ATP Sydney: Daniil Medvedev nyerte az elmúlt tíz év “legfiatalabb döntőjét”

A 21 éves orosz teniszező a selejtezőből indulva ért fel a csúcsra a Sydney Internationalon. Az elmúlt két hét hősét, a 18 éves Alex de Minaurt győzte le a fináléban.

Daniil Medvedev győzelmével zárult a Sydneyben megrendezendő ATP 250-es tenisztorna. A kicsivel több, mint félmillió dollár összdíjazású kemény pályás verseny végső sikeréért két olyan teniszező szállt harcba, akikben nagy potenciált lát a sajtó a jövőre nézve. Medvedev mellett az ausztrálok új üdvöskéje, a 18 éves Alex de Minaur jutott még be a szombati fináléba, azok után, hogy egy héttel ezelőtt a másik “hazai” tornán, Brisbane-ben két pontra volt a finálétól.

Érdekesség, hogy ha a döntősök életkorait összeadjuk (39), az eredmény csak kicsivel előzi meg a világranglista 2. helyezettjének, Roger Federer életkorát (36). Nem hiába volt ez az elmúlt 10 év “legfiatalabb döntője” az ATP World Touron, Rafael Nadal és Novak Djokovic 2007-es Indian Wellsi találkozója óta.

De Minaur ismét megmutatta, mekkora küzdő
Kép forrása: twitter.com/sydneytennis

Amilyen utat járt be az elmúlt napokban a két finalista, bárki is nyeri a meccset és ezzel a tornát, az szezon egyik legkedvesebb sztorija lett volna. Alex de Minaur még tavaly ősszel múlt 18 éves és csak mostanság kezd el feltűnni a teniszvilág térképén, míg az orosznak a selejtezőtől kellett elkezdenie ezt a tornát. Nem kezdődött jól a találkozó Medvedev szemszögéből, hiszen a világranglista e heti 86. helyezettje háromszor is elveszítette a szerváját, így az ausztrál tinédzser 31 perc után máris egy szettre került karrierje első ATP-tornagyőzelmétől. Medvedev ugyanezért a címért küzdött, de a demoralizáló 1/6-os játszmavégeredmény nem volt szokatlan neki, hiszen a pénteki elődöntőben a 4. kiemelt Fabio Fognini ellen ugyanilyen rosszul kezdte a mérkőzést. A hét napon belül hetedik meccsét játszó orosz újra összekapta magát a folytatásra. Breakelte de Minaurt a második szett közepén, nem sokkal később pedig adogatóként kiegyenlített.

A találkozó egyébként nagyon nagy iramú teniszt hozott. Mindkét fél fárasztó napokon volt túl, de a tét heve miatt bármifajta fájdalmat ignoráltak a fiatalok. A döntőjátszmában azonban úgy tűnt, a rutin jelentheti a különbséget ezen a meccsen. Bár, de Minaur derekasan küzdött, elveszítette az első négy játékot és kilátástalannak tűnt a helyzete. Akaratereje azonban nem kopott meg, ez pedig meghozta gyümölcsét. Előbb enyhített break-hátrányán, majd miután adogatóként hárított egy meccslabdát adogató játékában, megakadályozta Medvedevet abban, hogy kiszerválja a tornagyőzelmet. A világranglista 167. helyezettje azonban a folytatásra elkészült mentális erejével. Nem tudta kiegyenlíteni a break-arányt, így az orosznak újra megadatott a lehetőség, hogy adogasson a végső sikerért, s másodjára össze is jött neki, ráadásul love-game-mel. Medvedev 2 óra 15 perc alatt kaparintotta meg első ATP-trófeáját.

Végeredmény: D. Medvedev – A. de Minaur 1/6 6/4 7/5

15 év után először nyerte meg olyan teniszező a Sydney Internationalt, aki a selejtezőn keresztül lehetett ott a főtáblán. 2003-ban a dél-koreai Hyung-Taik Lee okozott meglepetést. Bár, mindkét fiatal remek héten van túl, felmerülhet a kérdés, nem fizettek-e túl nagy árat ezzel a hétfőn kezdődő Australian Open-re. Az év első Major-tornáján Medvedev Thanassi Kokinakis-szal, de Minaur pedig a 19. kiemelt Tomas Berdych-hel játszik a Melbourne Parkban.

Az viszont biztos, hogy mindketten megmutatták a potenciált, ami bennük rejlik. Képesek arra, hogy jelenlegi helyezésüknél jóval előrébb állhassanak majd a világranglistán.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/sydneytennis

A hozzászólások le vannak zárva.