AusOpen 2018: Címvédés és 20. Grand Slam győzelem

Roger Federer megvédte címét Melbourneben. A svájci történelmet írt, innentől a férfiaknál is van 20-szoros Grand Slam bajnok.

Az Australian Openen megismétlődött a 2017-es wimbledoni finálé. Akkor Marin Cilicnek nem igazán volt esélye a svájcival szemben. Az esély most is kétséges volt, hiszen Cilicnek a legbátrabb játékára volt szükség, amennyiben meg akarta verni Federert. A svájcit ezen a tornán eddig nem igazán lehetett megsérteni, hiszen a döntőig nem bukott szettet.

Federer a győzelme pillanatában
Kép forrása: dailystar.co.uk

A mérkőzés eleje maximálisan Federernek kedvezett, bár ehhez kellett 1-2 könnyebb Cilic hiba is. A svájci villámgyors rajtot vett és 4 játék alatt eldöntötte az első szettet. 4-0 után már nem volt kérdés, hogy Federer könnyedén nyeri az első játszmát, aki miután Cilic feliratkozott az eredményjelző táblára, saját adogatásait gond nélkül hozva került szettelőnybe. A második játszmában Cilic kerülhetett volna hamar break előnybe, Federer azonban egy ásszal és egy tenyeres nyerővel nem hagyta szóhoz jutni a horvátot. Érezhető volt amennyiben Cilic elbukja az adogatását, a győzelem kapujába egyenesen belökheti Federert. Federernek 4-4-nél volt break labdája, ellenfele egy váratlant húzva másodikra ütött ászt. A Tiebreak maradt az egyetlen esély, hogy Cilic kapaszkodni tudjon. A rövidítésben Federeré volt az első mini-break, mégis ebből a helyzetből Cilic került győztesen. A horvát megérdemelte, hiszen agresszív tenyereseivel sikeresen leszorította Federert a pályáról. Amikor Cilic belelendült a játékba egy break ismét kizökkentette ebből a magabiztosságból. Federer 2-2-nél elvette a horvát adogatását és a sajátját továbbra sem veszítette el. Ez nem volt csoda, hiszen Federer 7 pontot veszített a harmadik szettben adogatóként és az utolsóval egy szettre került a 20. Grand Slam címtől. Úgy tűnt ez igen hamar meglehet, a svájci rögtön elnyerte Cilic szerváját. A 2014-es US Open bajnok megtörni látszott, azonban némi reménysugárt adott, hogy nem került dupla break hátrányba. Federeren ekkor sok múlott, azonban arra kevésbé lehetett számítani, hogy egy egész szetten keresztül tartó hullámvölgybe kerül. Cilic megragadta a lehetőséget 1-3 után zsinórban öt játékot nyerve kiharcolta a döntő szettet. Cilic ráadásul a mindent eldöntő felvonást is remekül kezdhette volna, a kritikus pillanatokban viszont rendre hibázott. Elment egy hosszú Federer adogatás végén két break labdáról az első játék, majd ezt követően a saját szerváját is elvesztette. A svájci aki komoly bajba kerülhetett volna a döntő szett elején, feltámadt ás hamar a maga javára fordította a dolgot alakulását. Federer 4-1-ig tartotta magabiztosan előnyét, majd eldöntötte a mérkőzést és Cilic rontásának köszönhetően 5-1-re vezetett. A 20. Grand Slam győzelem kapujában pedig nem torpant meg a címvédő és könnyed adogatójátékkal megnyerte a tornát.

Federer a díjátadón a könnyeivel küzdött
Kép forrása: britwatchsports.com

Federer immár 36 évesen ismét csak bebizonyította, hogy igen csak fel kell kötnie a gatyáját, aki őt meg akarja verni. Meg lett a 20. Grand Slam győzelem, ami 2003-ban Wimbledonban indult Mark Philippoussis legyőzésével és ki tudja még hány ilyen sikere lesz Federernek. A svájci rendkívül jól játszott ebben a két hétben. A döntőig magabiztosan menetelt, majd a fináléban nagyon összeszedett volna, amikor kritikus pillanatok következtek.

Kiemelt kép forrása: si.com

A hozzászólások le vannak zárva.