nem akadt, készülhettek a harmadik fordulóra. Még egy mérkőzés mellett itt nem lehetett elmenni szó nélkül. Andreas Seppi és Nick Kyrgios csatája hozta a második kör másik horrorját. Úgy tűnt a hazai közönség előtt teniszező Kyrgios könnyedén kvalifikálhatja magát a folytatásba, azonban Seppi gondolt egyet és fordított döntő szett 10/8-al. Kyrgiosnak volt mérkőzéslabdája, azonban Seppi nyerővel hárította, nagy mérkőzésen jutott tovább.

Az ifjabb Zverev komoly csatára késztette Nadalt
Kép forrása: sport360.com

Az első hét végezte elkezdte az egyre érdekesebb párosításokat hozni. Roger Federerre várt 17. kiemeltként az első nagyobb próbatétel, hiszen Tomas Berdychhel csapott össze. Sok mindenre lehetett számítani, de arra, hogy a svájci megsemmisíti a csehet, arra nem. Federer minta szerű tenisszel három szettben verte Berdychet, készülhetett Nishikorira. A dráma a harmadik fordulóban sem maradt el, mivel ezt az Australian Opent ilyen mérkőzések bőven jellemezték. Rafael Nadal azonban nem akart hamar Novak Djokovic korai kiesése után a következő lenni. Alexander Zverev szépen küzdött, azonban az ötödik szettre elkészült erejével, Nadal pedig bedarálta őt. Murray és Wawrinka továbbra sem vesztett játszmát és érdemes volt felfigyelni egyre jobban Grigor Dimitrovra is, aki kirobbanó formában könnyen végzett három sima szettben Richard Gasquettel.

Mischa Zverev pályafutása legnagyobb győzelmét könyvelhette el Murray legyőzésével
Kép forrása: dailymirror.co.uk

A negyedik fordulóban minden váratlanul történt, de egy kora reggeli cirkuszi előadásnak is szemtanúi lehetünk. A bűvész szerepében az idősebbik, még versenyben maradt Zverev testvért köszönhettük, komikusként üdvözölhettük a világelső Andy Murrayt. A német egyszerűen varázsolt a pályán, elképesztő volt nézni azt a műsort amit kicsit több, mint 3 és fél óra improvizálva megszervezett aznapra. Andy Murray pedig saját maga ellenségeként szétrobbant idegében a történésektől. Összegezve a történteket Mischa négy szettes győzelme 1-1-ig volt egyenlő felek küzdelme, majd a német azt csinált a világelsővel, amit akart. Federer legyőzte Nishikorit döntő szettben, Nadal az első erőpróbát véve búcsúztatta Monfilsot. Wawrinka három rövidítést követően nyert Seppi ellen, Dimitrov pedig kiejtette a Djokovicot búcsúztató Istomint. A legjobb nyolcba rajtuk kívül Raonic, Goffin és Tsonga került be.

Federer könnyen véget vetett Mischa Zverev menetelésének
Kép forrása: newsok.com

Új nevek egy Grand Slam negyeddöntőben, azonban nekik nem sok termett- nézzük egyesével. Roger Federer már nem esett bele ugyanabba a csapdába mint Murray és okos játékkal semlegesítette Mischa Zverev szerva röpte játékát. Az elődöntőben Federer útjába később kiderült, hofitársa kerül- Wawrinka legyőzte Tsongát három szettben. Az alsó ági negyeddöntők egyik mérkőzésén a mentális erő döntött, hiszen ebben Raonicnak nem volt esélye Nadallal szemben. Nadal végül három szettben de visszavágott a Brisbane-i vereségért. Dimitrov pedig a pályafutása első Grand Slam negyeddöntőjét játszó Goffint hazaküldte egy igen meggyőző tenisszel.

Federer bírta jobban az ötödik szettet, 2015 után ismét Grand Slam fináléba került
Kép forrása: thenewdaily.com.au

Amennyiben eddig a nézők és a teniszrajongók nem érezték volna eléggé drámainak a tornát, jöttek az elődöntők. Az első csörte Federeré és Wawrinkáé volt. Federer hamar kiépített 2-0-ás előnyt, aminek hatására Wawrinka ütője el is tört. Tegyük hozzá Wawrinka bűn gyengén játszott az első két szettben, nem sok esélye volt. Federer azonban látszólag kezdett fáradni és ezt honfitársa észlelte, majd nem sokkal később jöhetett a döntő szett. Megfordult a mérkőzés, azonban Federer a döntő szettben nyomás alatt rendkívül jól teniszezett, amivel elbizonytalanította honfitársát. Federer már második öt szettesét megnyerve készülhetett a fináléra.

