Forma alapján álomdöntő alakult ki Indian Wellsben

Roger Federer és Juan Martin Del Potro jutott be az év első Masters-tornájának fináléjába. A svájci szenvedett, az argentin oktatott elődöntős ellenfele ellen.

Magyar idő szerint szombaton este már a döntőbe jutás volt a tét 2018 első Masters-versenyén, a kaliforniai Indian Wellsben. A világ második legnagyobb tenisz stadionjában, azaz a komplexum centerpályáján az elhivatott rajongók mellett a sportág két legendája, Pete Sampras és Rod Laver, a világ leggazdagabb emberei közül kettő, Larry Allison és Bill Gates mellett még a színész-sztár, Cuba Gooding Jr. tiszteletét tette.

Federer – Coric 5/7 6/4 6/4

A legtöbben természetesen Roger Federer (1.) játékát kívánkoztak megcsodálni. A február óta újra világelső svájcinak ez az első szereplése rotterdami hatalomátvétele óta. Formája pedig nem látszott kopni a héten, szettveszteség nélkül jutott be a legjobb 4 közé, s minden esély megvolt arra, hogy 36 évesen produkálja karrierje legjobb szezonkezdését, azaz egy adott naptári évben megnyerje az első 17 mérkőzését, átadva ezzel a múltnak a 2006-ban felállított személyes rekordját (16-0-s szezonkezdet). A 21 éves horvát tehetség, Borna Coric nem akárhogyan állta útját azonban a címvédőnek. A most még éppen csak top 50-es, de jövő héttől stabil top 40-es zágrábi srác megmutatta ezen a napon, hogy korábban nem véletlenül ejtett ki három kiemelt versenyzőt is, név szerint Albert Ramos-Vinolast (19.), Roberto Bautista-Agutot (13.) és Kevin Andersont (7.).

Coric igencsak feladta a leckét
Kép forrása: moultonadvertiser.com

Ezúttal nem láthattuk Federertől azt az extrém agresszív játékot, mellyel már több mint, egy éve kápráztatja el a világot. Ez fakadhatott abból is, hogy nem igazán volt jó formában aznap, illetve Coric is karrierje eddigi legjobb teljesítményét tette le egy teniszpályára. Azonban ha a svájci pillanatnyi formája nem is volt a csúcson, de elképesztő küzdeni tudásával megmutatta, miért tart ott, ahol most. A fiatal horvát személyében szinte mintha egy fallal szemben ütögetett volna Federer, ahonnan az esetek nagy részében fonákjára pattantak vissza a labdák és nagy ritkán kerül olyan helyzetbe, hogy az alapvonalról próbálkozzon meg nyerőt ütni. Az első szett időről időre a tie-break felé vezető úton haladt, de egy nem várt pillanatban Coric jutott két break-labdához, a horvát pedig kihasználta második lehetőségét, majd a adogatóként befejezte a játszmát.

Jogosan is járt az elismerés Federertől
Kép forrása: tennis.life

Ez volt az első alkalom, hogy szettet nyert Federer ellen, a nagy lehetőségtől pedig nem megijedve break-előnybe került a folytatásban is. Konghattak a svájci vészkolompok, amelyek hangjai nem is találtak süket füleket. Federer egymást követő három fogadó játékban is break-labdát harcolt ki, de újra egy olyan problémával szembesült, ami sosem kerülte még el karrierje során: az ilyen pontok kihasználási aránya. A második játszma közepén, hatodik nekifutásra sikerült visszavennie a break-et, majd kihasználta Coric pillanatnyi megingását, megfordította a szettet és kiegyenlített. Egy szokásos forgatókönyv alapján az következett volna, hogy a döntőjátszmában az esélyesebb fél érvényesíti a papírformát. Ehhez képest a horvát megint két játéknyi különbséget tudott kiharcolni (korai break-váltás után) és a harmadik szett közepén az 5/3-as vezetésért adogathatott. Ebben a pillanatban azonban Federer mintha valamilyen gombot nyomott volna meg. Hirtelen meg tudott mutatni egy két elemet “szuper teniszéből”, de ennél nagyobb segítséget jelentett állhatatos akaratereje. A rendkívül fordulatos döntőszettbe tett még egy csavart, újra visszavette a break-et, a lélektani nyomás pedig átkerült a másik térfélre, ahonnan aztán nem is szabadult. A címvédő fogadóként, love-game-mel fejezte be a 2 óra 20 perces drámai ütközetet. Most nem játszott jól Federer, de olyan passzban van jelenleg, hogy még erre sincs talán szüksége, mert ilyen esetben akkor küzdőszelleme adja meg a győzelemhez szükséges pluszt.

