AusOpen 2018: Dimitrov továbbjutott, kiesett a tavalyi US Open-döntős

Akadt egy néhány meglepetés az első nap hajnali óráiban az urak között.

Magyar idő szerint éjjel 1 órakor eljött a pillanat, amire nagyon vártunk: elkezdődött az év első Grand Slam-tornája, az Australian Open. Reggel 8 órára nyolc kiemelt versenyző a férfi egyesből már le is tudta a rajtot. Ezekből szemezgetünk most:

 • Bár az eső is esett a Melborune Parkban a délutáni program során, de így is minden az ütemterv szerint halad. Akárcsak Grigor Dimitrov (3.) számára, aki nagyon magabiztos rajtot vett. A tavaly itt elődöntőt játszó aztán a szezon végén ATP Finalst nyerő bolgár a selejtezőből kapott ellenfelet az osztrák Dennis Novak személyében. Nem okozott gondot a papírforma érvényesítése, mindössze 6 játékot veszített el az 1 óra 38 perces meccs alatt. A következő ellenfele is a kvalifikációból érkezik majd.

 

 •  

  Kyle Edmundé volt a nap első ötszettes győzelme
  Kép forrása: twitter.com/australianopen

  Kevin Anderson (11.) számára azonban véget ért ez az Australian Open. A tavalyi US Open-döntős dél-afrikai nem is kapott könnyű ellenfelet az első fordulóra, hiszen a brit Kyle Edmunddal kellett megküzdenie, aki az ő szintjén mindenféleképpen komolyan veendő vetélytársnak számít. Edmund ki is hozta magából a maximumot és egy 4 óráig tartó, ötszettes csatában győzte le a dél-afrikait, aki a döntőjátszmában pedig még rövid ideig break-előnyben is volt. Egy másik magasra nőtt teniszező is szedhette már a sátorfáját. Az amerikai John Isnert (16.) egy hazai teniszező ejtette ki négy szettben: Matthew Ebden.

 

 • A horvát Marin Cilic (6.) már sikerrel vette az első kanyart a hórihorgasok közül. Bár neki a befejezés volt nagyon nehézkes a kanadai Vasek Pospisil ellen. A 2014-es US Open-győztes két 6/2-es szettel nyitott, ezután pedig nem gondolhatták volna sokan, hogy bő másfél órával később még azon fog fáradozni, hogy ne legyen döntőjátszma. Pospisil azok után, hogy szépített, break-hátrányból jött vissza a negyedik szettben, mialatt 5 (!!) meccslabdát hárított. A később kialakuló tie-breakben még további kettőt, de Cilic nagy nehezen végül csak befejezte a találkozót. Négy szettben jutott tovább a spanyol Pablo Carreno Busta (10.), ő a szabadkártyás ausztrál Kublert győzte le.

 

 • Rublev is nagy csatában nyert
  Kép forrása: twitter.com/australianopen

  A várakozásoknak megfelelően alakult a forduló egyik legérdekesebbnek beharangozott meccse David Ferrer és Andrey Rublev (30.) között. A generációk csatáját végül az ifjúság nyerte öt szettben. A 20 éves orosz kicsivel kevesebb, mint 4 óra alatt nyert egy fordulatos és nagyon szoros meccsen. Nem járt ilyen sikerrel viszont a német Philipp Kohlschreiber (27.), akit a japán Nishioka ejtett ki egy nagyon hektikus találkozón. Továbbjutott viszont Pablo Cuevas (31.) és Giller Müller (23.) is.

 

 • Bár, nem kiemeltek meccse volt, de megemlítendő még a tavalyi év nagy felfedezettjének, Denis Shapovalovnak a győzelme. A 18 éves kanadai “ifi rangadót” nyert meg váratlanul simán kortársa, a görög Stefanos Tsitsipas ellen

Eredmények

G. Dimitrov [3] (BUL) – D. Novak (AUT) 6/3 6/2 6/1

M. Ebden (AUS) – J. Isner [16] (USA) 6/4 4/6 6/3 6/3

M. Cilic [6] (CRO) – V. Pospisil (CAN) 6/2 6/2 4/6 7/6(5)

D. Shapovalov (CAN) – S. Tsitsipas (GRE) 6/1 6/3 7/6(5)

K. Edmund (GBR) – K. Anderson [11] (RSA) 6/7(4) 6/3 3/6 6/3 6/4

Y. Nishioka (JPN) – P. Kohlschreiber [27] (GER) 6/3 2/6 6/0 1/6 6/2

P. Carreno Busta [10] (ESP) – J. Kubler (AUS) 7/5 4/6 7/5 6/1

G. Müller [23] (LUX) – F. Delbonis (ARG) – 7/5 6/4 6/3

P. Cuevas [31] – M. Youzhny (RUS) 7/6(7) 6/3 7/5

A. Rublev [30] (RUS) – D. Ferrer 7/5 6/7(6) 6/2 6/7(6) 6/2

Az első játéknap természetesen még nem ért véget. Sőt, a program fénypontja csak ezután lesz a világelső, Rafael Nadal (1.) rajtjával!

A kiemelt kép forrása: twitter.com/InsidersTennis

A hozzászólások le vannak zárva.