AusOpen 2018: A férfi döntő beharangozója

Roger vagy Marin? Ki nyeri az év első Grand Slam-ét?

“Jó móka volt. Nem voltak edzők, nem volt semmi más sem, csak mi ketten ütögettünk. Jó volt megismerni az embert a teniszező mögött. – számolt be arról Roger Federer (2.) pénteki elődöntője után arról, hogy a november végi vakáció alatt összefutott Marin Cilic-csel (6.) a Maldív-szigeteken és edzettek együtt egy kicsit. Szűk három hónappal később a trópusi szigetet a Rod Laver Aréna fogja azonban felváltani.

Ők jutottak be a 2018-as Australian Open férfi egyesének döntőjébe. A két sportember féléven belül már a második Major-döntőt fogja játszani egymás ellen. Az első alkalom tavaly Wimbledonban volt, ahol a svájci teniszező diadalmaskodott három szettben. London városában aztán még azon év végén, a szezonzáró ATP Finals-on is összecsaptak. Bár a csoporton belül addigra mindkét fél sorsa eldőlt, így sem érezték érdektelennek a találkozót. Cilic biztos kiesőként tette oda magát és arra kényszerítette rutinos ellenfelét, hogy szetthátrányból fordítson. Az volt az második eset “párharcukban”, amikor nem az nyerte a mérkőzést, aki előbb nyert szettet. A másik ilyen ominózus eset 2016-ban volt, szintén Wimbledonban, ahol a legjobb 8 között Cilic behúzta az első kettő játszmát és mérkőzéslabdája is volt, de Federer drámai körülmények között heroikus győzelmet aratott a horvát óriás felett. A többi hét esetkor döntő tényező volt, ki kerül hamarabb előnybe, ez pedig a vasárnapi összecsapásukra is igaz lehet. A eredmények lajstroma, a világranglistás helyezés és az egymás elleni mérleg (8-1) is azt sugallja, hogy Federer a favorit, így Cilic attitűdjét nagy eséllyel befolyásolhatja majd a nyitójátszma végkifejlete.

Az egymás elleni mérleg
Kép forrása: atpworldtour.com

Legalábbis ezt lehetne elmondani általánosságban az előttünk álló meccs prognózisaként. Érdemes azonban figyelembe venni azt is, hogy ki milyen utat járt be ezen a tornán eddig. Nem ugyanúgy élték meg ugyanis az elmúlt köröket a finalisták. Federer bár szettveszteség nélkül menetelt, eddigi legmagasabban rangsorolt ellenfele a negyeddöntőben volt: A 19. kiemelt Tomas Berdych, s pont a cseh volt az, aki a leginkább meg tudta szorongatni a címvédőt. Komoly teszt elé nem volt még tehát állítva, ebből pedig pont azért kovácsolhat előnyt is Cilic, mert ugyanebben a fordulóban ő hasonló kaliberű ellenfél, nevezetesen Rafael Nadal (1.) ellen elveszítette az első játszmát és ebből kiindulva is képes volt felülkerekedni a világelsőn (még ha az nem is volt 100 százalékos állapotban). Előtte pedig a Salakkirály honfitársa, Pablo Carreno Busta (10.) ellen kezdte hátrányba kerüléssel a meccset. Nem egy olyan embernek tűnhet most, akinek kedvét szegheti az ellenfél esetleges kezdeti fölénye.

Mindemellett az elmúlt három évben (de pont azt az eddigi egy Major-döntőt leszámítva) szinte mindig olyan helyzetben volt a horvát, hogy igenis felvette versenyt, ha Federerrel találta magát szemben. Eddigi egyetlen felette aratott győzelme is pályafutása legnagyobb sikere, a 2014-es US Open megnyerése előtt volt egy fordulóval, amikor valósággal leütötte a pályáról a vasárnap 20. GS-sikeréért harcba szálló svájcit. Labdameneteket meghatározó adogatások, könyörtelen alapvonal ütések, szinte zéró passzivitás. Hasonló játékra lesz szüksége ezúttal is, főleg azért, mert Roger Federer azóta még agresszívabb teniszt játszik (pedig már akkor is a realitás határát feszegette). Ha megengedi neki Cilic, hogy komfortosan érezze magát a pályán, azzal csak a svájci malmára hajthatja a vizet. Mert a világranglista 2. helyezettje nem hagyta meg az óévnek azt az elképesztően látványos játékot, amivel 2017-es visszatérése óta kápráztatja el a világot.

Van abban potenciál, hogy szórakoztató lesz egymás elleni 10. mérkőzésük, de ez főleg inkább a világranglista leendő 3. helyezettjén fog múlni. Egyelőre csak az a biztos, hogy magyar idő szerint 9 óra 30 perctől kapunk választ arra, hogy vajon Federer hatszoros bajnokká avanzsálva beéri-e Roy Emersont és Novak Djokovicot az Australian Open örökranglistáján, vagy a boszniai születésű hórihorgas Cilic személyében először ünnepelhetnek-e majd horvát teniszezőt a Melbourne Parkban?

A kiemelt kép forrása: atpworldtour.com

A hozzászólások le vannak zárva.