Se Sunshine Double, se Nagy Négyes diadal

Juan Martin Del Potro nem tudta tovább vinni a Djokovic/Federer duó sorozatát, a Nagy Négyesből pedig senki nem nyert. Előbbi egy négy éves szériát szakított meg, utóbbira viszont 2010 óta nem volt példa. 

Utoljára Federer volt képes a Sunshine Doublere
Kép forrása: thehindu.com

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy ahogyan az Australian Openen ( bár ott Murray és Nadal ebben az időszakban nem nyert ), az év első 2 ATP 1000-es versenyén sem lehet megállítani a Nagy Négyest. Az uralkodás 2011 óta ezen a két versenyen olyan egyértelműnek bizonyult, hogy győzelmük nem igazán forgott a döntőben veszélyben. Másrészt sokszor fordult elő, hogy ezeket a finálékat egymás ellen játszották. A legnagyobb úr ezen a terepen, ahogy számos alkalommal Melbourneben is, Novak Djokovic volt. A szerb játékos Indian Wellsben négyszer, Miamiban pedig ötször tudott diadalmaskodni 2011 óta. Ami pedig ezt a hegemóniát még jobban alátámasztja részéről, hogy a Sunshine Doublet 2011-ben, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is megcsinálta. Roger Federer hosszú kihagyás után 2017-ben tudta véghez vinni a duplázást ( korábban 2005-ben és 2006-ban sikerült neki ), a 2011-től számító 7 évben 2012-ben Indian Wellsben John Isnert győzte le. 2013 pedig az az év volt, amikor a Nagy Négyesből előbb egy fantasztikus visszatérést produkálva Nadal diadalmaskodott Indian Wellsben, 2 hétre rá pedig Andy Murray Miamiban tudott nyerni.

Djokovic négyszer nyerte meg egymás után Indian Wellst és Miamit
Kép forrása: wearetennis.bnpparibas

A 2010-es Australian Open két finalistája számára nem sok babér termett Indian Wellsben és Miamiban
Kép forrása: english.sina.com

Ezek után nézzük 2010-et, hiszen ekkor két olyan játékos ért célba, akire nem igazán lehetett számítani. 2010-ben Roger Federer végső győzelmével zárult az Australian Open, így természetesen a svájci érkezett a legjobb formában a tavasz indító két ATP 1000-es versenyre. Az aktuális forma azonban nem minden, hiszen Federer Indian Wellsben kikapott a legjobb 32 között Marcos Bagdhatistól, Miamiban pedig Tomas Berdych a nyolcaddöntőben állta útját. Az Australian Open 2010-es finalistája Andy Murray volt. A brit bármennyire szerette volna kompenzálni a döntős vereségét egy ATP 1000-es tornagyőzelemmel, előbbi viadalon Mardy Fish már a második fordulóban kiejtette, Floridában pedig a negyeddöntőben Robin Söderling meglehetősen simán búcsúztatta.

Ljubicic a 2010-es Indian Wells-i tornán többek között Djokovicot és Nadalt is legyőzte, majd bajnok lett
Kép forrása: cnn.com

A Nagy Négyes másik két tagján Indian Wellsben egy addig még nem ismert horvát hurrikán söpört át. A jelenséget egyszerűséggel úgy hívták, hogy Ivan Ljubicic. A horvát teniszező, mint oly sokan nem a legjobb korba születtek, hiszen nagyobb tornákon nem tudtak a Nagy Négyes ellen meglepetést okozni, azonban ezen a versenyen egyszer most fordult a kocka. Ljubicic a legjobb 16 között két szettben legyőzte Djokovicot, majd miután Juan Monacon túljutott, döntő szettben egy óriási mérkőzésen legyőzte Rafael Nadalt az elődöntőben. Federer jelenlegi edzőjét ezen a versenyen semmi és senki sem állíthatta meg, a fináléban két rövidítésben Andy Roddickal is elbírt. Ez volt Ljubicic egyetlen ATP 1000-es diadala, ám ekkor még nem tudtuk, hogy Roddick nem csak ezen a héten robbant.

A 2010-es Miami tornán Andy Roddick volt az úr
Kép forrása: telegraph.co.uk

Eljött Miami, ahol Djokovic győzelmi esélyei hamar elszálltak, hiszen Olivier Rochus ellen jött egy igen meghökkentő vereség, de hát ilyen is van. Amennyiben a Nagy Négyest nézzük, Nadal volt ezen a 2 versenyen a legsikeresebb, hiszen két elődöntőt könyvelhetett el. A spanyol bármennyire küzdött, a végső győztest egyik viadalon sem tudta megfékezni. Andy Roddick Miamiban kibombázta őt 4/6 6/3 6/3 arányban. A bombák a fináléban pedig tovább robbantak, mivel az amerikai két szettben nyert a cseh Tomas Berdych ellen. Fantasztikus két versenyt produkált Andy Roddick, hiszen Indian Wellsben és Miamiban 12-ből 11 mérkőzést meg tudott nyerni, egy döntőt és egy tornagyőzelmet tudhatott magáénak.

Ők ketten vetettek véget a Nagy Négyes szériájának
Kép forrása: tennispanorama.com

2018 csak abban nem változott 2010-től, hogy ismét Roger Federer volt a legjobb formában friss Australian Open bajnokként. Azt azonban szinte biztosan kizárhattuk, hogy a Nagy Négyesből rajta kívül más diadalmaskodhat. Rafael Nadal és Andy Murray sérülés miatt távol tartózkodtak, Novak Djokovic pedig finoman szólva is formán kívül volt. Utóbbi mind a 2 tornán hamar bebizonyosodott, hiszen a szerb nem tudott mérkőzést nyerni ( Taro Danieltől és Benoit Pairetől kapott ki ). A svájci Indian Wellsben a lehető legközelebb volt a parádés folytatáshoz Melbournet követően, azonban Del Potro mérkőzés labdákat hárítva orozta el előle a trófeát. Federer ezek után Miamiban kissé elkészült az erejével Kokkinakis legyőzte, majd a következő héten véget ért a Nagy Négyes szériája, hiszen John Isner személyében új ATP 1000-es tornagyőzest avattak. Isner sikere a nagyobb meglepetés, hiszen egy jó formában lévő Del Potroban bármikor ott van, hogy megnyerjen egy rangos tornát. Isner sikere pedig nem nevezhető véletlennek, hiszen ez volt már a negyedik ATP 1000-es döntője, megérdemelten hódította el Miamiban a serleget. Az elődöntőben megakadályozta a Sunshine Doublet a 10 meccse veretlen Del Potro legyőzésével, majd a fináléban legyőzte az 1000-es döntőt még nem veszítő Aleander Zverevet.

Kiemelt kép forrása: sltrib.com

 

 

 

 

A hozzászólások le vannak zárva.