Borna Coric is megérdemli az elismerést. Tinédzserként villámléptekkel érte el a top 100-at, majd a top 50-et is, az egyik legnagyobb tehetségként számon tartva, de az elmúlt 1-2 évben nagyon úgy tűnt, megreked egy szinten (hozzá kell tenni, hogy azért a térdét is meg kellett operálni). Ezen a héten ebből az árnyékból sikerült kilépnie. Azt pedig természetesen az idő fogja megválaszolni, hogy ez a szereplés egy pozitív kilengés vagy egy menetelés kezdete volt-e.

Del Potro – Raonic 6/2 6/3

Del Potro nyerte az óriások “csatáját”
Kép forrása: efe.com

Végül az a mérkőzés lett izgalmas, ami simának ígérkezett és az a mérkőzés lett sima, ami izgalmasnak ígérkezett. Juan Martin Del Potro (6.) és Milos Raonic (32.) neve igencsak jól cseng napjaink férfi tenisze kapcsán, még akkor is, ha a kanadai tavalyi sérülés hulláma miatt jóformán arra kényszerül, hogy újra felépítse karrierjét. Ehhez tette meg az első fontos lépéseket azzal, hogy 2016-os döntős szereplése után két évvel most a legjobb 4-ig jutott el. Del Potróval azonban nem tudott mit kezdeni. Federer után ő van a legjobb formában jelenleg. “Tandil tornya” tornagyőzelemmel érkezett Acapulcóból, jó teniszét pedig nem hagyta Mexikóban, hozta magával tovább az USA-ba.

A vártnál is könnyebb mérkőzésen esett túl ebben az elődöntőben, négyszer is elvette Raonic szerváját és 65  perc után már fogadhatta is a gratulációt. Győzelmi szériája ezzel 10 meccsesre nőtt, s ami még fontosabb, 400. mérkőzését nyerte meg az ATP World Tour-on. Szinte adja magát a dolog, hogy egy ekkora menetelés után következhet az igazi erőpróba, maga a világelső ellen.

Az egymás elleni mérleg 18-6-ra áll a világelső javára, ám érdemes figyelembe venni a közelmúltban lejátszott összecsapásaikat. Tavaly év végén háromszor is találkoztak. A US Open negyeddöntőjében, a Shnaghai Masters elődöntőjében és a bázeli fináléban. Amellett, hogy a legnagyobb téttel bíró találkozót Del Potro nyerte, az is szembetűnő, hogy mindegyik meccsen nyert szettet az argentin. Ebből kiindulva jogosan lehet reménykedni egy nagyon szoros meccsben, amellyel a semleges nézők járhatnak a legjobban.

Remek kis vasárnap esti program elé nézhetünk
Kép forrása: hindustantimes.com

Hogy meglesz-e végre az argentin óriás első tornagyőzelme 1000-es versenyről, vagy Federer hatodik győzelmével rekorder lesz Indian Wellsben, kiderül magyar idő szerint este. Az előzetes kiírás szerint a férfi egyes döntőt közvetlenül a női finálé után rendezik meg, de nem hamarabb, mint 21 órakor.

A kiemelt kép forrásai: centre.lanouvellegazette.be és buzzort.com

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.