ATP beharangozó: Rotterdam – menetrend a világelsőséghez

A szezon első 500-as tornáján Roger Federer világelsővé válhat, ha eljut az elődöntőig. Ám rajta kívül sincsenek gyenge versenyzők a főtáblán.

Az Australian Open döntője után szinte rögtön “kitört a pánik”. Roger Federer a finálét követő díjátadáson nem mondta el a “see you next year” mondatot, ebből pedig sokan arra engedtek következtetni, hogy lehet, a 2018-as lesz az immáron 20-szoros Grand Slam-bajnok utolsó szezonja. Persze, még aznap este feszegették a svájci előtt ezt a témát, amikor Barbara Schett az Eurosport kamerái előtt kérdezte meg tőle: miért nem mondott semmit a következő év kapcsán? Federer természetesen egyből kimagyarázta a dolgot: mivel könnyeivel küszködött, nem juthatott minden olyan “panel” az eszébe, amit egy trófeaátadókor szokás mondani.

Ez elegendő magyarázatot jelenthetett azoknak, akik a svájcit “féltették”, de ha valaki még ezután is szkeptikus maradt, az a múlt hét folyamán még jobban elgondolkozhatott, miután Federer bejelentette, elindul a február 12-én rajtoló rotterdami fedett pályás tornán. Azáltal ugyanis, hogy megvédte Melbourne-i pontjait tavalyról, Rafael Nadal pedig a negyeddöntős kiesésével jelentős mennyiségben veszített egységeket, mindössze 155 pontra került a világranglista első helyétől. S mivel a spanyol (újabb) egészségügyi problémák miatt valószínűleg csak tavasszal, Acapulcóban tér vissza,  Federer kevesebbre van karrierje negyedik világelsővé válásától, mint egy karnyújtás. Nem kell mást ehhez tennie, mint megnyerni az első három meccsét, ezáltal a legjobb 4 közé jutni. A holland szervezők a “last minute” jelentkezés ellenére természetesen megadták neki a szabadkártyát és az 1. kiemeltségi rangot is.

Jó kérdés, mit jelenthet ez a gesztus tőle? Tavalytól nagyon rövidre fogta a szíjat és csak a legeslegfontosabb tornákon indult el. 2017 végén azt is nyilatkozta, hogy a világelsőség már nem prioritás számára. Ehhez képest most bevállal egy plusz versenyt, kimondva-kimondatlanul az első hely reményében. Nem egy olyan ember szándékaira vall ez a hozzáállás, aki hamarosan be szeretné fejezni a karrierjét.

A sorsolás

A 2005-ös és 2012-es bajnok az első fordulóban a selejtezőből kapott ellenfelet a belga Ruben Bemelmans személyében, aki nem régiben még Fucsovics Márton ellenfele volt a Davis Kupa Világcsoportjának első fordulójában. Győzelem esetén a Kohlschreiber-Khachanov meccs nyertese ellen folytathatja a versenyt. Ha pedig a negyeddöntőbe is bejut, ott garantáltan egy holland teniszező vagy honfitársa, a most elsősorban inkább a meccsrutin visszanyeréséért küzdő Stan Wawrinka (5.) várhat rá. A felső ág következő negyedében Alexander Zverev (3.) található, aki igencsak érdekesnek ígérkező meccsen rajtol a holland kikötővárosban, David Ferrer lesz az ellenfele. A fiatal német a papírforma alapján a luxemburgi Gilles Müllerrel (9.) találkozhatna a legjobb 8 között, de ehhez a múlt héten Montpelierben döntőző Richard Gasquet-nak is lehet egy-két szava.

Az alsó ágra került a tavalyi döntős, David Goffin (4.). A belga teniszező a rapszodikus Benoit Paire ellenfeleként lép pályára az első fordulóban, a találkozó nyertese pedig Feliciano Lopez ellen folytathatja a küzdelmeket. Goffin negyedébe a 2014-es bajnok, Tomas Berdych (6.) került. A cseh teniszező az első kiemelt versenyző, aki túl van már az első meccsén, miután legyőzte két játszmában Mischa Zverevet. A tábla alján találhatjuk Grigor Dimitrovot is (2.), aki a japán Sugitával fog játszani az első fordulóban. A bolgár negyedébe sorsolták a friss Montpelier-i bajnok Lucas Pouille-t (7.), de a francia rajtja nehéznek ígérkezik, mert a fiatal orosz, Andrey Rublevet kapta ellenfélül az első fordulóban.

Kép forrása: youtube.com

A hozzászólások le vannak zárva.