AusOpen 2018: Négy nyolcaddöntő már megvan

Pénteken már a harmadik fordulót rendezték férfi egyesben. Most is nagy volt a hőség, de minden meccsen a favoritok nyertek, Kyrgios pedig a Tsonga elleni rangadóból jött ki győztesen.

Olyan nap volt az Australian Open ötödik játéknapja, hogy a világelső Rafael Nadal (1.) mérkőzése “eltörpült” néhány találkozó mellett. Persze erre azért is volt lehetőség, mert úgy alakult a világelső meccse a bosnyák Damir Dzumhur (28.) ellen, ahogyan azt várni lehetett. A 2009-es bajnok mindössze négy játékot veszített el, csak egyet adogatóként, szervái mögött pedig 67 százalékban nyerte meg a labdameneteket. 2 órányi tenisz után már fogadhatta is a gratulációt. Két nap múlva a pöttöm argentin, Diego Schwartzman (24.) ellen szállhat harcba a negyeddöntőért, aki négy szettben kerekedett felül Alex Dolgopolov felett.

Dimitrov – Kyrgios másodjára ebben a hónapban

A képpel ellentétben Dimitrov még talpon van Melbourne-ben
Kép forrása: twitter.com/australianopen

Az év első Major-tornáján a tábla második negyede a legérdekesebb. A sorsolás következtében már a 32 között pikáns párosítások alakultak ki. Ilyen volt a tavalyi elődöntős, Grigor Dimitrov (3.) és Andrey Rublev (30.) találkozója. A bolgár legutóbb a US Openen mérkőzött meg a nagyon tehetséges orosszal, akkor nagy meglepetésre a 20 éves Rublev diadalmaskodott három szettben, s meg sem állt New York-ban a negyeddöntőig. Az azóta már ATP Finals-bajnok és világranglista harmadik Dimitrovnak volt mit tehát törlesztenie. A várt lüktető iram mellett a fordulatok sokasága is gondoskodott arról, hogy szórakoztató legyen a meccs. Alig volt egyértelmű game a bő három óra alatt, a négy lejátszott szettből pedig kettőt úgy nyert meg az adott fél, hogy break-hátrányból kellett fordítania. A győzelmet végül

Élvezetes volt a Kyrgios-Tsonga rangadó
Kép forrása: twitter.com/australianopen.com

Dimitrov szerezte meg. 2-1-es előnye után a negyedik szett nagyon kiélezett volt, egymás követték a fogadóelőnyök, de végül a magasabban rangsorolt teniszező használta ki a lehetőséget.

Nincs azonban ideje hátradőlni a bolgárnak. A negyedik fordulóban Nick Kyrgios (17.) lesz az ellenfele, akivel még az év elején csapott össze, s kapott ki a Brisbane-i torna elődöntőjében. A fiatal ausztrál most tényleg csak a teniszre koncentrál, le is tudta győzni az immáron 10 éve ugyanitt döntőző Jo-Wilfired Tsongát (15.). Ez a mérkőzés is hozta az elvártakat, sőt, még túl is tett rajta a játék minősége szempontjából. Minden játszma szoros volt, hozták a formájukat a felek adogatóként, s végül úgy nyert Kyrgios 3-1-re, hogy két ponttal kevesebbet nyert meg.

Seppi és Edmund nagy lehetőség kapujában

Az erőviszonyok egyenetlen eloszlása a táblán azt eredményezte, hogy az alsóbb berkekből két névnek is megadatik a lehetőség egy Grand Slam-negyeddöntőre. Egy fiatal britnek és egy rutinos olasznak. Úgy tűnik, mérvadó lett a múlt heti Canberra-i Challenger torna, hiszen nem csak a döntős, Fucsovics Márton menetel Melbourne-ben, hanem bizony az ausztrál főváros bajnoka, Andreas Seppi is. Az itáliai teniszezőnek Jack Sock (8.) és Philipp Kohlschreiber (27.) korai kiesése után lett könnyebb a dolga, nem kiemeltként pedig úgy tud le négy mérkőzést ugyanazon a Grand Slam-en, hogy nem találkozik kiemelttel. A harmadik körben maratoni mérkőzést vívott, aki nem lehetett más, mint Ivo Karlovic. “A Doktor” nagy szerváinak köszönhetően ismét belebonyolódott egy hosszú mérkőzésbe, ami természetesen öt szettbe torkollott. A horvát óriás dupla-játszmahátrányból tudott kiegyenlíteni, de a döntő játszma “aranygólját”, azaz a kétjátéknyi különbséget ezúttal nem ő harcolta ki. Seppi volt a hatékonyabb fogadó, s mivel nem neki kellett mennie az eredmény után, fogadóként biztosította be a győzelmet. Kyle Edmund lesz majd az ellenfele, aki még az első fordulóban hajtott végre egy nagy fricskát azzal, hogy öt játszmában ejtette ki a US Open tavalyi döntősét, Kevin Andersont (11.). A fiatal brit azon sikere nem egy nyári fecske volt. A nála alacsonyabban rangsoroltakat is legyőzte. Bár ezúttal a grúz Basilashvili ellen megszenvedett a sikerért.

Cilic és Carreno Busta is hozta a kötelezőt

Két top 10-es is már a legjobb 16 között tudhatja magát. Marin Cilic (6.) három játszmában búcsúztatta az amerikai Ryan Harrisont. A horvát ellenfele pedig a spanyol Pablo Carreno Busta (10.) lesz, aki egy kiélezett meccsen nyert a veterán luxemburgi Gille Müller (23.) ellen.

A játéknap eredményei

Kép forrása: eredmenyek.com

Szombat: játszani fog Djokovic, Federer, na, meg Marci is!

Január 20-án az alsó ági teniszezők is pályára lépnek a harmadik forduló keretei között. Számunkra természetesen Fucsovics Márton meccse lesz a legvártabb, hiszen kedvező előzményekkel vághat neki a Nicolas Kicker elleni találkozónak. A magyar teniszező vissza tér hőstettének színterére, a 3-as pályára, ahol három páros mérkőzés után fog következni. Természetesen mindenki azt várja, hogy kialakuljon a Roger Federer (2.) elleni álommeccs, ehhez azonban még a svájcinak túl kell jutnia Richard Gasquet-n (29.).

Rajtuk kívül újra játszani fog Novak Djokovic (14.). A visszatérő hatszoros bajnok ellenfele a spanyol Albert Ramos-Vinolas (21.) lesz. Dominic Thiem (5.) a francia Mannarinóval, Alexander Zverev (4.) a dél-koreai Chunggal mérkőzik majd meg. Utóbbi találkozó mellett még Juan Martin Del Potro (12.) és Tomas Berdych (19.) összecsapása lehet roppant érdekes.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/australianopen

A hozzászólások le vannak zárva.