A második elődöntő kegyetlen harcot hozott, Nadal nyerte
Kép forrása: youtube.com

Nadal és Dimitrov harca maradt másnapra az elődöntőkből. Dimitrov bombaformában volt és jó eséllyel pályázott, hogy akár a spanyolt is legyőzze. Az első szettben azonban még nem ez látszott, ahol a bolgár kicsikét megszeppent a nagy lehetőségtől, a dolgok azonban hamar változtak. Dimitrov elkezdett egyre agresszívabban adogatni és több direkt pontot megnyert, vitte a második szettet. A harmadik szettben Nadal break előnyben teniszezett, ami hamar elszállt. A Tiebreaket végig vezetve viszont megnyerte, újra nála volt az előny. A folytatásban a könnyed adogatójátékoké volt a főszerep, a második rövidítés ezúttal Dimitrov nyerte meg, 2-2. Jött a döntő szett, elképesztő magas színvonal a tető fokára hágott. Dimitrov haladt a győzelem felé céltudatosan, 4-3-nál hiába volt két break labdája nem kapta meg a lehetőséget a breakre. Nadal újfent bebizonyította miért ő ebben a mezőnyben legerősebb fejben, nyerőivel porba zúzta a bolgár döntőről szőtt terveit. 4-4 után jött a break, majd egy hosszú játékban megerősítette előnyét, egyben lezárta a mérkőzést. Ezúttal Dimitrov a Grand Slam döntő kapujában volt, de most jobb volt nála egy picivel az ellenfél. Nadal közel öt órát küzdött a döntőért. 2009 innentől ismerősen csengett, hiszen egy krimi után ismét Federer volt az ellenfél.

Federer öröme a győzelem pillanatában
Kép forrása: rmcsport.bfmtv.com

Ha ezt az Australian Open előtt mondják neked, hogy Federer-Nadal döntő lesz, biztos csak nevetsz az illetőn. Az álom azonban valóság lett, a két legenda pedig január 29.-én megharcolt a trófeáért. A mérkőzés kissé görcsösen kezdődött, Federer pedig az első lehetőségre lecsapott. 3-3-nál nem is jöhetett volna jobbkor, innentől egy pontot engedélyezett a svájci adogatóként és övé lett a nyitószett. Nadal azonban nem az az ijedős típus, hamar válaszolt. A spanyol igazán a második szettben érkezett meg a fináléba, remek játékkal 4-0-ás előnyre tett szert, amiből csak egy break előnyét vesztette el, a másikat megtartva kiegyenlített. Ebben a játszmában Nadal sokkal élesebben teniszezett már, eredményessé vált. A harmadik szettben azonban Nadal kontrateniszét Federer nem hagyta kibontakozni. A svájci jött előre és domináns játékával hatástalanította ellenfelét. A magas fokú varázslat azonban egy szettig tartott, a negyedik felvonásban ismét Nadal pillanatai következtek. Az extra tenisz kifulladt, Nadal pedig gyorsan megtalálta a megoldást az ötödik szett kiharcolására. Nagyon úgy tűnt a döntő szett elején, hiába az öt órás pénteki meccs, Nadal révbe ér, ugyanúgy mint 2009-ben. Megvolt hamar a break előny, Federer azonban irgalmatlan módon nyomott. Nadal elővette zsenialitását ismét, ezt azonban nem lehetett a végtelenségig bírni. Federer visszajött és onnantól már az ő akarata érvényesült. 5-3 és egy challanges meccslabda is végül megmutatta, Federer megszerezte 18. Grand Slam győzelmét.

Az idei Australian Open tökéletesen bebizonyította, hogy a kor csak egy szám! Federer akkor még 35-, és Nadal  30 évesen lejátszva ezt a tornát, csúcson vannak. A svájci elképesztő menetelést tudhat maga mögött, hiszen legyőzte Berdychet, Nishikorit, Mischa Zverevet, Wawrinkát és megszűnve félelmeitől Nadalt is. Az idei év legjobb Grand Slam tornáját láthattuk, ami tartogatott bravúrt, meglepetéseket és kegyetlen drámákat.

Kiemelt kép forrása: sportskeeda.com

 

A hozzászólások le vannak zárva.