ATP Brisbane: Kyrgios meghiúsította Dimitrov címvédését

Az ausztrál fenegyerek hazai közönség előtt döntőzik az amerikai Ryan Harrison ellen.

Nem árt megjegyezni Alex De Minaur nevét
Kép forrása: twitter.com/brisbanetennis

A közel félmillió dollár összdíjazású kemény pályás, Brisbane-i tenisztornán nem sok hiányzott ahhoz, hogy ausztrál házi döntő alakuljon ki. A hét legnagyobb sztoriját kétség kívül a kontinensország 18 éves tehetsége, Alex De Minaur szolgáltatta, aki szabadkártyásként és világranglista 208-dikként szettveszteség nélkül jutott el az elődöntőig. Útja során a visszatérő, korábbi top 3-as Milos Raonicot (3.) is kiejtette. De Minaur uruguayi édesapa és spanyol édesanya gyermeke, aki már Sydneyben látta meg a napvilágot, de családjával jelenleg a spanyolországi Alicantéban él. 2015-ben már a profik között jegyezték, de egy évvel később még a wimbledoni junior döntőben kapott ki kortársától, az azóta “kicsit” jobban elhaladó Denis Shapovalovtól.

Két pontra volt a vereségtől Ryan Harrison
Kép forrása: twitter.com/brisbanetennis

Az ausztrál tini az elődöntőben az amerikai Ryan Harrisonnal játszott, aki kihasználta az alsó ág kiemeltjeinek e heti leszereplését (illetve Andy Murray visszalépését) és nem is kellett rangsorolt ellenfelekkel játszania eddig. A még mindig csak 25 éves Harrison elveszítette az első szettet, miután De Minaur a játékrész közepén elvette adogatását, ez a tett pedig döntő tényezőnek bizonyult. A második játszma hasonló szakaszában, az ausztrál szerváját vették el, de rögtön vissza is vette azt De Minaur, s végül tie-break döntött arról, hogy hazai örömünnep vagy harmadik szett lesz-e. Előbbire volt meg a nagyobb esély 8 pont után, mert De Minaur 5-3-ra is vezetett, ezen állást követően viszont már csak Harrison nyert pontot. De Minaurt pedig az elszalasztott lehetőség összetörte, a döntőszettben kétszer egymás után lebreakelte őt amerikai ellenfele. Később ugyan enyhített hátrányán az “aussie”, de nem tudta magát már visszaverekedni a mérkőzésbe, ami igen hosszú lett, 2 óra 37 percig tartott. Harrison harmadik ATP-döntőjébe jutott be, második tornagyőzelméért szállhat harcba.

7 meccses győzelmi szériája szakadt meg Dimitrovnak
Kép forrása: twitter.com/brisbanetennis

Így is azonban még megvan az esély arra, hogy hazai bajnokot avassanak Queensland tartomány fővárosában. A felső ágon ugyanis kis túlzással előrehozott döntőt játszott egymás ellen a címvédő Grigor Dimitrov (1.) és az igencsak ellentmondásos Nick Kyrgios (3.). A Cincinnati Masters tavalyi döntősei bár igen magasan lettek rangsorolva, korántsem volt könnyű dolguk a héten. Kyrgios mindkét korábbi fordulós meccsén elveszítette az első szettet, de a bolgárnak sem volt az elődöntőig 2-0-s végeredményű győzelme – sőt, a legjobb 16 között a szintén ausztrál John Milman ellen két meccslabdát kellett hárítania.

Az első szettet még a regnáló ATP Finals-bajnok nyerte meg, aki annak ellenére volt hatékonyabb adogató, hogy harmadannyi ászt ütött, mint Kyrgios (2 és 6). Az ausztrál így ezt a mérkőzést is vesztes játszmával kezdte, de ez úgy tűnik, ezen a héten csak egy rutingyakorlat neki. A második játékrészt már tudta uralni. Nem is akárhogyan: kétszer breakelte a világranglista 3. helyezettjét. A döntőszettre pedig elő tudta venni azt az adogatását, amit megszokhattunk tőle. Nem sok lapot osztott Dimitrovnak, első szervái mögött 83 százalékban (15/18), második szervái mögött 71 százalékban (5/7) nyerte meg a labdameneteket. A bolgár nem sokkal maradt el ebben a statisztikában ellenfelétől (12/16, illetve 5/9), de pont annak a “nem soknak” lett a lenyomata a döntőszett egyetlen breakje, amit ő szenvedett el. Ez pedig a meccs kimenetelére is rányomta a bélyegét. Kyrgios 1 óra 33 perc alatt diadalmaskodott, karrierje hetedik ATP-döntőjébe jutott be, ahol negyedik sikeréért mérkőzik majd. Harrison pedig nem ismeretlen ellenfél neki, kétszer már játszott ellene (2016: Tokió, 2017: Madrid), s mind a kétszer két szettben győzte le.

Végeredmények

R. Harrison – A. De Minaur 4/6 7/6(5) 6/4

N. Kyrgios – G. Dimitrov 3/6 6/1 6/4

A kiemelt kép forrása: twitter.com/brisbanetennis

A hozzászólások le vannak zárva.