Karen Khachanov diadalmaskodott Marseille-ben

Orosz bajnokot avattak a Francia Riviérán. A torna történelme során először.

A múlt hét a fiatalokról szólt. Diego Schwartzman 25 évesen, Frances Tiafoe 20 évesen nyert tornát, a korlajstromot pedig Karen Khachanov (9.) sem tette öregebbé. A 21 esztendős orosz teniszező sikere kis részben történelmi is, hiszen a kelet-európai ország sosem delegált még bajnokot a fedett pályás Open 13-on. Neves mezőny gyűlt össze egyébként a dél-francia nagyvárosban. Jelen volt Roberto Bautista Agut (5.), Stan Wawrinka (2.), Tomas Berdych (4.) és Lucas Pouille (3.) is. Végül lényegében egyikőjükről sem szólt a torna.

Még mindig nem rózsás Stan Wawrinka helyzete
Kép forrása: tennis.life

Azért lehetne használni a “lényegében” szót, mert Pouille mégiscsak bejutott a döntőbe, de a fiatal francia nem tudott három héten belül két ATP-tornát is nyerni hazai pályán. Természetesen Wawrinka volt a leghíresebb résztvevő, de a háromszoros Grand Slam-bajnok svájci visszatérése még mindig nem fordult pozitív irányba. Az egykezes fonák virtuóza még mindig nincs a legversenyképesebb állapotban tavalyi térdműtétje után. Első meccsét feladnia kényszerült az akkor világranglista 193. Ilya Ivashka ellen. A selejtezőből érkező 24 éves fehérorosz teniszező azonban meg sem állt az elődöntőig, ahol aztán Pouille állította meg.

A Metz-i tornagyőzelem után Marseille-ben a “második hellyel” kellett beérnie Pouille-nak
Kép forrása: twitter.com/livetennis

Khachanov ezalatt a tábla felső ágán menetelt. A címvédő Jo-Wilfried Tsonga (1.) visszalépése és Bautista Agut korai kiesése segített kicsit neki, de az elődöntőben aztán igencsak nagy meglepetést okozott azzal, hogy 6/3 6/2-re győzte le Berdych-et. A döntő tétjéhez méltóan alakult. Az orosz és a francia szoros csatát vívott meg egymással. A gyors borítás miatt kiemelt fontossággal bírt egy-egy break-labda. Gyakorlatilag mindegyik játszmát az első és rögtön értékesített fogadóelőny döntött el. Kivétel ez alól a nyitószett, ami még egy break-váltással kezdődött. Az orosz került először előnybe és Pouille-nak kellett egyenlítenie. Miután ez sikerült viszonylag magabiztosan a franciának, fej-fej melletti harc zajlott a döntőjátszmában. A francia közönség bánatára azonban kedvencük a legégetőbb pillanatban, 6/5-ös állásnál veszítette el a szerváját. Khachanov kihasználta a szett egyetlen fogadóelőnyét és 1 óra 50 percnyi játék után pályafutása második tornagyőzelmének örvendhetett. Végeredmény: 7/5 4/6 7/5

A 2016-os Chengdu-i sikere után nyert újra versenyt az orosz, megszerzett 250 ranglista pontjával a 49-ről a 41. helyre ugrott előre az ATP e heti rangsorában és 115 150 Euróval lett gazdagabb.

A kiemelt kép forrása: vavel.com

A hozzászólások le vannak zárva.